Prijswijzigingen

Ede, 16 maart 2022

Onderwerp: Prijswijzigingen 2022

 

Geachte relatie,

Sinds het begin van 2022 hebben wij wederom van veel van onze leveranciers bericht ontvangen over prijswijzigingen die zij in februari, maart en per april doorvoeren. De onderbouwing daarvan is in vrijwel alle gevallen gelegen in de door de corona epidemie en de oorlog in de Oekraïne verstoorde transport-, energie-, financiële- en grondstoffenmarkten:

  • Sterk aantrekkende vraag naar diverse grondstoffen, na de inzinking van de vraag door de corona epidemie, leiden tot (fors) hogere grondstofprijzen
  • Toegenomen vervoerskosten, deels door de gestegen olieprijs, deels door de hoge vraag naar o.a. containervervoer, terwijl het aanbod beperkt is
  • Stijgende loonkosten, o.a. gevolg van nieuwe cao-akkoorden, maar vooral ook door krapte op de arbeidsmarkt
  • De oorlog in Oekraïne en de daardoor ontstane verstoringen van de grondstofmarkten, o.a. door het handelsembargo tegen Rusland, waardoor grondstof-, olie- & gasstromen opdrogen
  • Sterke fluctuaties in de wisselkoersen, o.a. tussen de Euro en de dollar

Vooral voor de productcategorieën hygiënepapier, afvalzakken en hulpmaterialen leidt dit tot flinke stijgingen. Groveko streeft ernaar maximaal eens per kwartaal prijswijzigingen door te voeren. Groveko absorbeert daarbij zoveel mogelijk de prijsmutaties tot de start van het nieuwe kwartaal, maar zal die mutaties dan (grotendeels) aan haar klanten moeten gaan doorberekenen. We blijven, daar waar mogelijk, graag met u zoeken naar alternatieven met een betere prijs/kwaliteit verhouding.

De exacte impact van de prijswijzigingen wordt op dit moment voor u berekend en is op aanvraag beschikbaar. Uiteraard staan onze interne- en externe accountmanagers voor u klaar om eventuele vragen te beantwoorden. Tevens is het ook mogelijk contact op te nemen via het bij u bekende telefoonnummer of emailadres, of via ons algemene telefoonnummer 0318-632185.

Naast de prijzen van diverse handelsproducten, zijn wij ook genoodzaakt om de kleine orderkosten, die we gedurende de corona periode hebben verlaagd naar € 8,95, weer terug gaan zetten naar het oude niveau van 2020, te weten € 14,95.

Onderstaand een overzicht van diverse verhogingen en/of toeslagen die wij tot op heden hebben ontvangen van onze leveranciers het eerste kwartaal:

Betra 5% - 15%   MTS/ Ecowipe 9% - 15%
Cemex 5%   Paardekooper 6,5% - 21,3%
CID lines 3,5%   WEPA/ Satino (Black) 9% - 25%
Cleanfix 4%   Senzora 5% - 15%
Diversey 6%   Ewepo 6,7%
Eco Nova 5%   SYR 6%
Ecolab (per 1 juni) 5%   Technima 15%
Essity 5%   Unger (per 1 mei) 5% - 8%
Eurotissue/ Katrin 14,5%   Van Dam Bodengraven 4,5%
Greenspeed 6%   Wiltec 3% - 7%

Bovenstaande mutaties zullen per 1 april 2022 worden verwerkt in onze systemen, waarbij bestaande contractafspraken gerespecteerd worden. Op basis van de ontwikkelingen in de grondstof- en transportmarkt en de huidige instabiliteit binnen Europa, houden wij rekening later in 2022 nog diverse prijswijzigingen van leveranciers te ontvangen.

Ondanks deze huidige ontwikkelingen, blijven wij met een positieve blik naar de ontwikkelingen op langere termijn en specifiek naar onze relatie met u kijken. We vertrouwen u hiermee voor nu voldoende geïnformeerd te hebben.

 

Met vriendelijke groet,

 

Romke Romkes

Algemeen Directeur