Veilige verkiezingen 2021

In maart 2021 gaat Nederland stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Een grote operatie, waar veel locaties en vrijwilligers voor nodig zijn. De grote uitdaging dit keer is om het stemmen ondanks het coronavirus veilig te laten verlopen voor iedereen, zowel voor de vrijwilligers als kiezers. De Covid-19 maatregelen en de uitbreiding van het aantal verkiezingsdagen maken het complex. Daarom helpt Groveko graag bij het inrichten van stemlokalen en het leveren van de juiste Covid-19 gerelateerde artikelen. Zo maken we de Tweede Kamerverkiezingen veilig voor stembureauleden en kiesgerechtigden.

Dit jaar zijn veel locaties nodig om het aantal kiesgerechtigden te spreiden. Uit een onderzoek van KANTAR in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat veel locaties (52%)[1] niet of nauwelijks de mogelijkheid kunnen bieden om 1,5 meter afstand te houden. Hierdoor is het gebruik van de juiste materialen essentieel om de veiligheid te kunnen waarborgen.

Neem direct contact op

Hoe richt je het stemlokaal veilig in?

Bij het inrichten van de stemlokalen is het belangrijk om te zorgen dat bezoekers en stembureauleden altijd 1,5 meter afstand kunnen houden. Belijning voor looproutes en afstand is belangrijk. Niet alleen binnen, maar ook buiten is het belangrijk om dit te regelen. Tijdens drukke periodes kan niet iedereen binnen wachten. Groveko zorgt voor de juiste materialen om de belijning in orde te maken.

Welke materialen zijn nodig om verspreiding van Covid19 te voorkomen?

Bij Groveko weten we welke preventieve maatregelen en materialen nodig zijn. Door onze landelijk dekking kunnen we tijdig op elke locatie hygiëneproducten en persoonlijke beschermingsmiddelen leveren: 

Mondmaskers

Deze zijn voor iedereen binnen verplicht. Ook tijdens het stemmen. Betrouwbare mondkapjes van hoge kwaliteit zijn belangrijk. Natuurlijk voor de vrijwilligers, maar ook voor de kiezers die een mondmasker vergeten zijn mee te nemen.

Handschoenen

Omdat desinfectiemiddel bij intensief gebruik niet goed is voor de handen, raden wij aan om de stembureauleden te voorzien van disposable (nitriel) handschoenen. Bij juist gebruik verkleint dit ook de kans op verdere verspreiding van het Covid19 virus.

Desinfecteren van stemhokjes en oppervlakken

Na gebruik van stemhokjes is het belangrijk om deze te desinfecteren. Hiervoor hebben we verschillende oplossingen:

  • Safe Mist desinfector is een apparaat dat zorgt voor snelle en effectieve desinfectie. De vernevelde deeltjes ontsmetten zelfs oppervlaktes die moeilijk te bereiken zijn.
  • Desinfectiefoam van Clean ’n Easy is betrouwbaar en doodt virussen binnen een minuut. Ook zijn kant en klare doekjes beschikbaar voor een snelle reiniging van de stemhokjes.

Dispensers voor desinfectiemiddel

De stemgerechtigden moeten bij binnenkomst hun handen desinfecteren. Hiervoor hebben we desinfectiezuilen te koop. Deze betrouwbare zuilen geven een adequate dosering af. Onze Technische Dienst staat rond de verkiezingen 24 uur paraat mochten er problemen ontstaan.

Hesjes

Zorg dat de stembureauleden herkenbaar zijn door ze te voorzien van opvallende hesjes. Eventueel met een duidelijk icoon voor 1,5 meter afstand.

Kuchschermen 

Voor extra bescherming kunnen kuchschermen worden geplaatst voor de leden van het stembureau. Dit vermindert, zeker in combinatie met de andere voorzorgsmaatregelen, de kans op besmetting van Covid-19 flink.

Service tijdens de verkiezingsdagen

Tijdens deze drukke momenten is het van belang dat zowel vrijwilligers als kiesgerechtigden veilig de stemlocatie kunnen bezoeken. Groveko ondersteunt tijdens deze drukke dagen alle locaties. Raakt een dispenser onverhoopt defect? Groveko lost dit ter plekke op! In ieder stemdistrict zullen wij een servicemedewerker paraat hebben staan om tijdens de verkiezingen storingen te kunnen verhelpen en voorraden te kunnen aanvullen.

Contact opnemen

Wij helpen graag om de verkiezingen van 2021 veilig te laten verlopen. Neem contact met ons op voor meer informatie over wat wij kunnen doen voor de stemlokalen in jouw gemeente. 

Neem direct contact op

[1] https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/rapporten/2020/06/22/verkiezingen-en-covid-19-bevraging-haalbaarheid-verkiezingen-onder-covid-19-maatregelen/bijlage-3-kantar-vragen-aan-gemeenten-verkiezingen-met-inachtneming-van-covid-19.pdf