Prijswijzigingen

Ede, 26 november 2021

 

Onderwerp: Prijswijzigingen 2022

 

Beste relatie,

De impact van de Covid-19 pandemie op onze samenleving en specifiek op de (internationale) handel, is gedurende 2021 steeds groter geworden. Naast de maatregelen als lockdowns, het dragen van mondmaskers en handendesinfectie, kwam de impact vooral tot uiting in verstoringen van grondstoffen-, transport- en energiemarkten. Als gevolg daarvan hebben vrijwel al onze toeleveranciers aangegeven hun prijzen voor 2022 materieel te moeten verhogen. Enkele waarschuwen al dat bij de huidige ontwikkelingen nieuwe prijsmutaties gedurende 2022 ook niet te voorkomen zijn.

De kostenstijgingen op het gebied van grondstoffen, hulpmiddelen en productiemiddelen zijn enorm, onder andere door ontoereikende beschikbaarheid van middelen. Daarnaast hebben de gas- en elektriciteitsprijzen recordniveaus bereikt. Verder zorgt de geringe beschikbaarheid van containers en vrachtwagens voor hogere tarieven op logistiek gebied. Diverse leveranciers beroepen zich op “Force Majeure”, waardoor wij genoodzaakt worden, de voorgestelde prijsverhogingen te accepteren zonder mogelijkheid van onderhandeling. Hieronder geven wij op een aantal kostprijsfactoren extra toelichting:

Reinigingsmiddelen

De grondstoffensector wordt gekenmerkt door een extra hoge wereldwijde (inhaal-)vraag na de pandemie. Dit uit zich enerzijds in een algemene prijsstijging van oppervlakte actieve stoffen (+35%), anderzijds in een stijging van andere grondstoffen zoals melkzuur (+30%), azijnzuur (+85%) en citroenzuur.

Verpakkingen en kunststoffen

Ook in de verpakkingssector drijft schaarste de prijzen op, waardoor o.a. prijzen van pallets en gerecycled kunststof fors stijgen. Door de toegenomen vraag naar recyclaat, stijgt HDPE/ton gemiddeld met 20%.

Transport en logistiek

In de logistieke sector zien we een gemiddelde stijging van de kosten met ruim 7%. Dit heeft te maken met de hogere transportvolumes, de toegenomen brandstofprijzen en een tekort aan transportcapaciteit. Met name de producten die uit Azië komen, hebben te maken met soms een vertienvoudiging van containerprijzen, wat zwaar weegt in de eindprijzen van deze producten.

Energie

De kosten van energie zijn substantieel opgelopen. Deze kostenstijgingen hebben verstrekkende gevolgen voor de prijzen van de eindproducten. Met name in de papier- en chemiesector, waar energie een enorm deel vormt van de totale productiekosten, zijn de gevolgen hiervan zeer sterk merkbaar.

Arbeidsloon

Door de druk op de arbeidsmarkt, o.a. veroorzaakt door uitval van personeel, vergrijzing en toegenomen vraag, stijgen loonkosten aanzienlijk. Ook de gestegen inflatie heeft een extra opdrijvende rol.

Toch zijn er ook positieve ontwikkelingen te melden. De markt voor beschermingsmiddelen als disposable handschoenen, mondmaskers en desinfectiemiddelen begint te normaliseren, waardoor de prijzen van deze producten al even aan het dalen zijn. Dit heeft Groveko ook direct doorgevoerd in haar prijsstellingen. We rekenen erop dat dit gedurende 2022 voor meer productgroepen gaat gelden.

Als gevolg van de benoemde ontwikkelingen zijn wij echter genoodzaakt de aan ons gecommuniceerde prijsmutaties vanaf 1 januari 2022 ook aan onze klanten door te berekenen. Uiteraard blijven wij continu bezig om de impact zoveel mogelijk te beperken en blijven wij samen met u zoeken naar de beste prijs-kwaliteit verhoudingen binnen ons assortiment en in de markt.

Wat de prijswijzigingen voor u zullen betekenen, kunnen wij toelichten op basis van een overzicht. Wilt u deze ontvangen of heeft u vragen? Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon met het bij u bekende telefoonnummer of emailadres, of via ons algemene telefoonnummer 0318 – 632185 of emailadres [email protected].

Wij willen u bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen en vertrouwen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

 

Met vriendelijke groet,

 

Romke Romkes

Algemeen directeur

 

 

 

Aangekondigde prijswijzigingen per 2022:

 

Leverancier Percentage verhoging Leverancier Percentage verhoging
Allcare 2,0% - 8,0% Greenspeed 5,0% - 9,0%
Alumexx 5,0% - 15,0% Kimberly-Clark 3,0%
Arvas 8,0% Nilfisk 4,0% - 5,0%
Betra Divers Numatic 4,0%
Cemex Trescon 4,0% Paardekooper 4,0% - 12,0%
CWS 7,9% SC Johnson 2,0% - 15,0%
Dirks Klimmaterialen 9,8% Seko 8,0%
Dr.Schnell 4,7% Unger 7,5%
Dreumex 3,0% Uriwave 12,0% - 15,0%
Ecolab 5,0% Vermop 5,0% - 8,0%
Ecowipe 7,0% - 9,5% Vileda 2,0% - 10%
Essity - Tork 7,0% Wecovi 5,0% - 9,0%
Ewepo 5,0% - 7,0% Werner & Metz 7,1%
MTS Euro Product 9,5% Wiltec 5,0% - 15,0%