‘s Heeren Loo en Groveko 

’s Heeren Loo is een organisatie die mensen met een beperking helpt te leven zoals zij dat zélf willen. Samen met ’s Heeren Loo realiseren de cliënten hun wensen en dromen in een persoonlijk zorgplan.

Voor de ruim 300 cliënten in Ede en Wekerom staat de machine vaak te draaien. Door handmatige dosering en verschillende wasmiddelen was het resultaat onvoldoende. De  doseerpompen van Ewepo Ecodet Compact hebben dit probleem opgelost.

Waarom Ewepo Ecodet Compact

Handmatig doseren, of je nu poeder of vloeibaar wasmiddel gebruikt, is onnauwkeurig. Grote kans op over- of onder dosering. Overdosering is niet goed voor de wasmachine, kost geld en is slecht voor het milieu. Onder dosering zorgt voor een slecht wasresultaat. Daarnaast kan doseren met poeder hoge machinekosten met zich meebrengen.

Groveko heeft hier een veilige, compacte en ergonomische oplossing voor: Ewepo Ecodet Compact. Dit is een intelligent en geautomatiseerd doseersysteem met hoog geconcentreerde, ecologische wasmiddelen.

Het gesloten systeem is veilig voor zowel cliënt als medewerker en is eenvoudig in gebruik. Overdosering is onmogelijk door de doseerpomp. De aanvullende app geeft inzicht in het verbruik. Dit zorgt voor optimale efficiëntie kostenbesparing. Ook zijn alle wasmiddelen voorzien van het Europees Ecolabel. Zo maak je jouw wasproces goedkoop, eenvoudig én duurzaam.

Na een geslaagde demonstratie en proefopstelling op locatie in Ede en Wekerom maakt ’s Heeren Loo op deze locaties nu definitief gebruik van het Ewepo Ecodet Compact systeem. Het wasmiddel is ideaal voor de dagelijkse persoonsgebonden was, beddengoed en schoonmaakdoeken. ’s Heeren Loo is tevreden over de gebruiksvriendelijkheid en veiligheid. Een frisse en schone was maakt iedereen blij.

“Wij vonden het erg plezierig hoe Groveko met ons meedacht over hoe ons wasproces geoptimaliseerd kon worden. De testperiode is netjes verlopen en hebben ze met veel zorg uitgevoerd. Zij kwamen regelmatig langs en waren goed te bereiken voor vragen.” – Floor van Balken Coördinator Diensten bij  ’s Heeren Loo

Tijdens de Zorgtotaal beurs, 14 tot en met 16 maart, presenteerden wij onze revolutionaire innovaties. Zo bewijzen wij onder andere met onze Infectiepreventie & Calamiteitenbox dat wij ook in de zorgbranche uw partner zijn op het gebied van schoonmaak en hygiëne. Kom naar onze stand en ontdek wat wij u te bieden hebben.

Infectiepreventie & Calamiteitenbox

Naar aanleiding van de richtlijnen die zijn opgesteld door de Werkgroep Infectie Preventie (WIP) hebben wij de Infectiepreventie & Calamiteitenbox ontwikkeld. Deze box bevat gecertificeerde inhoud om de uitbraak van verschillende virussen en infecties in verzorgingshuizen te beperken. Zo bent u de eerste uren van de uitbraak compleet ontzorgd en heeft u de tijd om samen met ons de noodzakelijke maatregelen te nemen.Groveko calamiteitenbox

De box is in te zetten bij:

 • Druppel Isolatie
 • Noro/Gastro enteritis
 • Barrière verpleging
 • Aerogene isolatie
 • MRSA
 • Strikte isolatie

Alle middelen en materialen in de box voldoen aan de eisen van de WIP. Nadat u de box inzet, belt, mailt of faxt u ons uw bestellijst voor de calamiteit. Wij zorgen er vervolgens voor dat uw voorraden binnen een aantal uren zijn aangevuld, zodat u altijd de optimale bescherming kunt bieden.

Kom naar de stand van Groveko

Kom naar onze stand (09.B030) op de Zorgtotaal beurs voor deze en andere revolutionaire innovaties van Groveko. Wij weten wat u nodig heeft in een branche waar hygiëne een zeer belangrijke factor is. Dat laten we graag aan u zien. Ontmoeten we u daar?

Groveko Zorgtotaal aanmelden

Hygiëne is in de gezondheidszorg en foodsector een zeer belangrijke factor. Ook schoonmaakartikelen die gebruikt worden in deze sectoren, moeten daardoor aan strenge eisen voldoen. Vikan is een specialist in schoonmaakartikelen waar hygiëne een must is. Het assortiment van Vikan bestaat onder andere uit borstels, bezems, vegers en vloertrekkers.

Vikan voldoet aan strenge eisen

Alle Vikan producten zijn gemaakt van materialen die goedgekeurd zijn voor gebruik in de gezondheidszorg en de voedingsmiddelenindustrie. Ze voldoen aan strenge Amerikaanse en Europese wetgeving en zijn erkend in voedselveiligheids- en eco-labelsystemen. Door kwaliteitscontroles en invoering van kleurenzones voorkomt Vikan dat schoonmaakartikelen van de ene afdeling naar de andere wordt geplaatst. Met deze verplaatsing kunnen bacteriën overgebracht worden, wat natuurlijk niet gewenst is.

Vikan en HACCP

Overal waar voedsel wordt bereid, krijgt men te maken met hygiëne-voorschriften. In veel gevallen, zo ook bij Vikan, wordt dat bijgehouden met HACCP. HACCP is een controlesysteem dat risico’s in kaart brengt op het gebied van voedselveiligheid en deze helpt te beperken. In geval van besmetting is in een goede HACCP administratie direct zichtbaar wanneer en hoe er is gereinigd. Daarmee kan aangetoond worden of alles wel of niet in orde was en wordt snel duidelijk wat de oorzaak is van eventuele besmetting.

vikan

Het assortiment van Vikan

Ook is Vikan zeer innovatief als het gaat om de ontwikkeling van duurzame, ergonomische en gebruiksvriendelijke schoonmaakmaterialen. Vikan werkt nauw samen met klanten om kennis van hun marktomstandigheden en hun behoeften te verkrijgen.

Vikan biedt voor iedere situatie en ieder reinigingsprobleem een reeks producten waarmee u hygiënisch, efficiënt en ergonomisch kunt werken. Het assortiment van Vikan bestaat onder andere uit:
Borstels
Bezems
Vegers
Vloertrekkers

Polypropyleen borstels, bezems, vegers en vloertrekkers

Alle Vikan borstels, bezems, vegers en vloertrekkers zijn verkrijgbaar in diverse hardheden zodat u uw borstelmateriaal precies kan afstemmen op de werkzaamheden die u moet verrichten. De borstels zijn gemaakt van polypropyleen. Door het polypropyleen zijn de producten bestand tegen hoge temperaturen en chemicaliën en zijn ze van nature bacterie remmend. Daarnaast zijn de borstels allemaal voorzien van een FDA en Glass&Fork keurmerk waardoor de borstels gecertificeerd zijn om gebruikt te worden in ruimten waar voedsel geproduceerd wordt.

Wilt u meer informatie over Vikan? Neem dan contact met ons op.

 

Robson is een duurzaam merk schoonmaakmiddelen dat al jaren deel uit maakt van het Groveko assortiment. Binnen het assortiment schoonmaakmiddelen van Robson nemen sanitairreinigers een belangrijke plaats in. Door de jaren heen is het assortiment sanitairreinigers sterk gegroeid en in dit artikel willen wij daarom graag een aantal producten toelichten.

Traditionele sanitairreinigers

In een ver verleden werden toiletten veelal met bleekmiddel schoongemaakt. Een veelgehoord argument van schoonmakers in die tijd, was dat bleekmiddel zo lekker schoonmaakt. Daarnaast gingen de toiletten er ook lekker fris door ruiken. En omdat bleekmiddel ook nog eens desinfecteert waren alle bacteriën vaak meteen dood.Twee vliegen in één klap. Inmiddels weten wij dat bleekmiddel helemaal niet goed schoonmaakt, maar precies dat doet wat de naam al aangeeft, namelijk bleken. Doordat het vuil wordt gebleekt valt het niet meer op en ‘lijkt’ het alsof er is schoongemaakt. 

Robson sanitair

Inmiddels weten wij dus dat bleekmiddel helemaal niet goed schoonmaakt en vervuiling en kalk in een toiletpot niet verwijdert. Laat kalk nu juist één van de grootste vervuilers zijn in een toiletpot. Kalk, welke onzichtbaar is door het bleekproces van bleekmiddel, is dus nog steeds aanwezig in de toiletpot en maakt het oppervlak ruw. Hierdoor kunnen vuil en bacteriën zich beter hechten en wordt het steeds lastiger om het toilet schoon te krijgen. Daarnaast is bleekmiddel ook niet al te vriendelijk voor het milieuu. Kortom, het werd tijd voor iets beters.

Robson Benelux was één van de eerste in de markt die de nadruk legde op milieuverantwoorde reinigingsmiddelen voor het sanitair. In plaats van bleekmiddel lanceerde Robson alkalische en zure reinigingsmiddelen die niet op basis van bleekmiddel werkte maar op basis van alkalische en zure detergenten. Deze pakken de vervuiling wel aan en laten het oppervlak in het toilet ook nog eens ongemoeid.

In het begin waren dat de standaard flessen zoals hierboven staan afgebeeld. De bekende één en twee liter flessen uit de tijd van het oude Otarès.

Het sanitair evolueert, dus Robson sanitairreinigers ook

Door de jaren heen zijn de Robson sanitairreinigers sterk geëvolueerd. Vroeger werden er nog veel materialen als graniet en emaille in sanitaire ruimten toegepast. Tegenwoordig bestaat ons sanitair steeds vaker uit geglazuurde tegels, kunststof en verchroomde metalen. Door deze veranderingen in materialen was het ook noodzakelijk dat de schoonmaakmiddelen voor het sanitair mee ontwikkelden. In de laboratoria van de grote reinigingsmiddelen fabrikanten werd uitgebreid getest met de nieuwste technieken en kwamen er steeds meer reinigingsmiddelen op de markt met een drieledig doel. Ten eerste moest het reinigingsmiddel goed schoonmaken. Ten tweede moest het reinigingsmiddel de materialen ontzien en ten derde een bijdrage leveren aan het ontzien van het milieu en de veiligheid van de gebruiker.

Robson sanitair doseer

Dit zorgde voor een nieuwe lijn reinigingsmiddelen voor het sanitair. Bestaande recepturen werden verbeterd en nieuwe doseersystemen werden ontwikkeld. Van een bag in box systeem tot doseerflessen en een geheel nieuw concept van vacuüm afgevulde zakken in combinatie met een bijbehorende dispenser lijn. Zie de afbeeldingen hierboven.

Probiotische schoonmaakmiddelen

Inmiddels kennen wij binnen het Robson assortiment ook reinigingsmiddelen voor het sanitair op basis van probiotica. Wat zijn probiotische schoonmaakmiddelen? Vrijwel overal in de natuur komen micro-organismen voor die van hun omgeving leven door de stoffen in de omgeving af te breken. Dit afbreken gebeurt door middel van enzymen die door deze micro-organismen worden geproduceerd. De enzymen worden voortdurend naar behoefte aangemaakt; is er meer vuil, dan maken de micro-organismen meer enzymen. Doordat de micro-organismen zichzelf continu vermenigvuldigen, is er sprake van een continue afbraak van hinderlijke stoffen. Dit vormt een waarborg voor een langdurige werking. De micro-organismen die de aanzet geven tot de uiteindelijke enzymvorming, vinden hun voedselbron in de biofilm. 

Robson is er best een beetje trots op, dat zij voorop blijven lopen in de ontwikkeling van deze nieuwe schoonmaakproducten. Daarmee omarmen zij de allernieuwste technieken die enerzijds het beste schoonmaakresultaat blijven waarborgen, maar tegelijkertijd ook het milieu zoveel mogelijk blijven ontzien. Robson sanitairreinigers is om die reden een verantwoorde en duurzame keuze voor iedere bewuste inkoper.

De HACCP papierrolhouder van PlastiQline voldoet aan bepaalde normen die risico op besmetting voorkomen. Lees meer over de voordelen van deze papierrolhouder, die nu onderdeel is van ons assortiment.

Ruim assortiment dispensers

Groveko B.V. is een groothandel met een meer-merken-beleid. Dit betekent dat u bij ons uit een uitgebreid assortiment schoonmaakartikelen kunt kiezen. Ook op het gebied van dispensers bieden wij meerdere merken en systemen aan. Of het nu gaat om Kimberly Clark, Tork, Deb of Stockhausen, er zit altijd wel een lijn tussen die het beste past bij uw interieur. Binnen de verschillende assortimenten bieden wij ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor kunststof of RVS.

Dispensers die voldoen aan HACCP regels

Veel van deze dispensers worden gebruikt binnen een omgeving waar HACCP regels worden gehanteerd. Dispensers die in een dergelijke omgeving worden ingezet dienen te voldoen aan de hygiëne eisen die daaraan worden gesteld.

Dit betekent dat dispensers eenvoudig gereinigd moeten kunnen worden. Een dispenser met een glad oppervlak en ronde kanten geniet de voorkeur boven een vierkante dispenser met een grove afwerking. In principe is een dispenser waar vuil makkelijk aan hecht ongeschikt om binnen een HACCP omgeving te worden ingezet. Immers, een dispenser die moeilijk schoongehouden kan worden, is een potentiële bron voor besmetting.

De nieuwe PlastiQline HACCP papierrolhouder

Binnen ons PlastiQline assortiment is er nu een nieuwe papierrolhouder leverbaar die volledig voldoet aan alle HACCP regels.

PlastiQline papierrolhouder

De papierrolhouder heeft een uitgekiend ontwerp en kan als wand- of tafelmodel worden gebruikt. Verder is de houder uitgevoerd met een volledig gesloten kap. Hierdoor wordt de papierrol volledig afgeschermd wat hem zeer geschikt maakt voor omgevingen waar HACCP regels gelden.

Samengevat zijn de belangrijke eigenschappen van de HACCP papierrolhouder:

 • Duurzaam dankzij robuuste kap
 • Zeer geschikt voor omgevingen waar HACCP van belang is
 • Gesloten kap voor een totale bescherming van de rol
 • Kan gebruikt worden als tafel- of als wandmodel
 • Zeer eenvoudig en snel opnieuw te vullen met papierrol
 • Standaard leverbaar in wit
 • Passend in de PlastiQline
 • Maximale rol afmetingen Ø 280 x 260 mm
 • Afmetingen: mm 330 x 340 x 440
 • Artikelnummer: 56635
 • Model: PQIPRH

Voor een overzicht van alle dispensers uit het PlastiQline assortiment, of voor een vrijblijvende inventarisatie met mogelijkheid tot bruikleenovereenkomst, verwijzen wij u graag naar onze website of neem contact op met een van onze adviseurs.

 

Door: Groveko

Wanneer je het hebt over handen wassen, lijkt het wel of mensen ineens hun hoofd een beetje wegdraaien. Gek genoeg weet iedereen hoe belangrijk het is om regelmatig de handen te wassen, maar bijna allemaal doen we het te weinig.

Handen wassen, pure noodzaak

bacterie handen

Dat het wassen van de handen belangrijk is weten wij allemaal. Onze handen zijn ons grootste instrument en dagelijks pakken wij dingen vast en zitten we in onze neus of kriebelen in ons haar en soms op nog veel meer plekken die wij, netjes als wij zijn, hier maar even niet vermelden.

Vooral in de gezondheidszorg is de noodzaak van een goede handhygiëne onontbeerlijk om infecties te vermijden. Het risico dat de veiligheid van patiënten in gevaar komt moet zoveel mogelijk worden uitgesloten.

Dr. Julie Gerberding, directeur van de Centers for Disease Control (CDC), stelt: “Propere handen zijn de allerbelangrijkste factor om de verspreiding van gevaarlijke ziektekiemen en resistentie tegen antibiotica in gezondheidszorgomgevingen te voorkomen.”

Edward Kelley, coördinator van het Patient Safety Programme bij de WGO zegt. “De beste manier om het aantal (kruis) besmettingen te voorkomen, is door middel van het regelmatig wassen van de handen.”

Handen wassen is dus essentieel om besmetting via de handen en alles wat je met de handen aanraak, te voorkomen.

Wanneer en hoe?

De World Health Organization heeft een brochure uitgebracht waarin zij aangeven waarom het handen wassen zo belangrijk is, maar ook wanneer en hoe je het beste je handen wast.

Wanneer

Dagelijks kennen wij velen momenten dat het belangrijk is dat wij onze handen wassen. De meest herkenbare is als onze handen vies zijn. Na een smerige klus en de handen zichtbaar vuil zijn wassen wij onze handen. Maar ook wanneer onze handen zichtbaar minder vuil zijn dienen wij alert te zijn dat wij onze handen wassen. Na een toilet bezoek bijvoorbeeld. Maar ook voor en na het eten is het goed om je handen te wassen en het spreekt voor zich dat je je handen zeker wast wanneer je in contact bent gekomen met materiaal dat bloot gesteld is aan bacteriën.

Hoe

De beste manier om je handen te reinigen is door middel van een op alcohol gebaseerde reiniger. Deze methode is de beste manier om bacteriën te doden en het risico op besmetting te voorkomen. Het gaat over het algemeen sneller en wordt vaak beter verdragen door de huid in tegenstelling tot het regelmatig wassen met water en zeep.

Was je handen met water en zeep wanneer er zichtbare vervuiling aanwezig is. Dit kan straatvuil zijn, vuil na het werken in de tuin of na een toiletbezoek. Vooral wanneer er risico is voor sporenvormende bacteriën, zoals die voorkomt na een toiletbezoek, is het bewezen dat het wassen met water en zeep de beste methode is.

De World Health Organization geeft duidelijke instructies hoe je het beste je handen kunt reinigen en maakt onderscheidt tussen de veegbeweging wanneer je een alcohol of gel gebruikt en het wassen met water en zeep. Onderstaande afbeeldingen zijn een uittreksel van het officiele document van de WHO die je hier kunt vinden.

Hoe was je handen?

 

Materialen voor handen wassen

Bij Groveko Ede B.V. bieden wij handwassystemen aan van alle grote merken. Of het nu gaat om Tork, Kimberly & Clark, Stockhausen. Tana of Robson. Wij hebben voor iedere omgeving, toiletten, kantoren, voedselverwerkende industrie of zorginstelling een passende oplossing. Los verpakt of in dispenser vorm en mobiele oplossingen voor hen die onderweg zijn.

Laat u gerust eens adviseren en samen kijken we welk systeem voor u het beste is.

Numatic, draadloze vrijheid door batterij aangedreven stofzuigers

Tijdens de vakbeurs Facilitair op woensdag 16 tot en met vrijdag 18 januari 2013, presenteerde Numatic de eerste stofzuigers op batterijen uit haar assortiment. Al eerder kregen wij een sneak preview van de draadloze rugstofzuiger op de Interclean in Amsterdam, maar deze was toen nog niet leverbaar.

Het gemak van draadloos stofzuigen

Het gemak van draadloos stofzuigen moge duidelijk zijn, vooral op die plaatsen waar een snoer al snel in de weg zit. Enkele voorbeelden waar een draadloze stofzuiger goed kan worden ingezet zijn: theaters, vliegtuigen, busondernemingen, maar ook op plaatsen waar de omgeving vraagt om snel even tussendoor wat te stofzuigen (spotcleaning), kan een draadloze stofzuiger uitkomst bieden.

Toch was het de technologie die het draadloos stofzuigen lange tijd parten speelde. Batterijen waren niet krachtig genoeg of waren te groot voor toepassing in kleine handzame stofzuigers. De inschakel duur was te kort en daardoor niet mogelijk voor toepassing in stofzuigers. Maar met de nieuwe Lithium Polymer batterijen werd weer het mogelijk om sterke batterijen in kleine apparaten toe te passen en werd draadloos stofzuigen weer een reële optie.

Numatic NBV190

De Numatic NBV190 heeft het bekende Numatic gezicht en heeft een 36V lithium polymer batterij aan boord welke uitstekende prestaties levert. Er kan maximaal 30 minuten met één batterijlading worden gestofzuigd. nbv190 numatic henry

De NBV190 heeft standaard een hepa/flow filtersysteem en kan worden geleverd met één of twee batterij packs. Een speciale lader voor het laden van de lithium polymer batterij zorgt binnen 3,5 uur dat de batterijen weer klaar voor gebruik zijn.

Numatic NVB190 wordt standaard geleverd met een uitgebreide zuigkit, type kit AA29E bestaande uit aluminium zuigbuizen, 2.5 meter zuigslang, combi zuigmond en vier losse hulpstukken voor speciale klussen.

Numatic PBT230

De Numatic PBT230 is een model wat gebaseerd is op het bekende ProVac model met aanvullende accessoires zoals telescopische duwbeugel, zachte wielen en geïntegreerde opbergruimte voor schoonmaak materialen. Door de extra opbergruimte is het mogelijk om een tweede batterij mee te nemen zodat je langer kunt doorwerken.

Numatic pbt230 v2

De motorkop heeft naast de aan/uit schakelaar een batterij indicatie meter welke je inzage geeft in de status van de batterij en hoe lang je nog kunt doorwerken.

Verder is de Numatic PBT230 uitgevoerd met TriTex filters en HepaFlo stofzuigzakken wat er voor zorgt dat al het stof binnen de machine blijft wanneer deze wordt uitgenomen en uitermate geschikt maakt voor een professionele omgeving.

Ook de PBT230 biedt 30 minuten stofzuig tijd op één batterijlading en wordt standaard geleverd inclusief zuigkit AA29E bestaande uit aluminium zuigbuizen, 2.5 meter zuigslang, combi zuigmond en vier losse hulpstukken voor speciale klussen.

Numatic RSB140

De Numatic RSB140 is de meest flexibele telg uit de draadloze stofzuiger serie van Numatic.

numatic-rsb140

Het voordeel van draadloos stofzuigen wordt met dit model nog eens extra groot doordat de stofzuiger o de rug wordt gedragen en daardoor in de meest extreme sistuaties kan worden ingezet. Denk hierbij aan het stofzuigen op trappen, drukke gebieden, in vliegtuigen, bussen en zelfs bioscopen.

De RSB140 is uitgerust met een afstandsbediening waardoor het erg makkelijk is om de machine aan en uit te zetten tijdens het werk voor het sparen van energie en tevens biedt de afstandsbediening een LCD batterij indicatie meter zodat je een inschatting kunt maken hoe lang je nog kunt werken.

Ook met deze machine kun je 30 minuten stofzuigen op één lading en wordt standaard geleverd met de zuigkit AA30E bestaande uit aangepaste aluminium zuigbuizen, 2.5 meter zuigslang, combi zuigmond en twee losse hulpstukken voor speciale klussen.

Numatic draadloze stofzuigers geven u de vrijheid

Draadloze stofzuigers van Numatic geven u de vrijheid om op plaatsen te komen waar u met een traditionele stofzuiger meer moeite zou hebben. Daar waar geen stroom voor handen is heeft u geen lange verlengkabels meer nodig en worden moeilijk bereikbare plaatsen zoals tussen stoelen of in kleine gangpaden toegankelijk. Welk type draadloze stofzuiger het beste bij u past is afhankelijk van de toepassing en de omstandigheden. Uiteraard helpen wij u graag verder.

 

Microvezel is High Tech schoonmaken

In onze ogen is het één van onze taken om met de klant mee te denken zodat zij voor iedere schoonmaaktaak het beste systeem of het beste concept kunnen inzetten. Wij zeggen bewust systeem en concept omdat de methodieken in ons vak zich steeds meer ontwikkelen en het moderne schoonmaken al lang niet meer is wat het vroeger was. Vandaag willen het dan ook graag eens met jullie hebben over microvezel.

Wat is microvezel nu eigenlijk?

De meeste mensen die niet werkzaam zijn in het schoonmaakvak zullen bij het woord microvezel ongetwijfeld denken aan het vrolijk gekleurde wonderdoekje. Doekjes die je per 5 stuks op de plaatselijke markt kunt kopen. De term wonderdoekje is overigens opvallend omdat microvezel sinds zijn intrede in de schoonmaak al snel werd betiteld als het doekje waarmee je zonder reinigingsmiddel bijna alles schoon kreeg. Toch zijn er nog veel misverstanden over microvezel en dat willen wij in dit artikel graag eens verduidelijken.

microvezeldoeken

Microvezel is dun en extreem licht

Net zoals een meter een maateenheid is voor afstand en een liter voor een bepaalde inhoud is decitex de eenheid voor de dikte van een synthetische vezel. Een vezel mag pas een microvezel heten wanneer deze niet dikker is dan 1 of 1.3 decitex. Ter vergelijk, een microvezel is 1/100 deel van een mensenhaar. Verder staat één decitex gelijk aan de massa in gram per 10.000 meter. Hoeveel mag een microvezel van 10.000 meter lang wegen? Eén gram! Met een super laag soortelijk gewicht van 1 gram per 10.000 meter vezellengte is microvezel dus pure High Tech!

Ontstaan ultradunne vezeltechniek

Het ontstaan van ultradunne vezels gaat terug naar de vijftiger jaren waar men door speciale spin-technieken de vezels produceerde. In die tijd waren de vezels echter van wisselende lengtes en tegelijkertijd werden er nog onvoldoende toepassingen voor gevonden.

Pas in de jaren ‘60 en ‘70 waren het Dr Miyoshi Okamoto en Dr Toyohiko Hikota uit Japan die als eerste een synthetische microfiber stof maakte onder de naam Ultrasuède, een kunstmatige vervanging voor suède leer. Al snel werd microfiber toegepast in sportkleding vanwege zijn isolerende en zweet regulerende werking en binnen het Amerikaanse leger.

Microvezel in de schoonmaak

In schoonmaakmaterialen zoals microvezeldoeken en microvezelmoppen bestaat de microvezel altijd uit twee componenten namelijk een kern van polyamide (nylon) en een schil van polyester.

De kern van polyamide blijft volledig in tact en heeft tot doel om het vuil aan te trekken. De schil van polyester daarentegen wordt in 32 filamenten gesplitst en dient als super kleine vuil schrapers. Door de lege ruimten die tussen de vezels ontstaat krijgt de doek zijn reinigende eigenschappen.

Voor het splitsen van de vezel bestaan verschillende technieken. De goedkoopste methode is door middel van chemie. Men laat een druppel vloeistof op de vezel vallen waardoor deze breekt. Een betere splitsing verkrijgt men echter door trek (waardoor de vezel knapt) of door middel van water. Deze laatste is de beste manier om de vezel te splitsen.

Aangezien het splitsen van de ultradunne vezel uitermate belangrijk is voor de kwaliteit van de doek zit hier dan het grote verschil tussen de ‘wonderdoekjes’ van de markt en de professionele microvezeldoeken die je via de vakgroothandel aanschaft.

greenspeed microvezel

Microvezel-doeken

Belangrijk om te weten over microvezels

We hebben uit het bovenstaande kunnen leren dat de productie van echte microvezel High Tech is. Het proces van het splitsen van de vezel is erg belangrijk om microvezel geschikt te maken voor schoonmaaktaken. Dit laatste verklaart ook waarom het gebruik van chemie wordt afgeraden wanneer je met microvezel aan de gang gaat. Chemie vult namelijk de ruimten tussen de gesplitste vezels waardoor deze zijn reinigingskracht verliest. Ook het gebruik van een wasverzachter in het laatste spoelwater tijdens het wasproces zorgt ervoor dat de splitsing zijn ´agressieve´ kracht verliest en het doekje niet meer optimaal werkt.

Wanneer je microvezel wilt gaan inzetten om schoonmaaktaken uit te voeren is het belangrijk om te weten dat het reinigen zonder chemie om een verandering in denken vraagt. De traditionele interieurverzorg(st)er is immers gewend om een sopje te maken met een schuimkraagje, want anders maakt het onvoldoende schoon. Het reinigen met microvezel betekent dat je een andere kijk op schoonmaken moet hebben.

Tot 25% tijdwinst bij gebruik van microvezeldoeken

Wanneer microvezel echter op de juiste wijze wordt toegepast biedt het enorme schaalvoordelen die zijn weerga niet kent. Het werken via een microvezelmethode betekent uiteindelijk:

 • microvezeldoeken25% tijdwinst ten opzichte van de traditionele methode
 • Minder uitval door een meer ergonomische manier van werken
 • Het terugdringen in het verbruik van chemicaliën
 • Een schoner eindresultaat
 • Het milieu wordt zichtbaar ontzien

De implementatie van het juiste microvezel systeem vereist echter goede begeleiding en de wil van de gebruiker om af te wijken van traditionele werk methoden. Voldoe je echter aan al deze criteria, dan kan microvezel zeker bijdragen in al het goede wat dit High Tech materiaal te bieden heeft.

Door: Groveko BV

Ecolab 360° is het programma waarmee Ecolab het totale schoonmaak en hygiëne vraagstuk in de zorgsector aanpakt. Door de focus te leggen op Schoon, Veilig en Efficiënt is Ecolab in staat om effectieve en economisch rendabele schoonmaakoplossingen te bieden voor zorginstellingen.  Het ECOLAB 360 is de ideale oplossing voor instellingen als verzorgingstehuizen, rusthuizen, ziekenhuizen en dagopvang. Met 360° biedt Ecolab voor elk onderdeel van de instelling een sluitend pakket producten en services. Van een HACCP schoonmaakplan voor de keuken tot en met trainingsprogramma’s voor de schoonmaakmiddelen. De medewerkers van Groveko en Ecolab helpen u bij het maken van de beste keuzes voor uw bedrijf.

 

Ecolab biedt schoonmaak producten voor elke ruimte

Of het om de keuken gaat waar de voeding wordt bereid, de gemeenschappelijke ruimten, de kamers of de wasserij, Ecolab biedt met 360° voor elke ruimte de juiste schoonmaakmiddelen om de hygiëne te garanderen. Door het inzetten van het 360° programma weet u zich verzekert van een goede hulp bij het naleven van wettelijke voorschriften, een contante hoogwaardige schoonmaakzorg en hulp bij het beheersen van de kosten van uw schoonmaakmiddelen.

 

Persoonlijke hygiëne

Naast de schoonmaakwerkzaamheden is het zaak ook de persoonlijke hygiëne in de gaten te houden. Juist via contact via mensen worden veel bacteriën verspreid. Denk aan vieze deurgrepen en loopleuningen. Het Ecolab 360° programma biedt hiervoor oplossingen met bijvoorbeeld de desinfecterende handhygiëne producten uit de EpiCare lijn en de Ecolab dagelijkse reinigers.

 

Hoe herkent u een schone en hygiënische omgeving?

Het klinkt zo eenvoudig, goed schoonmaken, maar er zit een verschil in optisch schoon en écht schoon. Hieronder een aantal punten waaraan u ziet of een instelling het schoonmaken de aandacht geeft die een patiënt of cliënt mag verwachten.

 • De vloeren zijn helder en stof- en vlekvrij
 • De ruimtes zijn vrij van ongewenste geuren
 • De vaat blinkt en de eetzalen zijn schoon
 • Het linnen is vlekvrij en zacht
 • Deuren en handvaten zijn “vet”vrij zonder veel vingerafdrukken

 

Kijkt u op onze website voor meer informatie of belt u met een van onze adviseurs voor een advies op maat.

Vanaf vandaag staan we op de Zorgtotaal beurs in Utrecht. Bezoek ons op stand 09.A041, we zijn er van 13-15 maart!

Zorgtotaal is dé vakbeurs voor professionals werkzaam in de zorg.