SMB Willems en Gemeente Nijmegen

 

Bij de gemeente Nijmegen zet schoonmaakbedrijf SMB Willems mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in. Als aanvulling op het team introduceerde SMB Willems in 2021 de Ecobot 40 in het gemeentehuis. Tim de Jong van SMB Willems: “Ik zie het zelf als winst voor alle partijen.”

Innovatie ✓

Ondersteuning ✓

Ergonomie ✓

Snelle resultaten ✓

Schoonmaakbedrijf SMB Willems

Schoonmaakbedrijf SMB Willems zet de stofzuigrobot Ecobot 40 in het gemeentehuis in Nijmegen. “Het gemeentehuis heeft een groot oppervlak vrij bewerkelijk tapijt dat met een borstelstofzuiger gezogen moet worden. Dat is lichamelijk zwaar werk. De schoonmaakrobot neemt dit nu uit handen”, vertelt Tim de Jong. “We werken hier met een team werken dat bestaat uit mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. De robot helpt bij werkzaamheden die anders te zwaar voor hen zijn. De schoonmaakrobot ondersteunt de medewerkers bij werkzaamheden die anders te zwaar voor hen zijn. De robots fungeren dus echt als aanvulling op het team.“ Onder de bureaus moet nog handmatig worden gestofzuigd. Het grote oppervlak van de verkeersruimtes en andere open ruimtes reinigt de stofzuigrobot nu echter zelfstandig. En dat is winst.”

Afstand tot de arbeidsmarkt

Op de locaties van de gemeente Nijmegen werkt SMB Willems met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is een bewuste keuze in de samenwerking tussen de gemeente en het schoonmaakbedrijf en de robot past hier uitstekend bij. “Het heeft met lastenverlichting te maken”, legt De Jong uit. “De robot ontlast de schoonmakers fysiek, terwijl zij zich kunnen richten op het schoonmaken van contactoppervlakken, bureaus en randen. In mijn ervaring vinden schoonmaakmedewerkers de komst van de robot zelf ook echt toegevoegde waarde. Ze voelen zich niet verdrongen. Ik zie het zelf als winst voor alle partijen: het is innovatief, duurzaam, qua kwaliteit van het schoonmaakwerk maken we een slag nu we hier meer tijd en ruimte voor hebben en onze medewerkers ervaren meer werkplezier.”

Ondersteuning

Schoonmaakrobots zijn voor iedereen vrij nieuw en daardoor was het even wennen. Het inregelen van de te bewerken ruimte vergde wat aandacht. “Hierbij kregen we ondersteuning vanuit Groveko, de leverancier. Voor een innovatief product als de schoonmaakrobot is de implementatie soepel verlopen.” Of de robot voor elke setting geschikt is, dat betwijfelt De Jong: “Het ligt aan de inrichting van het gebouw. De schoonmaakrobots zijn mijns inziens met name interessant om grote ruimtes te reinigen, zoals een grote aula of verkeersplein. Een kantoortuin die helemaal vol staat lijkt me minder passend. Wanneer de robot op de juiste plek wordt ingezet zorgt het voor lastenverlichting en dat is zijn kracht.” 

Resultaten schoonmaakrobot

De schoonmaakrobot wordt in het gemeentehuis in Nijmegen bediend door een schoonmaker die hier training in heeft gehad. De rapportages waarin de robotstofzuiger voorziet blijken ook van waarde. “Tijdens kwartaaloverleggen met gemeente Nijmegen nemen we de resultaten door. Hoe schoon is het nu? Hoeveel stof ligt er nog? Doet de robot zijn werk goed? We hebben een filter achter de stofzuigerslang gezet, waardoor we kunnen zien wat er achterblijft nadat hij zijn werk heeft gedaan. Uit het verleden weten we wat de resultaten zijn en die kunnen we mooi vergelijken met de kwaliteit van het werk dat de robot levert.”

Krachtige aanvulling

De angst zit ‘m voor velen in het idee dat een schoonmaakrobot de rol van medewerkers verdringt. “De schoonmaak leent zich goed voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ik zie het eerder als krachtige aanvulling. Met behulp van een robot faciliteren we mensen om hun werk beter en op een minder belastende manier te doen. Zonder dat er sprake is van arbeidsverdringing. Het past juist goed”, stelt De Jong. “Bovendien kent de branche een behoorlijke krapte op de arbeidsmarkt. Door de inzet van innovatieve middelen zoals een schoonmaakrobot ondersteunen we mensen die al jaren aangeven dat het werk lichamelijk te belastend is. Het helpt ons dus juist om ons te richten op het goed en duurzaam plaatsen van onze mensen.”