pH-waarde van reinigingsmiddelen

 

Verschillende soorten vuil hebben verschillende soorten reinigingsmiddel nodig. De pH-waarde van deze chemie speelt een belangrijke rol in het maken van de juiste keuze. Een zuur reinigingsmiddel heeft namelijk een volledig andere werking dan een alkalisch reinigingsmiddel. Maar wanneer kies je voor welk product?

De pH waarde van een reinigingsmiddel geeft de zuurgraad aan op een schaal van 0 tot 14. Hierbij is 0 zuur, 7 is neutraal en 14 is alkalisch. Elke stap vanaf de neutrale pH waarde 7 is tien keer zo zuur of alkalisch. Een pH waarde van 6 is bijvoorbeeld tien keer zo zuur als een pH van 7.

Toepassing

Alkalische reinigingsmiddelen verwijderen vet. Voorbeelden van alkalische middelen zijn handzeep, wasmiddel of ovenreiniger. Veel alkalische middelen worden gebruikt in de Food industrie om dierlijke en plantaardige vetten en eiwitten te verwijderen.

Zure reinigingsmiddelen worden vooral gebruikt voor het verwijderen van kalk, roest en cement . Het zuur lost dit op waarna het makkelijk weggespoeld kan worden. Zure reinigingsmiddelen worden dan ook veel gebruikt in vochtige omgevingen waar kalkresten en roest veel voorkomen. Kijk goed naar het oppervlak dat je wilt schoonmaken. Niet elk oppervlak kan een zuur reinigingsmiddel verdragen. Hierdoor kan het zijn dat je niet alleen het vuil verwijdert, maar ook het oppervlak beschadigt.

Veiligheid

Let bij het gebruik van reinigingsmiddelen goed op je eigen veiligheid. Zowel zure als alkalische middelen kunnen, zeker in lage of hoge waarden, gevaarlijk zijn. Lees daarom altijd het veiligheidsblad en laat je adviseren door een expert. Zorg ook voor de juiste bescherming zoals handschoenen en een veiligheidsbril. Zorg bovendien altijd dat je het juiste middel gebruikt.