Lockdown en de legionellabacterie

Lockdown en de legionellabacterie

Dinsdag 2 februari 2021 hebben premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge weer een persconferentie gegeven met een update van de maatregelen die Nederland treft om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Basisscholen, kinderopvang en speciaal onderwijs gaan per 8 februari weer open. Diverse andere organisaties en bedrijven zoals universiteiten, sauna’s, restaurants & cafés moeten hun deuren nog een periode gesloten houden. In veel gebouwen in Nederland wordt de afgelopen en komende weken dan ook weinig of geen gebruik gemaakt van keukens en sanitaire voorzieningen. Dit vergroot de kans op aanwezigheid van de legionellabacterie.

Legionella

De legionellabacterie kan twee soorten ziektes veroorzaken. De griep die deze bacterie veroorzaakt is tijdelijk en gaat vanzelf weer over. De longontsteking die het kan veroorzaken is echter hevig en kan zeer gevaarlijk zijn. Dit wordt ook wel de veteranenziekte genoemd. Met name mensen met een verminderde afweer, rokers en mensen vanaf 40 jaar lopen meer risico om de veteranenziekte te krijgen. Je kan het oplopen wanneer je kleine waterdruppels inademt die besmet zijn met legionella, zogenoemde aerosolen.

Waar loop je risico?

Legionella pneumophila is een bacterie die in de natuur in lage concentraties voorkomt in zoet water. Stilstaand water met een temperatuur tussen de 25 en 60 graden en aanwezigheid van organisch materiaal zijn de perfecte omstandigheden voor legionella om zich te vermeerderen. Plekken waar deze omstandigheden zich voordoen zijn met name door de mens gemaakt. Op de volgende prioritaire locaties is volgens het RIVM verhoogd risico op besmetting:

 

  • Ziekenhuizen
  • Zorginstellingen
  • Sauna's
  • Zwembaden
  • Hotels
  • Bungalowparken
  • Campings
  • Jachthavens

Hoe voorkom je legionella?

Gelukkig is legionella goed te voorkomen. Valt jouw organisatie of bedrijf in één van bovenstaande prioritaire locaties, let dan goed op de volgende punten:

 

  • Laat eens een risicoanalyse door een gecertificeerd bedrijf. Hiermee kun je zien waar legionella kan groeien.
  • Op basis van deze risicoanalyse laat je een beheersplan opstellen door een gecertificeerd bedrijf. Hierin staan de maatregelen die nodig zijn om legionella tegen te gaan.
  • In een logboek moet je bijhouden welke maatregelen je hebt genomen.
  • Twee keer per jaar moet het water gecontroleerd worden op legionella. Deze meting moet uitgevoerd worden door een gecertificeerd bedrijf.
  • Wanneer er 100 kolonievormende eenheden per liter (kve/l) of meer worden gemeten ben je verplicht maatregelen te nemen.
  • Wanneer 1000 kve/l worden gemeten moet je dit melden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport.
  • Het goed aanleggen en onderhouden van waterleidingen voorkomt veel risico op legionellabesmetting.

 

Voor alle overige bedrijven, organisaties en accommodaties raden wij vooral aan kranen en leidingen voldoende vaak te laten doorstromen en natuurlijk op de algemene schoonmaak en hygiëne te blijven letten. Daarbij helpen de adviseurs van Groveko je graag verder met advies, middelen & materialen en machines.

Gerelateerde berichten
  1. Schoonmaakmiddelen van nul tot nu Schoonmaakmiddelen van nul tot nu Schoonmaakmiddelen zoals wij die vandaag de dag kennen en gebruiken hebben in de afgelopen decennia een grote ontwikkeling doorgemaakt. Door research en ontwikkeling zijn onze huidige schoonmaakmiddelen veel efficiënter en belasten zij minder vaak he
  2. Unger HiFlo zuiver water schoonmaaksysteem Unger HiFlo zuiver water schoonmaaksysteem Wie aan HiFlo zuiver water schoonmaaksysteem denkt, denkt aan Unger. Of toch niet? Unger is toch dat bedrijf van de glazenwassers gereedschappen? Dat is helemaal juist, maar Unger heeft zich de laatste jaren op steeds meer andere terreinen binnen de
  3. Het nut van handen wassen Het nut van handen wassen Wanneer je het hebt over handen wassen, lijkt het wel of mensen ineens hun hoofd een beetje wegdraaien. Gek genoeg weet iedereen hoe belangrijk het is om regelmatig de handen te wassen, maar bijna allemaal doen we het te weinig.
  4. Glazenwassers en hun gereedschappen Glazenwassers en hun gereedschappen Het beroep glazenwasser is dit jaar (2013) maar liefst 135 jaar oud. Ondanks dat er veel gereedschappen hetzelfde zijn gebleven, is er ook veel veranderd.