Ecowipe bamboe papier

 

Bij Groveko streven we dagelijks naar een minimale impact op het milieu voor zowel onszelf als onze klanten. Hygiënepapier is een van de productcategorieën waar aanzienlijk bespaard kan worden. Daarom bieden we bamboe toiletpapier aan als een duurzaam alternatief voor regulier toiletpapier.


Duurzaam papier

Bamboe is een snelgroeiende plant en is daarom beter inzetbaar als hernieuwbare grondstof dan bomen zoals eiken of pijnbomen. Zeker omdat toiletpapier moeilijk gerecycled kan worden is bamboe de duurzamere optie. Door bamboepulp de standaard houtpulp te laten vervangen wordt bijgedragen aan het terugdringen van ontbossing en het gebruik van water en chemicaliën. En onderaan de streep merk je geen verschil in gebruik. Stap dus vandaag nog over naar duurzaam bamboe toiletpapier.

Ondersteun schoonmaakmakers en minimaliseer ergonomische belasting

Bamboe versus hout

Het verschil tussen bamboe en hout bij de productie van toiletpapier zit vooral in de impact op het milieu. Maar waar komt dit verschil vandaan en wat maakt bamboe de duurzamere keuze?

Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld en kan wel 90 cm per dag groeien tot een maximale hoogte van wel 46 meter. Waar bamboe 3 tot 5 jaar nodig heeft om te volgroeien, hebben bomen wel 15 tot 80 jaar nodig, afhankelijk van de soort. Hierdoor heeft bamboe een hogere opbrengst per hectare dan de meeste soorten bomen.

Na het oogsten groeit bamboe snel weer verder doordat de wortels intact blijven, net als het ecosysteem eromheen. Bijkomend voordeel is dat erosie van de bodem wordt voorkomen. In tegenstelling tot bamboe overleven bomen de oogst niet. Als ze al herplant worden, wat niet altijd het geval is, duurt het lang voordat ze weer bijdragen aan de omgeving en het milieu.

Bamboe heeft geen pesticiden, mest of extra water nodig om goed te groeien. Als bomen worden verbouwd zijn ze kwetsbaar voor schimmels en ziektes en hebben ze extra voedingsstoffen en bescherming nodig. Pesticiden, (kunst)mest en water worden daarom veel gebruikt bij het verbouwen van bomen in monocultuur, alleen dezelfde soorten bij elkaar. Bamboe heeft dit alles niet nodig. Alleen een beetje regenwater en zon.

Tijdens het groeien absorbeert bamboe tot wel 30% meer CO2 en geeft het 35% meer zuurstof af dan een boom. Het helpt dus mee aan een betere lucht en klimaat.

Hoe wordt bamboe toiletpapier gemaakt?

Bij de productie van bamboepapier staat het beperken van de milieu impact centraal. Dit is ook de reden dat bamboe wordt gebruikt voor toiletpapier. Het proces is een stuk duurzamer, als je het vergelijkt met het standaard viscose proces. De bamboe wordt geoogst en vermalen. Vervolgens gaat er water bij de vermalen bamboe zodat er een pulp ontstaat. Deze pulp wordt gekookt zodat de vezels ofwel cellulose scheiden van de rest. Het resultaat wordt vervolgens gewassen, gefilterd en gezuiverd zodat sterke bamboevezels overblijven. Deze vezels worden gerold en gedroogd tot toiletpapier.

Onze partner waar wij bamboepapier inkopen heeft de bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk gemaakt. De energie die nodig is in het productieproces komt van een eigen zonne-energiecentrale met ruim 8.000 panelen en een biomassacentrale die wordt gestookt met overschotten uit een nabijgelegen bos. Wanneer extra energie nodig is wordt dit afgenomen bij aanbieders die kunnen bewijzen en garanderen dat ze 100% groene stroom leveren.

Het water dat tijdens de productie gebruikt wordt, gaat voordat het geloosd wordt eerst door een waterzuiveringsinstallatie. Het residu van de zuivering kan weer gebruikt worden in de biomassacentrale om stroom op te wekken.

Hoe wordt regulier toiletpapier gemaakt?

Om papier te produceren wordt hout vermalen tot pulp. Deze houtpulp wordt vervolgens gebleekt, geperst en gerold zodat er rollen met toiletpapier overblijven. De basisgrondstof zijn bomen waar, volgens National Geographic, dagelijks ongeveer 27.000 van worden gekapt alleen al voor de productie van toiletpapier. Onze vertrouwde witte rollen dragen dus flink bij aan ontbossing wereldwijd. Koop je toch toiletpapier gemaakt van houtpulp? Kies dan voor een gerecyclede versie of een die is voorzien van het FSC keurmerk.

De productie van toiletpapier heeft meer nadelen. Er is veel water en energie nodig voor het maken en zuiveren van de houtpulp. Ook worden bleekmiddelen en andere chemicaliën gebruikt voor het wit maken van de houtpulp. Deze chemicaliën verdwijnen met de lozing van water weer in het milieu.

Voordelen van bamboepapier

De productie van bamboepapier bespaart dus water, chemische middelen en energie en voorkomt onnodige ontbossing. Maar bamboe toiletpapier heeft meer voordelen. Het is zachter en steviger dan normaal toiletpapier. Hierdoor heb je met 2-laags bamboe toiletpapier hetzelfde comfort als standaard 3-laags toiletpapier. Dit bespaart extra papier. Hoewel een laag toiletpapier niet veel lijkt, draagt het in grote hoeveelheden bij aan vermindering van het afval.

Keurmerken voor kwaliteit

Onze partner voldoet aan keurmerken die de kwaliteit garanderen en laten zien dat ze voorop lopen in de markt. Ze zijn ook lid van Cepi, de belangenorganisatie van de papierindustrie die focust op duurzaamheid.

ISO 14.001          – Voor milieumanagementsysteem

ISO 50.001          – Voor energiebeheer en besparen van energie

ISO 14.067          – Voor het reduceren van broeikasgassen en CO2

Cepi                    – Europese associatie voor de papierindustrie

FSC & PEFC          – Keurmerken voor verantwoord bosbeheer

Ons bamboepapier

Al met al belooft bamboepapier nu en in de toekomst een grote rol te spelen op het gebied van duurzaamheid en klimaatneutraliteit. Wij bieden verschillende rollen die elk zijn voorzien van de juiste keurmerken en kwaliteiten voor een effectieve reiniging: