Afvalzakken en ons milieu

Afvalzakken en ons milieu

Een afvalzak is een afvalzak hoorden wij een klant eens zeggen. Maar is dit werkelijk zo? Overal waar mensen samenkomen ontstaat vuil en moet er worden schoongemaakt. En daar waar schoongemaakt wordt ontstaat afval. Het gebruik van afvalzakken is binnen de schoonmaakbranche dan ook een veelgebruikt artikel. Maar heb je wel eens stilgestaan hoe zo’n afvalzak wordt geproduceerd en welke invloed al die zakken hebben op ons milieu? Laten we dat eens samen onderzoeken.

Waarom kiezen voor polyethyleen als basis voor afvalzakken?

De meeste afvalzakken én vuilniszakken worden gemaakt van Polyethyleen. Polyethyleen is een kunststof welke wij dagelijks in diverse producten tegenkomen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 

  • Speelgoed
  • Huishoudfolies
  • Flessen
  • Brandstoftanks
  • Afvalzakken / vuilniszakken


Polyethyleen is zeer geschikt voor vuilniszakken vanwege haar eigenschappen. Het is een licht materiaal dat neutraal is ten opzichte van water en geschikt is voor recycling. Polyethyleen is sterk, bestand tegen veel agressieve stoffen en het is goed bestand tegen weersinvloeden. Allemaal nuttige eigenschappen die goed van pas komen als je vuilniszakken maakt.

De productie van vuilniszakken

Polyethyleen ontstaat door het verhitten van ruwe benzine (nafta). Door deze verhitting ontstaat er een gas dat ethyleen heet. Het gas (ethyleen) wordt door een reactor heen geleid waarna er druk en warmte aan wordt toegevoegd. Aan het einde van de reactor ontstaat dan een poeder wat wordt gesmolten en vervolgens door een schijf met gaatjes wordt geperst. Een scherp mes hakt de draden af en er ontstaat polyethyleen-granulaat wat voor verdere verwerking geschikt is.

Het granulaat (kleine bolletjes polyethyleen) wordt vervolgens in een machine gestort waar het wordt gesmolten en door een blaasextruder wordt geleid. Er ontstaat een grote tube van polyethyleen die daarna wordt afgekoeld, afgesneden en voorzien van een bodem.

Het ontstaan van ultradunne vezels gaat terug naar de vijftiger jaren waar men door speciale spin-technieken de vezels produceerde. In die tijd waren de vezels echter van wisselende lengtes en tegelijkertijd werden er nog onvoldoende toepassingen voor gevonden.

 

Pas in de jaren ‘60 en ‘70 waren het Dr Miyoshi Okamoto en Dr Toyohiko Hikota uit Japan die als eerste een synthetische microfiber stof maakte onder de naam Ultrasuède, een kunstmatige vervanging voor suède leer. Al snel werd microfiber toegepast in sportkleding vanwege zijn isolerende en zweet regulerende werking en binnen het Amerikaanse leger.

Milieuvervuiling, kinderarbeid, uitputting van energiebronnen, de ontwikkelingen in de wereld dwingen ons tot nadenken over betere en duurzame oplossingen. Groveko wil op elke mogelijke manier proberen hieraan tegemoet te komen. Daarom werken wij al jaren CO2 neutraal en zullen wij altijd blijven streven naar producten die dit beleid ondersteunen. De fabriek waar onze afvalzakken worden geproduceerd voldoen aan het model van de Climate Neutral Group waarin de totale uitstoot van CO2 volledig wordt gecompenseerd.

Een afvalzak is dus niet zo maar een afvalzak. Kwalitatieve productie van betrouwbare partners en richtlijnen die gebaseerd zijn op richtlijnen van de Climate Neutral Group. Zaken waar Groveko rekening houdt wanneer wij onze leveranciers selecteren.

Gerelateerde berichten
  1. Maak uw schoonmaak duurzamer! Maak uw schoonmaak duurzamer! Ecodos Easy is een intelligent en gesloten doseersysteem. De vooraf ingestelde doseringen geven altijd de exacte hoeveelheid per toepassing. Denk aan bijvoorbeeld een emmer of een sprayflacon. Een vertragingstimer voorkomt dat er meerdere dosseringen
  2. Duurzaam schoonmaken Duurzaam schoonmaken Corona zorgde voor een schokgolf binnen en buiten Nederland. In de schoonmaak kwam de focus vooral op desinfectie en handenwassen te liggen. Nu de eerste golf onder controle is en de anderhalve meter samenleving normaler is geworden, komt er ruimte o
  3. Duurzame mobiliteit: belangrijke lessen van een jaar rijden op HVO-diesel Duurzame mobiliteit: belangrijke lessen van een jaar rijden op HVO-diesel Groveko gaat voor duurzaam. Dit doen we niet alleen via ons duurzame assortiment en diensten. Groveko is ook bezig met het verduurzamen van de eigen bedrijfsvoering. Zo zijn we exact een jaar geleden overgestapt naar HVO-diesel voor onze vrachtw
  4. Wat is het EU Ecolabel en waarom is het nou zo belangrijk? Wat is het EU Ecolabel en waarom is het nou zo belangrijk? EU ecolabel, het blauwe label met een bloem. Je komt het vaak tegen op schoonmaakproducten maar wat houdt dit label nou eigenlijk in en wat zijn de voordelen voor jou als bedrijf?