Hoe wordt úw schoonmaak duurzamer?

 

Schoonmaakmiddelen belasten het milieu, maar zijn ook onmisbaar. Hoe zorgen we er dan voor dat wij een leefbare aarde kunnen doorgeven aan de volgende generatie én dat we nu een schone omgeving hebben? Groveko heeft hiervoor dé oplossing: Ecodos Easy.

Ecodos Easy is een intelligent en gesloten doseersysteem. De vooraf ingestelde doseringen geven altijd de exacte hoeveelheid per toepassing. Denk aan bijvoorbeeld een emmer of een sprayflacon. Een vertragingstimer voorkomt dat er meerdere dosseringen achter elkaar kunnen worden toegevoegd. Hierdoor is het gebruik van de reinigingsmiddelen zo efficiënt mogelijk. Er is namelijk nooit overdosering. Dit is goed voor het milieu maar het voorkomt ook methode fouten en het bespaart kosten. Ook verzamelt de dispenser data om management informatie te geven over het verbruik. Ideaal dus voor integratie in uw schoonmaak- en HACCP plan en ideaal in combinatie met ons microvezel programma.

 

Slechts drie producten zijn nodig voor alle dagelijkse schoonmaak werkzaamheden, zonder concessies te doen aan de kwaliteit:

 • Ecodos interieurreiniger is een neutraal product voor reiniging van bureaus, tafels en stoelen, maar ook voor glas en spiegels
 • Ecodos sanitairreiniger is geschikt voor verwijderen van urine, vuil en kalk van uw sanitair
 • Ecodos vloerreiniger is een laagschuimend en neutraal product, geschikt voor alle soorten waterbestendige vloeren.

 

Deze reinigingsmiddelen zijn geschikt voor alle waterbestendige oppervlaktes, volledig biologisch afbreekbaar en voorzien van EU Ecolabel. De producten zijn hoogconcentraten. Daardoor is de verpakking kleiner, namelijk 1,5 liter. Dit zorgt voor minder CO2 uitstoot tijdens het transport en het is ergonomisch verantwoord tegenover uw medewerkers. Zij hoeven geen zware containers meer te tillen.

De dispenser is geheel energieneutraal door de zonnecollectoren die erin verwerkt zijn, waardoor deze niet afhankelijk is van externe stroom. Bijkomend voordeel is dat de dispenser niet hoeft te worden aangesloten op een  wateraansluiting. Daardoor is elke locatie geschikt. Het is zelfs mogelijk om de dispenser mobiel te gebruiken!

Daarnaast levert Groveko ook een complete lijn Ecodos keukenreinigers zodat u ook in de keuken een milieuvriendelijke oplossing voor uw reinigingsvraagstuk heeft. Zeker in combinatie met het Groveko Intence vaatwassysteem, welke ook een Europees Ecolabel draagt.

Groveko gaat, in overleg met u, nog een stap verder. Samen met u zetten wij een volledig circulair systeem op met gebruik van het Ecodos systeem. Daarmee heeft u de meest duurzame oplossing voor uw schoonmaak, zonder in te leveren op kwaliteit.

 

Vraag nu uw gratis proefopstelling aan via 0318 – 63 21 85 of mail naar info@groveko.nl

 

 

Het nieuwe gepatenteerde plasscherm van UriWave heeft twee keer zoveel actieve bestandsdelen in vergelijking met de meeste plasschermen. Hierdoor ruiken uw urinoirs frisser dan ooit.

Ewepo Uriwave plasschermDe nare luchtjes komen vaak door de ophoping van urinesteen, dit is een neerslagproduct uit urine wat uit kalk en verschillende soorten zouten bestaat. Urinesteen ruikt niet alleen vervelend, het kan ook voor verstoppingen zorgen als er niet juist wordt schoongemaakt. Verstoppingen kunt u tegengaan door tijdig schoon te maken. Dit kunt u doen met onze sanitair reinigers.

Slimme geuren

Ewepo UriWave plasschermDe plasschermen die UriWave levert zijn in verschillende geuren beschikbaar. Deze geuren zorgen niet alleen voor een zeer frisse geur in de ruimtes waar de urinoirs aanwezig zijn, maar ook in de ruimtes daar omheen. Daarnaast blijft de geur tenminste 30 dagen actief.

Het ontwerp is zo gemaakt dat de urine eenvoudig wegstroomt. Hiernaast blijft het urinoir goed zichtbaar, zodat u tijdig aanslag kunt herkennen. Op het scherm is ook een label aanwezig waarop u kunt aangeven wanneer u het plasscherm geplaatst heeft. Op deze manier weet u precies wanneer er 30 dagen voorbij zijn en kunt u het plasscherm tijdig vervangen.

Milieuvriendelijkheid

Het UriWave plasscherm is milieuvriendelijk ontworpen. De UriWave heeft een lage VOS waarde, wat staat voor Vluchtige Organische Stoffen. Dit zijn stoffen die gemakkelijk verdampen en hiermee gerelateerd worden aan verschillende milieuproblemen. Door de lage VOS waarde wordt de emissie van het product beperkt.

Hiernaast is de UriWave 100% recyclebaar, een belangrijk milieuvriendelijk aspect. Het plasscherm vervuilt de lucht niet met schadelijke stoffen, wat van belang is als het gaat om het parfum wat erin het plasscherm verwerkt zit. Zeker omdat er in de UriWave meer dan 30 keer zoveel parfum verwerkt zit dan traditionele producten. Zo blijft de frisse lucht gegarandeerd 30 dagen actief. De UriWave is niet oplosbaar in water en dus wordt het water dat afgevoerd wordt niet vervuild.

Wilt u meer informatie over de plasschermen van UriWave? Stel ons dan een vraag via onze contactpagina.

Toiletpapier is een belangrijk product dat je eigenlijk overal tegenkomt. Gelukkig maar, want met 22.000 kilometer toiletpapier wat dagelijks door toiletten wordt gespoeld, hebben we het schijnbaar hard nodig. Door het veelvuldig gebruik is toiletpapier dan ook vaak een discussie, zowel op het gebied van milieu als in persoonlijke voorkeuren. Hangt u op kantoor bijvoorbeeld de rol voor- of achterlangs? Of u nu een eco of soft toiletpapier gebruikt, voor al uw wensen hebben wij een passende toiletpapieroplossing te bieden van onder andere de merken EcoWipe, Tork, Kimberly Clark en Euro Products. Ongeacht uw voorkeur.

Wat betreft milieuvriendelijkheid is er een hoop veranderd de laatste jaren. Toiletpapier wordt tegenwoordig namelijk, bijna altijd gemaakt van gerecycled papier. Er zijn maar enkele soorten verkrijgbaar die dit niet hebben. Het gebruik maken van gerecycled papier heeft grote voordelen, het is in eerste plaats vele malen beter voor het milieu, doordat er minder bomen voor gekapt hoeven worden om aan nieuw papier te komen. Daarnaast is het materiaal tegenwoordig ook vaak biologisch afbreekbaar.

Het productieproces van toiletpapierDispensers

De complexiteit van het productieproces is door alle milieuvriendelijke interventies wel een stuk ingewikkelder geworden. Op het moment dat het oud papier de fabriek binnenkomt, moet het eerst uitvoerig behandeld worden voordat men er toiletpapier van kan maken. Het oude papier wordt eerst geweekt en doorloopt daarna een intensief traject van reiniging en filtering. Hierna wordt het uitvoerig gecentrifugeerd.

Wat er dan overblijft zijn feitelijk alleen vezels. Het voordeel van deze vezels is wel, dat ze al wit zijn. Ze hoeven dus niet meer gebleekt te worden om tot wit toiletpapier te komen. Van de vezels worden grote rollen enkellaags papier gemaakt. Afhankelijk van de soort, wordt het papier gesneden en in meerdere lagen aangebracht op de kartonnen rol.

Zes eeuwen ontwikkeling

Voordat toiletpapier geproduceerd werd met het oog op milieu zijn er veel fases geweest waar dit nog niet aan de orde was. De eerste vorm van toiletpapier werd al in de 14 eeuw geproduceerd in China. Op dat moment werd het toiletpapier alleen maar gebruikt door de keizer. Alternatieven voor de rest van de bevolking waren natuurproducten zoals wol, gras en hennep.

gayettyIn de 17e eeuw werd door het toenemen van het aantal kranten, steeds vaker gekozen om krantenpapier te gebruiken als toiletpapier. Pas in 1857 werd door Joseph Gayetty een soort toiletpapier op de markt gebracht. Deze losse vellen in een pak waren voorzien van een watermerk en bevatte aloë, waardoor het niet allen hygiënisch was, maar ook aambeien hielp voorkomen.

Gayetty vierde echter geen grote successen met zijn toiletpapier, veel mensen verkozen alsnog het papier van tijdschriften en kranten boven het veel duurdere toiletpapier. Irvin en Clarence Scott waren de twee broers die in 1890 toiletpapier op rollen gingen produceren voor de Scott Paper Company uit Philadelphia. Uniek waren de kleine perforaties in het papier, die ervoor zorgden dat het toiletpapier afscheur baar was. Ondertussen is het bedrijf overgenomen door Kimberly Clark.

ECOWIPE-DISPENSERIn de jaren 70 gingen toiletpapierfabrikanten over op een milieubewuste manier van toiletpapier produceren. Dit is nog steeds het principe waar bijvoorbeeld EcoWipe vandaag de dag nog mee werkt. Hiermee is het toiletpapier van EcoWipe absoluut een bewuste keuze voor alle toiletten binnen uw bedrijf.

Eerder deze week lazen wij een artikel in De Telegraaf waarin ons werd geïnformeerde over hoe wij een bezoek aan een openbaar toilet kunnen overleven. Nu worden wij zelf ook niet altijd blij van een bezoek aan een openbare plasplaats, maar is het werkelijk zo slecht gesteld met onze openbare toiletten in Nederland?

Volgens het Nationaal Toiletonderzoek 2013, uitgevoerd door Servicemanagement in samenwerking met Tork, zien wij een algemene daling van schone toiletten in openbare gebouwen. “In openbare gebouwen (gemeentehuizen, sportcomplexen, musea, stations) zijn de schoonste toiletten te vinden. In die categorie werd 33 procent van de toiletten als goed beoordeeld, hoewel dat vorig jaar nog 41 procent was. De horeca noteerde nu 31 procent goed (vorig jaar 33 procent), terwijl warenhuizen en tuincentra 25 procent goed scoorden. Toch 7 procent minder dan 2012. De hygiëne van toiletten in de gezondheidszorg daalde dramatisch van 45 procent goed in 2012 naar nu 20 procent goed, vooral door sterk vervuilde toiletzittingen.” aldus de onderzoekers.openbare toilettruimte

Hoe komt het toch dat de hygiëne van openbare toiletten zo achteruit is gegaan? Helaas gaat het onderzoek daar niet verder op in. Toch vragen wij ons ondertussen serieus af of het iets te maken kan hebben met de constante druk die schoonmaakbedrijven ondervinden. Tegenwoordig moeten schoonmaakprofessionals tegen lage kosten en met zo min mogelijk werkuren hetzelfde of zelfs meer werk kunnen verrichten.

In het artikel ‘Schoonmakers verdienen meer waardering’ van begin dit jaar schreven wij al over de impasse tussen opdrachtgever en schoonmaakbedrijf. “Werkgevers bieden onder druk van de economische recessie steeds lagere prijzen aan bij haar opdrachtgevers, terwijl de schoonmakers klagen omdat zij hun werk niet goed kunnen doen in de tijd die zij daarvoor krijgen.”

Onderzoeken spreken elkaar tegen

In het stuk van De Telegraaf wordt gezegd dat de meeste bacteriën op de plastic behuizing van de toiletrolhouders zitten, terwijl het onderzoek van Servicemanagement hier niet over rept. Volgens deze laatste bevinden de meeste beestjes zich op de toiletbril (38 procent), gevolgd door de kraanknop (28 procent), de spoelknop (19 procent) en als laatste de deurknop met 9 procent. Servicemanagement is overigens de enige die volledig documenteert hoe de onderzoeken hebben plaatsgevonden terwijl De Telegraaf zich baseert op een onderzoek uitgevoerd door de Amerikaanse tv-show The Drs, zie onderstaande video:

Onzichtbare ziekteverwekkers

De Telegraaf vervolgt dat wij meer dan 1000 bacteriën op iedere vierkante cm van onze handen hebben zitten. En dat de handen van iemand met een kantoorbaan dagelijks met meer dan 10 miljoen bacteriën in contact komt. Daar schrik je van hé? Maar bedenk dat niet alle bacteriën ziekteverwekkers zijn. Ten eerste is ons lichaam prima in staat om ziekteverwekkers te lijf te gaan. Mits wij gezond leven natuurlijk en ons lichaam in een opperste staat van gereedheid verkeert. Het menselijke lichaam draagt gemiddeld 1 kg aan bacteriën mee die juist ook nuttig kunnen zijn voor onze gezondheid.

Ondanks dat we heel wat van die beestjes bij ons dragen wil dit natuurlijk niet zeggen dat we er dan maar ongelimiteerde hoeveelheden aan moeten toevoegen. Zeker als het gaat om een openbaar toilet heb je te maken met bacteriën van anderen. Het Nationaal Toiletonderzoek 2013 laat zien dat in de gezondheidszorg ruim 50 procent van de onderzochte toiletbrillen besmet bleken te zijn met enterobacteriën afkomstig van ontlasting. Niet erg hygiënisch zouden wij zeggen.

Schoon moet weer echt schoon

toiletpapierLaten we met elkaar eens nadenken over hoe we het beste kunnen schoonmaken met duurzame producten die bacteriën geen kans geven. In een frequentie die past bij het object en waar schoonmaakpersoneel voldoende tijd krijgt om de klus te klaren. Laten we disposable schoonmaakmaterialen gebruiken in plaats van moppen die meerdere dagen worden gebruikt. Volgens ons kan het snel een stuk beter gaan met de hygiëne van openbare toiletten als we de juiste middelen inzetten en weer echt de tijd krijgen om te poetsen.

6 tips voor gebruik openbaar toilet

Maar voordat wij weer op ons gemak gebruik kunnen maken van een openbaar toilet, hier een aantal tips voor betere hygiëne en veilig gebruik van het toilet:

 1. Leg een toiletpapiertje over de toiletbril.
 2. Hurken mag ook (vooral bij dames erg geliefd).
 3. Pak met een toiletpapiertje de deurklink en spoelknop.
 4. Was je handig grondig met water en zeep.
 5. Droog je handen het liefst met een papieren handdoekje.
 6. Draag wanneer mogelijk een desinfectie vloeistof bij de hand.

Robson is een duurzaam merk schoonmaakmiddelen dat al jaren deel uit maakt van het Groveko assortiment. Binnen het assortiment schoonmaakmiddelen van Robson nemen sanitairreinigers een belangrijke plaats in. Door de jaren heen is het assortiment sanitairreinigers sterk gegroeid en in dit artikel willen wij daarom graag een aantal producten toelichten.

Traditionele sanitairreinigers

In een ver verleden werden toiletten veelal met bleekmiddel schoongemaakt. Een veelgehoord argument van schoonmakers in die tijd, was dat bleekmiddel zo lekker schoonmaakt. Daarnaast gingen de toiletten er ook lekker fris door ruiken. En omdat bleekmiddel ook nog eens desinfecteert waren alle bacteriën vaak meteen dood.Twee vliegen in één klap. Inmiddels weten wij dat bleekmiddel helemaal niet goed schoonmaakt, maar precies dat doet wat de naam al aangeeft, namelijk bleken. Doordat het vuil wordt gebleekt valt het niet meer op en ‘lijkt’ het alsof er is schoongemaakt. 

Robson sanitair

Inmiddels weten wij dus dat bleekmiddel helemaal niet goed schoonmaakt en vervuiling en kalk in een toiletpot niet verwijdert. Laat kalk nu juist één van de grootste vervuilers zijn in een toiletpot. Kalk, welke onzichtbaar is door het bleekproces van bleekmiddel, is dus nog steeds aanwezig in de toiletpot en maakt het oppervlak ruw. Hierdoor kunnen vuil en bacteriën zich beter hechten en wordt het steeds lastiger om het toilet schoon te krijgen. Daarnaast is bleekmiddel ook niet al te vriendelijk voor het milieuu. Kortom, het werd tijd voor iets beters.

Robson Benelux was één van de eerste in de markt die de nadruk legde op milieuverantwoorde reinigingsmiddelen voor het sanitair. In plaats van bleekmiddel lanceerde Robson alkalische en zure reinigingsmiddelen die niet op basis van bleekmiddel werkte maar op basis van alkalische en zure detergenten. Deze pakken de vervuiling wel aan en laten het oppervlak in het toilet ook nog eens ongemoeid.

In het begin waren dat de standaard flessen zoals hierboven staan afgebeeld. De bekende één en twee liter flessen uit de tijd van het oude Otarès.

Het sanitair evolueert, dus Robson sanitairreinigers ook

Door de jaren heen zijn de Robson sanitairreinigers sterk geëvolueerd. Vroeger werden er nog veel materialen als graniet en emaille in sanitaire ruimten toegepast. Tegenwoordig bestaat ons sanitair steeds vaker uit geglazuurde tegels, kunststof en verchroomde metalen. Door deze veranderingen in materialen was het ook noodzakelijk dat de schoonmaakmiddelen voor het sanitair mee ontwikkelden. In de laboratoria van de grote reinigingsmiddelen fabrikanten werd uitgebreid getest met de nieuwste technieken en kwamen er steeds meer reinigingsmiddelen op de markt met een drieledig doel. Ten eerste moest het reinigingsmiddel goed schoonmaken. Ten tweede moest het reinigingsmiddel de materialen ontzien en ten derde een bijdrage leveren aan het ontzien van het milieu en de veiligheid van de gebruiker.

Robson sanitair doseer

Dit zorgde voor een nieuwe lijn reinigingsmiddelen voor het sanitair. Bestaande recepturen werden verbeterd en nieuwe doseersystemen werden ontwikkeld. Van een bag in box systeem tot doseerflessen en een geheel nieuw concept van vacuüm afgevulde zakken in combinatie met een bijbehorende dispenser lijn. Zie de afbeeldingen hierboven.

Probiotische schoonmaakmiddelen

Inmiddels kennen wij binnen het Robson assortiment ook reinigingsmiddelen voor het sanitair op basis van probiotica. Wat zijn probiotische schoonmaakmiddelen? Vrijwel overal in de natuur komen micro-organismen voor die van hun omgeving leven door de stoffen in de omgeving af te breken. Dit afbreken gebeurt door middel van enzymen die door deze micro-organismen worden geproduceerd. De enzymen worden voortdurend naar behoefte aangemaakt; is er meer vuil, dan maken de micro-organismen meer enzymen. Doordat de micro-organismen zichzelf continu vermenigvuldigen, is er sprake van een continue afbraak van hinderlijke stoffen. Dit vormt een waarborg voor een langdurige werking. De micro-organismen die de aanzet geven tot de uiteindelijke enzymvorming, vinden hun voedselbron in de biofilm. 

Robson is er best een beetje trots op, dat zij voorop blijven lopen in de ontwikkeling van deze nieuwe schoonmaakproducten. Daarmee omarmen zij de allernieuwste technieken die enerzijds het beste schoonmaakresultaat blijven waarborgen, maar tegelijkertijd ook het milieu zoveel mogelijk blijven ontzien. Robson sanitairreinigers is om die reden een verantwoorde en duurzame keuze voor iedere bewuste inkoper.

“De toiletbezoeker moet ieder moment kunnen beschikken over toiletpapier en zeep en handdoek.” Met deze visie begint Vendor zijn bedrijfsfilm om duidelijk te maken dat een bezoek aan het toilet ten alle tijde een positief gevoel moet oproepen bij de bezoeker. Onze ervaring leert dat dit niet altijd het geval is wanneer wij een toilet binnenstappen. Als het aan Vendor ligt, komt daar snel verandering in.

Vendor is al meer dan 50 jaar actief

Vendor is leverancier van hoogwaardige toilet oplossingen en biedt haar klanten een compleet programma toiletartikelen met de bijbehorende dienstverlening. Hun insteek is om de klant te ontzorgen en hiermee de hoge standaard van klanttevredenheid te waarborgen.

Vendor doet dit al meer dan 50 jaar en is in ruim 30 landen actief. Als één van de weinigen in de branche werkt Vendor op basis van MVO prestatieladder niveau 3 en produceert zij haar producten volgens richtlijn ISO 9001 en ISO 14001.

Volop keuze van dispensers

Omdat niet iedereen dezelfde smaak heeft en omdat huisstijlen per object verschillend kunnen zijn, biedt Vendor handdoek dispensers in verschillende uitvoeringen aan. Enkele voorbeelden vind je hier onder.

Door deze keuze mogelijkheden is er altijd wel een lijn die past in je eigen interieur. Maar Vendor gaat nog een stukje verder. Het is namelijk mogelijk om een handdoek dispenser te voorzien van een speciale uitstraling zoals het voorbeeld van de PSV dispenser. Maar ook een gepersonaliseerd uiterlijk kan een goede manier zijn voor product placement en de bezoeker van het toilet een ´boodschap´ meegeven wanneer hij of zij het toilet verlaat.

vendor handdoek dispensers

Vendor is actief in verschillende branches

Vendor is actief in verschillende branches. Enkele gebieden zijn de zorg, kantoren, het onderwijs, horeca en de industrie. Ja, ook voor de industrie heeft Vendor passende oplossingen in de vorm van stevige dispensers en houders voor industrie papierrollen.

In welke branche je je ook bevindt en voor welke huisstijl je ook kiest, de klant staat altijd centraal zeggen ze bij Vendor. Hun doel is een zo optimaal mogelijke toiletbeleving en een langdurige samenwerking met hun klanten.

Service staat hoog in het vaandel

Al vanaf de inventarisatie door de accountmanager, tot aan de installatie van de dispensers en de eerste vulling door de service monteur, de beleving van de klant staat altijd centraal. `In feite zijn al onze diensten rond de klant opgebouwd`, zegt Vendor in haar bedrijfspresentatie.

Tijdens de inventarisatie noteert de accountmanager alle wensen van de klant en communiceert dit met de planning en de monteurs. Wanneer de monteurs alle dispensers vakbekwaam hebben gemonteerd, zorgen zij tevens voor een eerste vulling van alle automaten en geven ter plekke instructie aan het personeel hoe de automaten nagevuld moeten worden.

Ieder servicebezoek gaat gepaard met het scannen van een barcode welke desgewenst per mail kan worden bevestigd. Levering van de producten vindt altijd plaats tot in de kast of werkruimte.

Vendor heeft ook public washrooms

Vendor heeft een concept van public washrooms ontwikkeld waarvan er inmiddels vier van actief zijn in Nederland. Een public washroom is een hygiënische omgeving met veel comfort, een aangename sfeer, rustgevende achtergrondmuziek en speciale verlichting. Opgeleid en vakkundig personeel van Vendor zelf bemannen deze public washrooms en zorgen dat alles er altijd spik en span uit ziet.

Als gebruiker betaal je een klein bedrag voor het gebruik van het toilet maar ontvang je een waardebon die je vervolgens kunt inwisselen bij één van de plaatselijke winkels waar de public washroom is gevestigd. Op deze manier profiteert de plaatselijke winkelier van meer omzet en zorgt het voor meer bestedingen in de omgeving.

Vendor website vernieuwd

Sinds kort is de website van Vendor vernieuwd en biedt meer interactie en zoekmogelijkheden. Binnenkort wordt het ook mogelijk om via een chatvenster contact op te nemen met één van de medewerkers van Vendor. Alles in het belang van de klant.

Al met al is Vendor een servicegericht bedrijf waarbij de klant altijd centraal staat. Hoge service en een schoon toilet met als doel een positief gevoel bij de gebruiker.

In een onderzoek werd aan mensen gevraagd wat zij het belangrijkst vinden aan een toilet, ‘een schoon toilet’ was het meest gehoorde antwoord. Toch is het toilet vaak onderwerp van gesprek als het gaat om reinheid, terwijl het toilet misschien wel het meest bezochte ‘kamertje’ is van ons huis.

Het toilet, vroeger en nu

Ruim 2800 jaar voor Christus werden de eerste toiletten gebruikt. Opgravingen in het tegenwoordige Pakistan laten zien dat er die tijd stenen potten met een gat erin werden gebruikt als toilet. Ook zijn er houten stellages aangetroffen waar men op kon gaan zitten. Het vuil werd opgevangen en weggespoeld, vaak in de rivier. In die tijd deden veel mensen ook nog steeds hun behoefte in de natuur. De bijbel zegt in Deuteronomium 23 vers 13 “En bij uw uitrusting dient u een pin ten dienste te staan, en het moet geschieden dat wanneer gij buiten neerhurkt, gij dan daarmee een gat moet graven en u moet omkeren en uw uitwerpselen moet bedekken.”

toiletten

Tegenwoordig kennen wij toiletten in verschillende soorten en maten. Het staande toilet, een toilet voor aan de wand of een hurktoilet die je af en toe nog op campings tegenkomt. Een vlakspoeltoilet (lastiger schoon te maken) of een diepspoeltoilet voor minder stankoverlast. Welke toilet je ook gebruikt, de beleving is overal hetzelfde. Een toilet dient schoon te zijn en als het kan ook nog fris te ruiken. Niet zo gek als je je bedenkt dat wij gemiddeld 3 jaar van ons leven doorbrengen op een toilet.

Niet iedereen heeft een toilet

In 2012 telde onze wereld ruim 7 miljard inwoners, waarvan ongeveer 2,6 miljard mensen niet over een toilet beschikken. Het is dan ook niet vreemd dat er jaarlijks (naar schatting) 1,8 miljoen mensen sterven door slechte toilethygiëne. Bij het schrijven van dit artikel schrokken wij, zoveel? Een toilet in huis mag voor ons dan de gewoonste zaak van de wereld zijn, voor veel mensen is dat zeker niet het geval.

Toilet ergernissen

Behalve dat sommigen het toilet gebruiken om de krant te lezen of met een iPad op schoot door het laatste nieuws scrollen, is het toilet een plaats waar wij doorgaans alleen onze behoefte doen. Hoe we het toilet ook gebruiken, de beleving blijft hetzelfde, namelijk dat het toilet schoon en fris dient te zijn. Zoals in het begin van dit artikel genoemd, is dat waar mensen het eerst aan denken als je ze vraagt wat zij het belangrijkst vinden van het toilet.

Toch lukt het ons maar niet om ervoor te zorgen dat onze toiletten schoon en fris zijn. In opdracht van Tork (SCA Hygiëne Products) heeft een recent onderzoek door onderzoeksbureau PanelWizard uitgewezen dat de helft van alle Nederlanders een vies toilet op het werk vermijdt. De grootste ergernissen onder de 931 respondenten waren:

 1. Onhygiënische / vieze toiletten (64,8%)
 2. Onfris ruikende toiletruimte (61,2%)
 3. Ontbrekend toiletpapier (54,5%)
 4. Ontbrekende mogelijkheid om handen af te drogen (32,5%)
 5. Ontbrekende of groezelige handzeep (28,4%)

Hoe is het toch mogelijk dat met al onze beschaving er maar moeilijk in slagen om zoiets fundamenteels als een toilet, schoon en netjes te houden?

Een schoon toilet is niet moeilijk

Al het bovenstaande in acht genomen is het misschien goed om eens naar ons eigen toilet te kijken. Hoe vaak maak je het toilet schoon? Als het een openbaar toilet betreft, hoe is de inrichting? Is er voldoende toiletpapier? Hangen er de juiste dispensers gebaseerd op het aantal bezoekers wat per dag het toilet bezoekt? Is er een mogelijkheid tot handen wassen en kunnen de handen worden gedroogd? Jammer genoeg komen wij maar al te vaak situaties tegen waar dit onvoldoende is geregeld. Het toilet wordt (helaas) nog te vaak als een stel- of sluitpost gezien, en dat terwijl wij allemaal van een schoon en fris toilet gebruik willen maken. Dat klinkt wat tegenstrijdig toch?

Bij Groveko pakken wij dat anders aan. Wij kunnen geheel kosteloos een toilet hygiënescan uitvoeren waarbij wij volledig in kaart brengen hoe het gesteld is met uw toiletten. Op basis van de inventarisatie kunnen wij meerdere oplossingen aanbieden om het toilet tip top in orde te maken. De juiste dispensers op de juiste plaats, voldoende navul mogelijkheden en dispensers in koop- of bruikleenovereenkomst. Laat u zich vooral eens vrijblijvend informeren en doe de toilet hygiënescan. Op die manier weet u voortaan zeker dat uw gasten met plezier en zonder klachten gebruik kunnen maken van het toilet.

Enige maanden geleden lanceerde Tana Clic Spray, een nieuwe ready to go sanitairreiniger met sterk ontkalkende en ontgeurende eigenschappen.

Ready to go

Reeds enkele jaren geleden introduceerde Tana een lijn met ready to go producten. Ready to go staat voor een product wat kant en klaar wordt aangeleverd en niet meer gemend hoeft te worden met water. Vaak zitten deze ready tot go producten in sprayflessen, klaar voor gebruik.

Marktonderzoek had aangetoond dat er behoefte was naar producten in deze vorm, dus ontwikkelde Tana de Sprinter lijn met een aantal producten voor dagelijks gebruik. Sprinter Grease voor in de keuken, Sprinter Sanicid voor het sanitair en Sprinter Vit voor glaswerk om er maar een paar te noemen.

Geparfumeerde reinigers

Ook op het gebied van geparfumeerde reinigers heeft Tana een sterke naam opgebouwd. Met producten als Ivecid voor het sanitair en Ivedor voor het interieur boekte Tana vele successen op het gebied van geurbeleving. Binnen het sanitair is deze geurbeleving erg belangrijk en Tana heeft nu een combi gemaakt van een ready to go product met een krachtig parfum voor een langdurige frisse geur.

Tana Clic spray, met het gemak van een clic

Tana clic spray

Tana Clic spray is een ontkalkende, zuiverende en geparfumeerde reiniger voor het sanitair. Een van de unieke eigenschappen van dit product is de combinatie van ontkalken en ontvetten in één handeling. Normaal gesproken zijn ontkalken en ontvetten twee schoonmaaktaken. Ontkalken gebeurd over het algemeen met een zuur product terwijl er voor ontvetten een alkalisch reinigingsmiddel nodig is.

Tana Clic spray verenigd echter deze twee schoonmaaktaken door een combinatie van zuurheid (pH circa 2) en de krachtige werking van ontvettende detergenten. Al eerder deden zij dit kunstje in het eveneens zeer succesvolle product Apesin Pools.

Door een ingenieus systeem in de trigger geeft deze een “clic” wanneer er een spraydosering wordt gegeven. Eén clic staat gelijk aan 1 vierkante meter schoonmaken. Op deze manier wordt overdosering tegen gegaan en maakt het de gebruiker bewuster in zijn gebruik van reinigingsmiddelen.

Toepassingsgebied

Tana Clic spray kan worden toegepast op alle sanitair oppervlakken zoals douches, badkuipen, kranen, toiletten en urinoirs en tegels. Clic spray is in staat om alle vervuiling in deze gebieden te verwijderen, inclusief sterk aangekoekte kalkringen en vetafscheidingen. Door de toepassing van een corrosiewerend systeem tast Clic spray geen geëmailleerde en chrome oppervlakken aan en is daarmee veilig in gebruik.

Clic spray kan op een doek worden gesprayd of rechtstreeks op het te reinigen oppervlak. Even laten inwerken en afspoelen met water of afnemen met een doek.

Clic en het milieu

Tana heeft een naam hoog te houden als het gaat om milieuvriendelijke producten en milieuvriendelijk produceren. Het hoofdkantoor in Mainz is één van de eerste gebouwen die gebruikt maakt van zonne-energie in combinatie met windgestuurde energie, waterenergie en geothermische systemen voor verwarming en koeling. Hiermee produceert het bedrijf meer energie dan het verbruikt.

Tana produceert zijn eigen petflessen en doet dit uit meer dan 65% gerecycled materiaal. De fles van Tana Clic spray is 100% recyclebaar. Het product zelf voldoet aan alle voorschriften op voor waspoeders en reinigingsmiddelen en alle productienormen die daaruit voortvloeien.

Tana Clic spray wordt geleverd in sprayflessen van 750 ml en kan desgewenst worden nagevuld met een navulbus van 5 liter.

Wilt u meer weten over Tane Clic spray? Neem contact op met onze adviseurs.

Kimberly-Clark, werken aan een duurzamere toekomst

Kimberly-Clark is vastbesloten om haar processen en producten duurzamer te maken. Als producent van hygiënepapier voor bedrijven en consumenten heeft Kimberly-Clark al sinds 1994 een duidelijke visie als het gaat om duurzaam produceren van zijn producten. Zo werkt het bedrijf volgens internationale normen die zijn vastgelegd in ISO 14001 en worden er producten geproduceerd onder het Europese Ecolabel. Ecolabel is een programma waarin bedrijven worden aangemoedigd om producten te produceren die vriendelijker zijn voor het milieu.

 

Kimberly-Clark en FSC keur grondstoffen

Daarnaast betrekt Kimberly-Clark op dit moment 100% van zijn houtpulp bij leveranciers die voor hun bosbouwactiviteiten of houtvezel aankoopactiviteiten gecertificeerd zijn volgens één van de vijf internationaal erkende bosbouwnormen. Het Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die een onafhankelijk internationaal keurmerksysteem heeft ontwikkeld voor hout en houtproducten. Voor de consument is het FSC logo een bevestiging dat het product afkomstig is uit bossen die zodanig beheerd worden dat ze tegemoetkomen aan de maatschappelijke, economische en ecologische behoeften van de huidige en toekomstige generaties. Een overzicht van de verschillende Kimberly-Clark certificeringen en rapporten vind u hier.

 

Het duurzaamheidsprogramma in de praktijk

Voor Kimberly-Clark is dit echter niet genoeg. Met het sustainability (duurzaamheid) 2015 programma bouwen zij voort op bestaande programma´s door bijvoorbeeld een duidelijke bijdrage te leveren aan sociale platformen zoals de ‘United Nations Millennium Development Goals’ en meer specifieke doelstellingen zoals het reduceren van energie- en waterverbruik. Het Sustainability 2015 programma is een integraal onderdeel van hun wereldwijde Business Plan en is gebouwd rond drie pilaren: Mensen, Planeet en Producten.

Enkele voorbeelden zijn van de duurzame programmaonderdelen:

 • Het ondersteunen van een gezonde werkomgeving
 • Het ontwikkelen van programma’s die tegemoet komen aan de United Nations Millennium Development Goals
 • Het verbeteren van producten en businessmodellen om consumenten en bedrijven te bereiken
 • Het richten op sociale programma’s over mondiale vraagstukken

Het implementeren van programma’s om energie-en waterverbruik, de uitstoot van broeikasgassen, waterlozingen en de afvalproductie te verminderen

Voor de verschillende doelstellingen zijn roadmaps ontwikkeld en wordt de voortgang gemeten en wanneer nodig bijgesteld. Bekijk onderstaande video voor een visuele samenvatting.

Ecolab 360° is het programma waarmee Ecolab het totale schoonmaak en hygiëne vraagstuk in de zorgsector aanpakt. Door de focus te leggen op Schoon, Veilig en Efficiënt is Ecolab in staat om effectieve en economisch rendabele schoonmaakoplossingen te bieden voor zorginstellingen.  Het ECOLAB 360 is de ideale oplossing voor instellingen als verzorgingstehuizen, rusthuizen, ziekenhuizen en dagopvang. Met 360° biedt Ecolab voor elk onderdeel van de instelling een sluitend pakket producten en services. Van een HACCP schoonmaakplan voor de keuken tot en met trainingsprogramma’s voor de schoonmaakmiddelen. De medewerkers van Groveko en Ecolab helpen u bij het maken van de beste keuzes voor uw bedrijf.

 

Ecolab biedt schoonmaak producten voor elke ruimte

Of het om de keuken gaat waar de voeding wordt bereid, de gemeenschappelijke ruimten, de kamers of de wasserij, Ecolab biedt met 360° voor elke ruimte de juiste schoonmaakmiddelen om de hygiëne te garanderen. Door het inzetten van het 360° programma weet u zich verzekert van een goede hulp bij het naleven van wettelijke voorschriften, een contante hoogwaardige schoonmaakzorg en hulp bij het beheersen van de kosten van uw schoonmaakmiddelen.

 

Persoonlijke hygiëne

Naast de schoonmaakwerkzaamheden is het zaak ook de persoonlijke hygiëne in de gaten te houden. Juist via contact via mensen worden veel bacteriën verspreid. Denk aan vieze deurgrepen en loopleuningen. Het Ecolab 360° programma biedt hiervoor oplossingen met bijvoorbeeld de desinfecterende handhygiëne producten uit de EpiCare lijn en de Ecolab dagelijkse reinigers.

 

Hoe herkent u een schone en hygiënische omgeving?

Het klinkt zo eenvoudig, goed schoonmaken, maar er zit een verschil in optisch schoon en écht schoon. Hieronder een aantal punten waaraan u ziet of een instelling het schoonmaken de aandacht geeft die een patiënt of cliënt mag verwachten.

 • De vloeren zijn helder en stof- en vlekvrij
 • De ruimtes zijn vrij van ongewenste geuren
 • De vaat blinkt en de eetzalen zijn schoon
 • Het linnen is vlekvrij en zacht
 • Deuren en handvaten zijn “vet”vrij zonder veel vingerafdrukken

 

Kijkt u op onze website voor meer informatie of belt u met een van onze adviseurs voor een advies op maat.