Het nut van handen wassen

Het nut van handen wassen

Wanneer je het hebt over handen wassen, lijkt het wel of mensen ineens hun hoofd een beetje wegdraaien. Gek genoeg weet iedereen hoe belangrijk het is om regelmatig de handen te wassen, maar bijna allemaal doen we het te weinig.

Handen wassen, pure noodzaak

Dat het wassen van de handen belangrijk is weten wij allemaal. Onze handen zijn ons grootste instrument en dagelijks pakken wij dingen vast en zitten we in onze neus of kriebelen in ons haar en soms op nog veel meer plekken die wij, netjes als wij zijn, hier maar even niet vermelden.

 

Vooral in de gezondheidszorg is de noodzaak van een goede handhygiëne onontbeerlijk om infecties te vermijden. Het risico dat de veiligheid van patiënten in gevaar komt moet zoveel mogelijk worden uitgesloten.

 

Dr. Julie Gerberding, directeur van de Centers for Disease Control (CDC), stelt: “Propere handen zijn de allerbelangrijkste factor om de verspreiding van gevaarlijke ziektekiemen en resistentie tegen antibiotica in gezondheidszorgomgevingen te voorkomen.”

 

Edward Kelley, coördinator van het Patient Safety Programme bij de WGO zegt. “De beste manier om het aantal (kruis) besmettingen te voorkomen, is door middel van het regelmatig wassen van de handen.”

 

Handen wassen is dus essentieel om besmetting via de handen en alles wat je met de handen aanraak, te voorkomen.

Wanneer en hoe?

De World Health Organization heeft een brochure uitgebracht waarin zij aangeven waarom het handen wassen zo belangrijk is, maar ook wanneer en hoe je het beste je handen wast.

Wanneer

Dagelijks kennen wij velen momenten dat het belangrijk is dat wij onze handen wassen. De meest herkenbare is als onze handen vies zijn. Na een smerige klus en de handen zichtbaar vuil zijn wassen wij onze handen. Maar ook wanneer onze handen zichtbaar minder vuil zijn dienen wij alert te zijn dat wij onze handen wassen. Na een toilet bezoek bijvoorbeeld. Maar ook voor en na het eten is het goed om je handen te wassen en het spreekt voor zich dat je je handen zeker wast wanneer je in contact bent gekomen met materiaal dat bloot gesteld is aan bacteriën.

Hoe

De beste manier om je handen te reinigen is door middel van een op alcohol gebaseerde reiniger. Deze methode is de beste manier om bacteriën te doden en het risico op besmetting te voorkomen. Het gaat over het algemeen sneller en wordt vaak beter verdragen door de huid in tegenstelling tot het regelmatig wassen met water en zeep.

 

Was je handen met water en zeep wanneer er zichtbare vervuiling aanwezig is. Dit kan straatvuil zijn, vuil na het werken in de tuin of na een toiletbezoek. Vooral wanneer er risico is voor sporenvormende bacteriën, zoals die voorkomt na een toiletbezoek, is het bewezen dat het wassen met water en zeep de beste methode is.

 

De World Health Organization geeft duidelijke instructies hoe je het beste je handen kunt reinigen en maakt onderscheidt tussen de veegbeweging wanneer je een alcohol of gel gebruikt en het wassen met water en zeep. Onderstaande afbeeldingen zijn een uittreksel van het officiele document van de WHO die je hier kunt vinden.

Materialen voor handen wassen

Bij Groveko Ede B.V. bieden wij handwassystemen aan van alle grote merken. Of het nu gaat om Tork, Kimberly & Clark, Stockhausen. Tana of Robson. Wij hebben voor iedere omgeving, toiletten, kantoren, voedselverwerkende industrie of zorginstelling een passende oplossing. Los verpakt of in dispenser vorm en mobiele oplossingen voor hen die onderweg zijn.

 

Laat u gerust eens adviseren en samen kijken we welk systeem voor u het beste is.