Duplex schoonmaakmachines voor grindvloeren

Duplex schoonmaakmachines voor grindvloeren

Duplex schoonmaakmachines, waar we al eerder over schreven, zijn uniek omdat ze voor ontzettend veel taken kunnen worden ingezet. Of het nu gaat om het reinigen van harde vloeren, zachte vloeren, tapijt of roltrappen, het kan met een Duplex schoonmaakmachine. Vandaag staan wij even stil bij het reinigen van siergrindvloeren.

Verschillende soorten siergrindvloeren

Siergrindvloeren heb je in verschillende soorten. Grove of fijne structuur, open of dicht en wel of geen antisliplaag. Voor welke soort siergrindvloer je ook kiest, een siergrindvloer is een duurzame investering. Een siergrindvloer is sterk en heeft een luxe uitstraling. Tegenwoordig is er heel veel mogelijk qua kleur en techniek waardoor een siergrindvloer echt het visitekaartje van uw bedrijf kan zijn.

 

Een siergrindvloer schoonhouden kan een uitdaging zijn. De keuze van het type vloer is wel bepalend hoe deze later het beste schoongemaakt kan worden. Het spreekt vanzelf dat een open siergrindvloer meer vuil vasthoudt dan een siergrindvloer met een epoxy verzegeling.

Welke siergrindvloer kiezen

Zoals gezegd, het reinigen van een siergrindvloer kan een uitdaging zijn. Wij hebben een situatie meegemaakt waarbij een autogarage gekozen had voor een open siergrondvloer in zijn showroom. Een goede keuze qua duurzaamheid, maar een minder goede keuze als het gaat om het schoonhouden van de vloer. Door de banden van de auto’s kwam er namelijk rubber los en verdween als een fijn poeder tussen de steentjes. Dit gaf na verloop van tijd een enorme vervuiling die het aangezicht van de showroom geen goed deed. Laat je dan ook goed voorlichten welke vloer het beste bij jou past.

Hoe reinig je een siergrindvloer?

Alhoewel de meningen wat verdeeld zijn, staat er één ding vast. Een vloer met een open structuur is lastiger schoon te maken dan een vloer met een gesloten oppervlak. Sommigen beweren dat je een siergrindvloer nooit mag moppen omdat je het vuil hiermee dieper de grindvloer in mopt. Anderen beweren dat dit wel kan mits je het vuil maar direct opneemt met een absorberende doek of waterzuiger.

 

Het moge duidelijk zijn dat een vloer bij een autogarage een andere graad van vervuiling heeft dan een siergrondvloer in de woonkamer. Een schoonmaakadvies dient dan ook altijd afgestemd te worden op de situatie ter plaatse. Het reinigen van een siergrondvloer bestaat uit een aantal onderdelen:

 

  • Droog reiniging
  • Klamvochtige reiniging
  • Dieptereiniging

Droog reinigen van een siergrindvloer

Om te beginnen dient een siergrindvloer dagelijks te worden gestofzuigd. Dit helpt om de vloer stofvrij te houden en zorgt er tevens voor dat de ruimten tussen de steentjes niet worden gevuld met stof en vuil wat tot aanhechting kan leiden.

Klamvochtig reinigen van een siergrindvloer

Een siergrindvloer kan klam vochtig worden gereinigd met bijvoorbeeld een vlakmop en een passend reinigingsmiddel. Belangrijk hierbij is dat er niet te nat wordt gewerkt. Wanneer er te veel vocht tussen de steentjes komt en dit niet wordt opgenomen, kan dit op termijn voor meer vervuiling zorgen.

Een siergrindvloer grondig reinigen

Zo af en toe dient een siergrindvloer goed gereinigd te worden. Dit betekent schrobben. Bij plaatselijke vlekken is het mogelijk om met een harde borstel, warm water en reinigingsmiddel de vervuiling los te schrobben en daarna goed op te nemen met een absorberende doek.

 

Bij grotere oppervlakken is een speciale machine het meest geschikt. Een Duplex schoonmaakmachine is hier speciaal voor ontworpen.

Borstelwals versus Borstelschijf

In de machinale vloerreiniging hebben wij twee soorten borsteltechnieken. De borstelschijf is misschien wel de meest voorkomende. Toch bieden veel fabrikanten van schoonmaakmachines steeds meer schrobmachines aan met cilindrische borstels. Wat is nu precies het verschil?

 

Een borstelschijf draait gemiddeld 150 toeren per minuut in de schrobmodus. Een hoger toerental is ongewenst omdat dit meestal voor te veel spatwater zorgt. Om een bepaalde schrobdruk per vierkante centimeter te krijgen is er voldoende borsteldruk nodig. Afhankelijk van het type machine en de toepassing zijn er machines met verschillende borsteldrukken. De borsteldruk is erg afhankelijk van de diameter van de schijf. Hoe groter de schijf, hoe meer borsteldruk er benodigd is om dezelfde kracht per vierkante centimeter te verkrijgen. Bij intensieve schrobklussen kan de borsteldruk oplopen tot meer dan 100 kg.

 

Een cilindrische schrobborstel heeft een veel kleiner raakvlak met de vloer. Dit is duidelijk te zien op bovenstaande foto. Hierdoor is er veel minder borsteldruk nodig om tot dezelfde druk per vierkante centimeter te komen dan die benodigd is bij een borstelschijf. Een cilindrische schrobborstel heeft over het algemeen ook een veel sneller toerental vanwege de cilindrische bouw. Vaak worden schrobmachines met cilindrische schrobborstels uitgevoerd met twee borstels achter elkaar. De borstels draaien vaak tegen elkaar in.

Duplex schoonmaakmachine uitstekend geschikt voor siergrindvloeren

Duplex schoonmaakmachines zijn uitstekend geschikt voor het reinigen van siergrindvloeren. Dit komt omdat een Duplex machine uitgevoerd is met twee cilindrische borstels die tegen elkaar indraaien en met slechts weinig water een vloer uitstekend schoon krijgt.

 

Aan beide zijden van de schrobborstels zitten de schoonwatertankjes en het vuile schrobwater wordt via twee rubberen transportrollen, op de foto in het midden zichtbaar, naar boven getransporteerd en wordt opgevangen in het vuilwater tankje.

 

Een Duplex schoonmaakmachine heeft een aantal karakteristieken die bepalend zijn voor een optimale reiniging van siergrindvloeren.

 

De eerste en misschien ook wel de belangrijkste bij het schrobben van een siergrindvloer, is het geringe waterverbruik. Doordat er maar weinig wordt gebruikt tijdens het schrobben is er ook maar weinig schrobwater wat opgenomen moet worden. Ideaal dus bij grindvloeren. Daarnaast draaien de borstels tegen elkaar in wat zorgt voor een zeer lichte beweging bij het verplaatsen van de machine. Door de cilindrische borstels is er ook maar weinig borsteldruk nodig wat de machine licht en handzaam maakt.

 

De duwhendel is zo geplaatst dat deze twee kanten op kan bewegen waardoor je met deze machine als enige in zijn soort zowel voor- als achterwaarts kan werken. Ideaal wanneer er onder tafels of counters geschrobt moet worden.

 

De schrobdiepte kan worden ingesteld door een meerkeuze schakelaar aan de zijkant van de machine en de machine heeft ook een stand om verplaatst te kunnen worden op de ingebouwde wieltjes.

Duplex schoonmaakmachine met stoom

Een Duplex schoonmaakmachine is ook uit te voeren met een losse stoomunit. Deze unit is een accessoire waarmee de machine in plaats van met water en reinigingsmiddel een stoomreiniger wordt. Het stoom zorgt voor een uitstekende dieptewerking en zorgt er tevens voor dat er nauwelijks residu achterblijft. Deze accessoire is ook uitstekend in te zetten voor het reinigen van tapijten en vaste vloerbedekking.

Duplex schoonmaakmachine, een echte alleskunner

Duplex schoonmaakmachines zijn echte alleskunners. In dit artikel heeft u kunnen lezen waarom Duplex uitstekend geschikt is voor het reinigen van siergrind, maar de machine is ook geschikt voor gladde vloeren, inclusief hout en tapijt. Met speciale borstels is een Duplex schoonmaakmachine geschikt voor het te reinigen van harde vloeren, tapijten, grindvloeren en zelfs roltrappen kunnen met een Duplex worden gereinigd.

 

Interesse of een vrijblijvende demonstratie? Wij verwijzen u graag naar onze uitgebreide brochure of naar de website van Duplex Nederland.