Novon Schoonmaak en de nieuwste schoonmaakrobots

 

“We staan aan de vooravond van grote ontwikkelingen op het gebied van innovatie in de schoonmaakbranche”, stelt Elbert Jan Hesse van Novon. Elbert Jan Hesse weet waar hij over praat. Hij houdt de ontwikkelingen al geruime tijd met belangstelling in de gaten. Hesse had al ervaring met de eerste generatie schoonmaakrobots en nam onlangs nieuwe schoonmaakrobots in gebruik. 


Innovatief ✓

Vanaf 1000m² ✓

Flexibele inzet ✓

Op en top duurzaam ✓

Unieke benadering

“Eerlijk gezegd werkten die eerste-generatie-robots maar matig”, stelt Elbert Jan. Even weerhield hem dat ervan om open te staan voor de nieuwe generatie schoonmaakrobots van Gaussian Robotics, die zijn leverancier Groveko introduceerde. “Die eerste generatie was schreeuwend duur en ging gepaard met allerlei beperkingen. We hadden behoefte aan machines die weer wat verder doorontwikkeld waren.”

Wat Hesse over de streep trok was de unieke benadering van Gaussian Robotics. “In de oude situatie bouwden schoonmaakjongens computertechniek in bestaande schoonmaakmachines. Gausssian Robotics heeft ICT als basis genomen en heeft daar een machine omheen gebouwd. Dit zie je terug in de kwaliteit van de robots. Deze schoonmaakrobots zijn intelligenter dan bestaande machines.” Ook qua duurzaamheid heeft de nieuwe generatie stappen gemaakt. “In plaats van enorme waterreservoirs werken deze robots met een kleinere tank die zichzelf zuivert en water hergebruikt.

Ondersteun schoonmaakmakers en minimaliseer ergonomische belasting

Overzichtelijke rapportages

Nog enigszins weerhouden door zijn ervaringen in het verleden besloot Hesse de proef op de som te nemen. “We testten de schoonmaakrobot uit bij VDL in Twente, bij de Zehnder groep en bij het Victorium in Zwolle. Ook bij Kinepolis worden de robots in de pauze ingezet. Collega’s waren al snel razend enthousiast. Vroeger was het gissen naar de exacte resultaten van de robot. De huidige schoonmaakrobots meten veel en delen hun resultaten in overzichtelijke rapportages. We kunnen teruglezen waar hij eventueel tegenaan is gelopen, hoeveel stroom en water is verbruikt, hoeveel vierkante meter is gepoetst en in het geval een schrobborstel is beschadigd geeft hij ook een seintje.”

Positie schoonmaakmedewerker   

Hesse gelooft niet dat de komst van de schoonmaakrobot de positie van de schoonmaakmedewerker zal benadelen. “Integendeel. De juiste materialen tot je beschikking hebben maakt je werk alleen maar gemakkelijker. En laten we de cijfers erbij pakken. Het leeuwendeel van de schoonmaakmedewerkers valt in de leeftijdscategorie 50 tot 67 jaar. Qua lichamelijke belasting zullen zij technologische ondersteuning verwelkomen.”

Ik geloof echt dat we aan de vooravond van grote innovatieve ontwikkelingen staan in de schoonmaakbranche”, herhaalt Elbert Jan Hesse. “Innovatie gaat ons helpen om ons vak professioneler te maken. Dit gaan we nu ook direct terugzien op de werkvloer. Fijn dat er meer aandacht voor is.”