Wij kunnen met trots vertellen dat Groveko de ISO 9001 & ISO 14001 certificeringen heeft behaald. Deze internationale normen bevestigen dat Groveko voldoet aan de hoge eisen op het gebied van kwaliteitsmanagement en milieumanagement. Nu zeggen we niet alleen: we promise. we deliver. We bewijzen het nu ook.

Wat betekent dit voor jou als klant? Groveko ziet deze certificering als een startpunt dat ons helpt om continu bezig te zijn met wat wij doen, hoe wij het doen en waarom wij het doen. Zo verbeteren wij de kwaliteit van onze diensten en producten, maar zijn we tegelijkertijd bewust bezig met het milieu. De strenge audits die regelmatig worden afgenomen waarborgen deze voortgang. Als klant ben je nu én in de toekomst verzekerd van een betrouwbare partner in de schoonmaak.

ISO 9001 logo

ISO 9001

ISO 9001 is een internationaal erkende norm op het gebied van kwaliteitsmanagement. Er wordt beoordeeld of de organisatie voldoet aan: de eisen die de klant stelt, de wet- en regelgeving die van toepassing is, de eisen die het bedrijf aan zichzelf stelt en de eisen van andere stakeholders. Ook zorgt het inzicht voor continue verbetering van de kwaliteit binnen de processen, zodat de klanten van de organisatie steeds beter geholpen worden. Dit maakt het bedrijf betrouwbaarder voor alle betrokken partijen.

ISO 14001 logo

ISO 14001

ISO 14001 is net als ISO 9001 een internationaal erkende norm, maar dan gericht op milieu. De certificering waarborgt de kwaliteit van de milieumanagementsystemen van de organisatie. De vereisten zijn gebaseerd op de eisen en behoeftes van klanten, leveranciers, wet- en regelgeving, de organisatie zelf en andere stakeholders. Voorbeelden hiervan zijn verduurzaming, de CO2-footprint en de milieu impact van producten.

Groveko B.V. neemt met terugwerkende kracht per 1 januari 2016 Frag Hygiëne Service uit Goirle over. De Brabantse schoonmaakgroothandel, ook bekend als Frag Holland, is daarmee de volgende strategische acquisitie na de overname van Ewepo. Deze Zwolse schoonmaakgroothandel werd in juli 2015 al overgenomen door Stergro International, de moedermaatschappij van Groveko. Voormalig directeur en eigenaar van Frag, Frans Schwartzmans, blijft voorlopig als adviseur aan de onderneming verbonden. Frag Hygiëne zal als zelfstandig bedrijf binnen Stergro International opereren.

Solide totaalleverancier Frag-logo-web

Frag Hygiëne Service is al meer dan 30 jaar een solide totaalleverancier op het gebied van hygiëne. Geen doorsnee groothandel maar een kenniscentrum op het gebied van producten en services. Hiermee past deze overname goed bij de ambitie van Groveko om dé schoonmaakgroothandel te zijn die de meeste kennis en de beste service toevoegt aan haar schoonmaakproducten.

Naast de import en verkoop van een breed scala aan kwaliteitsmerken ondersteunt Frag haar relaties met schoonmaakadviezen, hygiëneplannen, producttrainingen, werkschema’s, machineonderhoud en NEN-keuringen.

Regionale aanwezigheid staat voorop

De toevoeging van deze vestiging in Goirle aan de reeds bestaande vestigingen in Ede, Leiden, Oss en Zwolle is onderdeel van het beleid van Groveko om haar regionale aanwezigheid te vergroten. De klant blijft genieten van een hoge servicegraad maar wél mét alle voordelen van een groot (inkoop)volume en een uitstekende fijnmazige distributie.

Groveko zet met deze overname haar ambities kracht bij om door te groeien tot een van de meest toonaangevende schoonmaakgroothandels binnen de Benelux.

Op de foto: Frans Schwartzmans (l) en Marcel van Amen (directeur Groveko).

Met ingang van 1 september 2014 legt de EU het vermogen van stofzuigers aan banden. In twee stappen moet het vermogen van een stofzuiger worden teruggebracht naar een maximaal vermogen van 900 watt in 2017. Dit geldt voor de consumentenmarkt maar ook voor de professionele markt. Is dit nu allemaal nodig? Gedraagt de Europese commissie zich weer als een betuttelende vader? En wat betekent dit voor het schoonmaakresultaat? Maken stofzuigers met minder vermogen ook minder schoon?

Aanzienlijke besparingen

Wat is er nu eigenlijk aan de hand? De Europese Unie heeft bij verordening besloten dat het maar eens afgelopen moet zijn met al die energie verslindende stofzuigers. Op grond van richtlijn 2009/125/EG stelt Europa richtlijnen vast voor energiegerelateerde producten met een groot handelsvolume. Dit omvat producten die een grote impact hebben op ons milieu en producten die bij kunnen dragen aan een positief milieueffect zonder dat dit erg duur wordt.

De Commissie heeft onderzoek gedaan naar stofzuigers welke particulier en professioneel worden ingezet en kwam tot de conclusie dat het wel wat minder kan met al dat vermogen. In 2005 werd het energieverbruik van stofzuigers geschat op 18 TWh (TerraWattuur) en verwacht wordt dat dit in 2020 zal stijgen naar 34 TWh. Met ingang van 1 september 2014 mogen bepaalde stofzuigers niet meer vermogen mogen leveren dan 1600 watt. En per 1 september 2017 zelfs niet meer dan 900 watt. Ter illustratie; de besparing die Groot Britannië in één jaar realiseert met deze nieuwe maatregel, levert voldoende stroom op om de Londense metro twintig jaar te verlichten. Dit zijn aanzienlijke besparingen volgens de EU.

EU regels betuttelend

Sommigen vinden deze nieuwe regels maar betuttelend. Volgens de Dagelijkse Standaard is het een ‘kruistocht tegen de stofzuiger!’ En Geen Stijl beschrijft op hun eigen cynische manier dat het allemaal niets uit maakt omdat er straks veel langer gestofzuigd moet worden om hetzelfde resultaat te bereiken. Ook minister Timmermans van Buitenlandse zaken vind dat Europa minder paternalistisch moet worden. Toen hem na een lezing in Amsterdam naar zijn mening werd gevraagd over dit onderwerp, antwoordde de minister: “Zitten we daar op te wachten? Ik denk het niet. Moet Europa dat doen? Ik denk het niet”.

Nieuw energielabel voor stofzuigers2017-energielabel-stofzuigers

Als hulpmiddel heeft de EU een energielabel bedacht waar alle relevante informatie over de stofzuiger op is terug te vinden. Wat opvalt is dat er op het label niet alleen wordt gesproken over de energieklasse waar de stofzuiger in valt. Op het label staan ook symbolen die iets zeggen over het geluidsniveau, de zuigkracht en het filtersysteem. Of consumenten dit ook zullen begrijpen vragen wij ons wel een beetje af.

Voortaan langer stofzuigen voor hetzelfde resultaat?

Een veelgehoord argument tegen deze Europese betutteling is dat er door het verminderde vermogen nu langer gestofzuigd moet worden om hetzelfde schoonmaakresultaat te behalen. De hele besparing die Europa denkt te gaan halen op het energieverbruik zal hiermee weer tenietgedaan worden, beweren sommigen. Maar is dit zo?

Marktleider Numatic laat in een reactie weten dat de nieuwe EU-regel fabrikanten scherper zal maken om betere producten te maken. Volgens Numatic zijn de eisen op het gebied van stofopname in de nieuwe regels wel degelijk hoog en heeft tot meer inspanningen en investering geleid om tot een goede score te komen.

Nilfisk is vol vertrouwen. “Voor het grootste gedeelte van onze stofzuigers zijn de eisen voor stofopname al haalbaar. Er zullen geen modellen verdwijnen. De modellen die nu nog niet voldoen zullen voor de invoering worden aangepast”, aldus Senior Marketing Coördinator Ludovic Vrijburg in het vakblad Clean Totaal.

Kärcher geeft vol vertrouwen aan dat zij reeds sinds 2011 Eco Efficiency stofzuigers produceert en met de nieuwe regels de lijn verder zal uitbreiden.”Met 750 watt is het punt van optimale zuigprestatie bereikt, wat meer dan voldoende is voor het reinigen van normaal stof op textiel- of harde vloeren.” zegt Marketing Manager Jop Küster in Clean Totaal.

Vermogen niet belangrijkste voor goed schoonmaakresultaatnumatic-pbt230

Volgens Chris Reutelingsperger van Bond Textile Research, een testcentrum voor harde-zachte vloeren en meubelstoffen, wordt veel vermogen van een stofzuiger gebruikt voor het koelen van de motor. “De belangrijkste twee zaken die bepalend zijn voor de zuigkracht is het vacuüm en de luchtverplaatsing. Die worden beïnvloed door de zuigmond, de stang, de slang, de vorm van de stofzuiger en tot slot het toerental van de motor”

Ook de Consumentenbond concludeerde uit een test van juli dit jaar dat de meeste stofzuigers prima werk leveren met minder vermogen.

Het laatste woord is nog niet gesproken

Dat het nieuwe energielabel de gemoederen behoorlijk bezig houdt blijkt wel uit de vele publicaties over dit onderwerp. Kranten en consumentenorganisaties schrijven er over. Maar ook in de professionele wereld zijn de nieuwe richtlijnen het onderwerp van de dag. Het facilitair vakblad Clean Totaal organiseert zelfs een live uitzending op het internet waar zij in gesprek gaan met onder andere Chris Reutelingsperger en vier vooraanstaande fabrikanten van stofzuigers. De uitzending is interactief waarbij de kijker vragen kan stellen die tijdens de uitzending worden behandeld.

Groveko levert energiezuinige stofzuigers

Groveko kiest zijn leveranciers met grote zorg en zal er voor zorgen dat alle stofzuigers die onder de nieuwe regels vallen, voldoen aan de eisen die er aan worden gesteld. Daarnaast hanteren wij een meer merken beleid waardoor onze klanten altijd de mogelijkheid hebben om te kiezen uit een breed assortiment.

Zoals wij reeds eerder schreven in ons artikel over de groei en ontwikkeling van Groveko in de afgelopen 35 jaar, zijn wij blij dat twee strategische bedrijfsovernames in 2012 uiteindelijk samenkomen in een nieuwe vestiging ‘Groveko Zuid’.

Strategische overnames

In de afgelopen decennia heeft Groveko eerder strategische overnames gedaan om zijn positie in de markt te versterken. Mede door deze overnames heeft Groveko een sterke groei doorgemaakt en is zij nu één van de grootste vak groothandels in de markt. Deze acquisities zijn altijd voortgekomen uit een visie om klanten beter te kunnen bedienen met een zo breed mogelijk programma en vanuit lokale vestigingen. Deze schaalvergroting is altijd in het voordeel van de klant.

Masso uit Den Bosch

Eind 2011 is Groveko onderhandelingen gestart met Masso uit Den Bosch. Masso was een middelgrote, zeer gerespecteerde groothandel in Den Bosch en leverde merkproducten en eigen producten aan schoonmaakbedrijven, zorginstellingen, industrie en gemeenten. Masso had een eigen concept op het gebied van microvezel reiniging ontwikkeld en boekte daar veel succes mee. In januari 2012 was de transactie een feit en viel Masso Den Bosch onder de vleugels van Groveko.

Brochemie uit Oss

Begin 2012 zijn er ook gesprekken gestart met Brochemie uit Oss. Net als Masso had Brochemie een zeer goede naam in de omgeving en was het een gezond bedrijf. Brochemie had naast een aantal eigen importen, waaronder de import van Duplex reinigingsmachines (www.duplexnederland.nl), een uitgekiend systeem met doseerapparaten onder de naam Ecodos. Per 1 juli 2012 werden de gesprekken afgerond en was de overname een feit.

Samenvoeging tot Groveko Zuid

Zowel Masso als Brochemie hadden beide een eigen bedrijfslocatie. Masso had de beschikking over een modern bedrijfspand en Brochemie was gevestigd op het bedrijventerrein aan de Galliërsweg 31A. Om het voor de bestaande klanten zo eenvoudig mogelijk te houden bleef alles in aanvang bij het oude. De eerste taak was het samenvoegen van de administraties en het leveringsprogramma van alle bedrijven met elkaar integreren.

Gedurende deze drukke werkzaamheden werd er onderzoek gestart met als doel een zo slim mogelijke oplossing voor de klanten in het gebied. Twee vestigingen op nog geen 20 km van elkaar verwijderd bleek niet efficiënt. Duidelijk werd dat het bedrijfseconomisch slimmer was om het pand in Oss te verbouwen en de twee bedrijven samen te voegen tot één nieuwe vestiging, ‘Groveko Zuid’.

Goederen werden verplaatst, het magazijn in Oss werd uitgebreid en de verbouwing ging van start. Halverwege het jaar 2013 zijn wij blij dat de verbouwing is afgerond en zijn we trots op onze nieuwe vestiging, ‘Groveko Zuid’.

Groveko Zuid staat voor u klaar

<img class="wp-image-788 alignright" src="http://www.blog-schoonmaakartikelen.nl/wp-content/uploads/2013/09/groveko-oss-oud-nieuw-300x87.png" alt="groveko-oss-oud-nieuw" width="300" height="87" />

Met de nieuwe vestiging hebben wij voor onze medewerkers een prettige werkomgeving gecreëerd en voor onze klanten een plaats waar je rustig binnen kunt lopen. Het magazijn is flink vergroot en de ontvangstruimte met afhaalbalie is volledig vernieuwd. Computersystemen zijn samengevoegd en bestaande en nieuwe klanten profiteren van alle gemakken die Groveko te bieden heeft.

Een uitgebreid digitaal bestelsysteem, breder assortiment, lokale bediening en de mogelijkheid tot het afhalen van goederen. Vanuit Groveko Zuid leveren wij ook met een bestelwagen tot in de werkkast. Kortom, het team van Groveko is er klaar voor en is u graag van dienst. U bent van harte welkom, de koffie staat klaar!

In een tijd waarin alles en iedereen digitaliseert kunt u als groothandel in schoonmaakartikelen natuurlijk niet achterblijven. De technologische ontwikkelingen bieden ons steeds meer gemak waardoor tijd en geld kan worden bespaard. Eén van deze ontwikkelingen is iHACCP.

Wat is iHACCP?

iHACCPiHACCP is een online tool om in 3 stappen reinigingsplannen, controlelijsten, productinformatiebladen, hygiëne instructies etc. te maken. Met behulp van vrijwel iedere smartphone of tablet kan een dealer ter plaatse alle te reinigen objecten inventariseren.

Vervolgens genereert iHACCP een compleet hygiëneplan op maat. De laatste stap is een uitgebreide training van personeel gericht op hygiënisch, veilig en milieubewust werken.

Voor wie is iHACCP?

Binnen een omgeving waar voedsel wordt bereid krijgt men bijna altijd te maken met hygiëne voorschriften volgens HACCP. Dus restaurants maar ook voedselproductiebedrijven of een ziekenhuis. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zegt op haar website over HACCP het volgende:

“Levensmiddelen moet je veilig kunnen eten. Daarom is de hygiëne tijdens de gehele productie een belangrijk aandachtspunt. Evenals de controle op de grondstoffen en het logistieke proces. Het HACCP-systeem helpt hierbij. Hierin zijn de risico’s in kaart gebracht en beschrijven de individuele schakels in de productieketen hoe deze gevaren worden beheerst. De NVWA controleert op de aanwezigheid van een HACCP-systeem en de naleving ervan.”

HACCP is dus eigenlijk een risico inventarisatie systeem waarin kritische onderdelen in het voedselbereidingsproces worden beschreven en vastgelegd. Is het dan alleen een administratief systeem? Nee, juist door alle risico’s en bijbehorende handelingen in kaart te brengen wordt het gehele proces in een keuken of productiebedrijf overzichtelijk gedocumenteerd en is voor alle betrokkenen duidelijk hoe er veilig gewerkt kan worden.

iHACCP tablet

Daarnaast biedt een sluitende HACCP administratie een mate van zekerheid wanneer er zich een situatie voordoet waarbij sprake is van een voedsel besmetting. Controlelijsten geven namelijk direct inzicht of er op een bepaald moment op de juiste manier is gereinigd. Als alles volgens de regels is gebeurd kan hiermee worden aangetoond dat alles in orde was.

Maar hoe zet u een dergelijke administratie op en hoe implementeert u HACCP binnen uw organisatie?

iHACCP maakt het plannen van schoonmaak makkelijk

Het opzetten van een HACCP plan kan een tijdrovende klus zijn. Ten eerste dient de gehele productiefaciliteit te worden geïnventariseerd. Alle aanwezige machines moeten worden opgeschreven. Vervolgens wordt in kaart gebracht hoe men de machines schoonhoudt, met welk product en in welke frequentie dat gebeurt. Moet er gedesinfecteerd worden? Zo ja, wanneer en hoe? Via controlelijsten wordt bijgehouden of deze taken ook naar behoren worden uitgevoerd.

Binnen iHACCP kan de adviseur samen met de klant heel eenvoudig een inventarisatie maken en per object aanvullende informatie noteren. Er kan een keuze worden gemaakt met welke reinigingsmiddelen de klant wil gaan werken en op basis van al die waarden wordt er automatisch een schoonmaakplan gegenereerd. Controlelijsten maken het plan compleet.

Na de inventarisatie en controle door de adviseur en gebruiker wordt er met één druk op de knop een kant en klaar HACCP plan geprint.

Wat kost iHACCP?

Hier kunnen wij kort over zijn. iHACCP is een service die 100% gratis is! Wij van Groveko vinden dat dit soort aanvullende diensten onder de noemer ‘service’ vallen. Als een service bieden wij u de mogelijkheid om tegen nul inspanning een kant en klaar HACCP plan te krijgen die bovendien in realtime is aan te passen mochten de omstandigheden in de loop van de tijd veranderen.

iHACCP zal constant worden verbeterd en zal zich altijd blijven aanpassen aan de laatste regels en wetgeving. Meer weten? Bel ons gerust voor een afspraak.

Onze wereld verandert in een rap tempo. Acute problemen als klimaatverandering, schulden, grondstoffenschaarste, de euro, vervuiling, armoede en eenzaamheid schreeuwen om drastische aanpassingen in de maatschappij.

Daarentegen zorgen technologische ontwikkelingen voor grote veranderingen in de wijze hoe wij met elkaar communiceren. Bijna 2,5 miljard mensen (dat is meer dan een derde van de wereldbevolking) hebben toegang tot het internet en realtime communicatie zorgt voor een socialisering van het web.

Groveko adopteert digitale technieken

Naast een zeer moderne website onderzocht en adopteerde Groveko als één van de eerste in de markt de digitale mogelijkheden van het web. Reeds in 2005 introduceerde Groveko een webshop waarmee klanten eenvoudig bestellingen konden plaatsen. In de afgelopen jaren heeft de Groveko webshop een enorme evolutie doorgemaakt en inmiddels is deze voorzien van een zeer uitgebreid Management Informatie Systeem waarmee de klant een gedetailleerd overzicht krijgt over verbruiksaantallen per hoofd en subgroep in aantallen of in bedragen en dat gesorteerd per vestiging. Automatische toevoeging van MSDS bladen bij het bestellen van reinigingsmiddelen is één van de laatste toevoegingen waardoor klanten geholpen worden om de juiste veiligheidsbladen te bewaren die wettelijk verplicht zijn. Naast de Groveko webshop is er ook een shop in shop systeem ontwikkeld waarmee het mogelijk wordt tegen een zeer lage investering een eigen webshop te verkrijgen. De Groveko webshop vindt u via http://shop.groveko.nl/.

Groveko App

Mobiele app voor smartphone en tablet

Begin 2013 lanceerden wij vol trots onze mobiele bestelapp voor onze klanten. Via het iOS, Android en sinds kort zelfs het Windows platform is het mogelijk om met gepersonaliseerde bestellijsten bestellingen vanaf locatie te plaatsen en deze direct in realtime naar de verkoopafdeling van Groveko te verzenden. Dit bespaart erg veel tijd voor de persoon die normaal de bestellingen plaatst en biedt een hoge mate van service aan de gebruiker. Onze app downloadt u hier:


 

Mobiel werken

Werken wordt steeds meer onafhankelijk van tijd en plaats, dus rust Groveko zijn medewerkers uit met verschillende mobiele apparaten om overal te kunnen werken. Via laptop, mobiele telefoon en tablet is het mogelijk om toegang te verkrijgen tot het bedrijfsnetwerk, wat een grote mate van flexibiliteit biedt. Via een uitgebreid CRM-systeem heeft de vertegenwoordiger te allen tijde snel een accuraat overzicht van de laatste klant informatie. Speciaal ontwikkelde software maakt het mogelijk om bij de klant ter plaatse inventarisaties te doen en met één druk op de knop een kant en klaar hygiëne advies te verzorgen.

Social Media

Naast alle digitale ontwikkelingen zien wij een grote rol weggelegd voor social media binnen onze organisatie. Groveko heeft haar eerste stappen gezet op dit vlak en is op dit moment druk met inventariseren en evalueren hoe wij social media op de juiste wijze kunnen toepassen zodat deze aansluit bij onze bedrijfsdoelstellingen. Op dit moment vindt u ons op de volgende platformen.

De wereld verandert en wij bewegen mee. Hoe kunnen we u helpen? Neemt u gerust contact met ons op voor een gesprek over de digitale mogelijkheden die wij voor uw bedrijf kunnen bieden.

 

Schoonmaakmiddelen van nul tot nu (deel 2)

Toen de traditionele zeep in de jaren 50 en 60 steeds meer werd verdrongen door petrochemische detergenten groeide tegelijkertijd het besef dat onze aarde zijn grenzen heeft bereikt om zichzelf ‘schoon’ te houden. De groei van de bevolking, de vernietiging van ecosystemen en de verandering van het klimaat: het zijn allemaal factoren die bijdragen aan een heel andere wereld.

Het woord ecologie (oorspronkelijk in het Duits: Ökologie) gaat terug naar 1866 toen de Duitse bioloog Ernst Haeckel twee woorden samenbracht oikos (huishouding) en logos (studie, wetenschap). Maar het was pas omstreeks 1970 dat deze wetenschap, mede door de erkenning van het milieuprobleem, als multidisciplinair vakgebied tot bestaan kwam.

 

De opkomst van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Langzaam groeide het besef dat wij allemaal verantwoordelijk zijn voor het milieu waarvan wij deel uit maken. Daarom begonnen zeepfabrikanten (want zo staan zij nog steeds bekend in de volksmond) aan de ontwikkeling van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. De term milieuvriendelijk is echter slecht gekozen omdat er geen milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen bestaan. Alle producten die in ons milieu terecht komen vormen in meer of mindere mate een belasting voor ons ecosysteem.

Fabrikanten gingen dus op zoek naar grondstoffen die het milieu minder zouden belasten en werden recepturen zodanig aangepast dat de minst schadelijke grondstoffen werden gebruikt. Toch was er meer voor nodig om schoonmaakmiddelen minder belastend te maken voor ons milieu.

Duurzaam inkopen

De levenscyclus van een schoonmaakmiddel

Schoonmaakmiddelen bestaan uit water en grondstoffen en dat geeft een eindproduct, maar wat gaat hier aan vooraf? Onder welke omstandigheden wordt er geproduceerd en wat zijn de effecten voor de mens en milieu tijdens het werken en wanneer wij klaar zijn met de taak? Dit traject noemen wij levenscyclusanalyse (LCA) (ook wel wieg tot graf analyse genoemd) Dit is een methode om de totale milieubelasting te bepalen van een product vanaf de winning van de grondstoffen, productie, transport, gebruik tot aan de afvalverwerking. Onderdelen van de LCA van schoonmaakmiddelen zijn onder andere:

  • Nieuwe productie processen
  • Kleinere en recyclebare verpakkingen
  • Minder transportvolume
  • Schoonmaakmiddelen die werken in lauw of koud water
  • Dispensers voor nauwkeurige dosering
  • Producten die weinig tot geen spoeling meer nodig hebben

LCA kwam op in de jaren 80 van de 20e eeuw en is later door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie (ISO) opgenomen in een ISO 14040-serie.

 

Milieubewust schoonmaken

De term ‘milieuvriendelijk’ die door veel zeepfabrikanten wordt gehanteerd is niet helemaal juist. Feitelijk zijn veel reinigingsmiddelen op een bepaalde manier belastend voor ons milieu. Maar dit betekent niet dat het milieu hier direct schade van ondervindt. Wanneer ons oppervlaktewater voldoende zuurstof en organismen bevat om de geloosde stof op te ruimen is er geen sprake van een te hoge belasting. Is ons milieu hier echter niet toe in staat, of duurt dit proces te lang, dan is er sprake van een onaanvaardbare belasting.

Om onnodige belasting te voorkomen gelden er een aantal stelregels voor gebruik van schoonmaakmiddelen.

  • Gebruik altijd het juiste schoonmaakmiddel voor de schoonmaak klus.
  • Gebruik ook nooit meer dan het etiket aangeeft.
  • Pas ook de juiste schoonmaak methodieken toe en hanteer voldoende inwerktijd en temperatuur voor een optimaal resultaat.

 

De opkomst van microbiologische schoonmaakmiddelen

Naast alle krachtsinspanningen van zeepfabrikanten om het gehele proces van ontwikkeling en productie van schoonmaakmiddelen te verbeteren, zien wij de laatste jaren een sterke opkomst van microbiologische reinigingsmiddelen. Microbiologische reinigingsmiddelen zijn middelen waarvan levende micro-organismen (bacteriën) een werkzaam bestanddeel zijn.

bacterien

 

Micro-organismen komen bijna overal voor in de natuur en leven van hun omgeving door het afbreken van stoffen. Als micro-organismen vermenigvuldigen ontstaat er een continu proces van afbraak van onaangename stoffen. Dit garandeert een langdurig effect.

Microbiologische reinigingsmiddelen bestaan niet geheel en alleen uit levende organismen. De producten bestaan uit een verfijnde mix van veilige oppervlakte-actieve stoffen die goed worden afgebroken, in combinatie met organische componenten. De oppervlakte-actieve stoffen zorgen voor een snelle reinigend effect en de organische bestanddelen zorgen er voor dat dit effect lang aanhoud.

Het belangrijkste kenmerk van deze ontwikkeling is dat er minder oppervlakte-actieve stoffen nodig zijn waardoor deze middelen minder milieu belastend zijn.

 

Schoonmaakmiddelen en de toekomst

In de afgelopen twee artikelen hebben wij in beknopte vorm de opkomst en ontwikkeling van schoonmaakmiddelen besproken. Wat staat ons de komende jaren te wachten? Kan er nog wel worden geïnnoveerd als het gaat om zo iets alledaags als schoonmaken? In een toekomstig artikel willen wij daar eens verder op in gaan.

Heeft u vragen over schoonmaakmiddelen? Wij geven u graag advies. Klikt u hier om contact met ons op te nemen.

Groveko, vakgroothandel in schoonmaakartikelen sinds 1978

Groveko is één van de grootste vakgroothandels op het gebied van professionele schoonmaakmiddelen, schoonmaakartikelen en schoonmaakmachines in Nederland. Maar waar is het allemaal begonnen en wat heeft ervoor gezorgd dat Groveko op dit moment één van de meest vooruitstrevende groothandels in schoonmaakartikelen is in Nederland?

Groothandel Verpakkings Kombinatie

Enka sponzen affiche

Het begon allemaal zo’n 35 jaar geleden, in 1978 om precies te zijn. Het was de heer Boulogne die werkzaam was bij de Enka sponzenfabriek toen hij opmerkte dat er vaak restpartijen sponzen onverkocht in het magazijn bleven staan.

Hij overlegde met de directie of hij deze voorraden mocht opkopen om deze aan lokale schoonmaakbedrijven te gaan verkopen. De directie van Enka richtte zich in die tijd voornamelijk op grote partijen verkoop en stemde in. De heer Boulogne mocht de restpartijen opkopen en verkopen aan wie hij wilde. Zo ontstond Groothandel Verpakkings Kombinatie (afgekort Groveko).

Verkoop van sponzen basis voor breed assortiment schoonmaakartikelen

Al snel bleek dat handel in sponzen aan de kleinere schoonmaker een goede zet was. De omzet groeide snel en van het één kwam het ander. Klanten van Groveko begonnen ook te vragen naar andere schoonmaakbenodigdheden zoals schoonmaakmiddelen en schoonmaakartikelen. In het jaar 1983 werd Groveko overgenomen door een medewerker, de heer Boeder. De heer Boeder had al een aandeel in het bedrijf verworven en nam in 1983 alle aandelen over van de heer Boulogne. Kort daarna konden de voorraden niet meer opgeslagen worden in het kleine magazijn en ging men op zoek naar een grotere bedrijfslocatie. Deze werd gevonden op de Max Planckstraat 34 te Ede. In het 1100 vierkante meter tellend magazijn was voldoende ruimte om alle goederen op te slaan die Groveko nodig had om aan de grote vraag te voldoen. Inmiddels was het bedrijf gegroeid naar 50 medewerkers.

Een nieuwe eigenaar

In de jaren na de verhuizing was het duidelijk dat Groveko een loyale klantenkring had opgebouwd en de groei duidelijk toenam. Het leveringsprogramma schoonmaakartikelen werd uitgebreid met machines en meerdere dealer schappen waardoor er steeds meer aan de vraag van klanten kon worden voldaan. Het nieuwe kantoor en bijbehorende magazijn zorgde voor een professionele uitstraling en gaf veel vertrouwen bij bestaande en nieuwe klanten.

In 2004 verkocht de heer Boeder Groveko aan Coen Blees, in die tijd een succesvol ondernemer uit Renkum. Coen Blees had net zijn schoonmaakbedrijf verkocht en kende de heer Boeder al omdat hij zijn schoonmaakartikelen al bij Groveko kocht. De onderhandelingen werden gestart en per 1 januari 2004 werd het bedrijf in zijn geheel verkocht aan Coen Blees die vervolgens het bedrijf onder dezelfde naam voortzette.

De groei in schoonmaakartikelen zet door

In de jaren na de bedrijfsovername groeide het bedrijf sterker dan ooit. Coen Blees, een ondernemer in hart en nieren, zorgde ervoor dat het bedrijf snel landelijke dekking had. Vanuit het kantoor in Ede worden een nieuwe lijnen schoonmaakartikelen in de gehele Benelux verkocht.

Groveko-Ede-2013

Het was duidelijk dat de frisse wind Groveko geen windeieren legde en het werd dan ook al snel duidelijk dat het bedrijfspand te klein bleek. Groveko had behoefte aan een groter magazijn en meer kantoren voor het almaar groeiende personeelsbestand. Uiteindelijk besloot Coen Blees om aan de Maxwellstraat 49 te Ede een compleet nieuw bedrijfspand te bouwen bestaande uit kantoren en een magazijn van 3000m². En zo gebeurde het dat in 2008 het nieuwe bedrijfspand in gebruik werd genomen. In 2010 werd het pand wederom uitgebreid met een nieuwbouw van 2500m² waardoor het pand in Ede nu 5500m² groot is.

Strategische overnames

Al vanaf het moment dat Coen Blees eigenaar werd van Groveko had hij een plan. Een plan waarin hij zijn bedrijf als één van de meest vooruitstrevende in zijn vakgebied voor ogen had.  Naast de autonome groei betekende dit ook de ogen open houden voor strategische overnames. In 2012 volgde er twee acquisities door de overname van Masso uit Den Bosch en de firma Brochemie uit Oss. Beiden gespecialiseerde toeleveranciers in de facilitaire branche, gingen allen deel uitmaken van Groveko. Deze twee bedrijven dragen inmiddels allen de naam Groveko. Met de overname van Brochemie kreeg Groveko er een magazijn van 1000m² in Oss bij.

Groveko naar de toekomst

Inmiddels behoort Groveko tot één van meest competitieve schoonmaakartikelen groothandelaren in Nederland. Het assortiment is niet alleen zeer compleet, maar ook vullen diverse eigen importen het programma op een goede wijze aan. Groveko onderscheidt zich van dag één in zijn aanwezigheid op het internet door als één van de eerste een uitgebreide webshop te lanceren met uitgebreide management informatie. Ook vandaag de dag is Groveko één van de weinige groothandels in Nederland die zijn klanten op diverse digitale manieren ondersteund. Zo is er recent een eigen bestelapp voor smartphone en tablet gelanceerd waarmee klanten onderweg op een zeer eenvoudige wijze hun bestellingen kunnen plaatsen.

Groveko App

 

Groveko is klaar voor de toekomst en anticipeert nu al op de ontwikkelingen van morgen. Nieuwe communicatiemiddelen via sociale media, uitbreiding in het leveringsprogramma en een goede balans tussen merk en eigen producten zorgen ervoor dat Groveko de groei de komende jaren rooskleurig tegemoet ziet.

Schoonmaakmiddelen zoals wij die vandaag de dag kennen en gebruiken hebben in de afgelopen decennia een grote ontwikkeling doorgemaakt. Door research en ontwikkeling zijn onze huidige schoonmaakmiddelen veel efficiënter en belasten zij minder vaak het milieu. Maar wat ging hier aan vooraf en waar ligt de oorsprong van ons moderne schoonmaakmiddel? In een aantal blogs gaan we hier in op het ontstaan en de ontwikkeling van schoonmaakmiddelen en schoonmaakartikelen door de jaren heen.

Zeep als schoonmaakmiddel

Heel vroeger reinigde men zichzelf door middel van zand en door het inwrijven met olie. Ook Cleopatra hield van zeep en wel van ezelinnen melk. In de ezelinnenmelk werden rozenolie, vijgen voor de scrub, en olie van palm toegevoegd. Hoe gek het misschien ook klinkt, vroeger werd er ook gewerkt met menselijk afval. Urine maar ook kippenmest was inzetbaar. Het ammoniak wat vrijkwam werd als basis ingezet als ontvettend component.

De eerste aanwijzingen voor een product waarmee gereinigd kon worden dateert zo´n vijfduizend jaar geleden, uit de tijd van het oude Babylon. Op oude kleitabletten wordt een proces beschreven waarmee een zeepachtige substantie kon worden gemaakt. Ook in het oude Egypte werd een product gebruikt op basis van plantaardige en dierlijke oliën. Pas in de tijd van de Romeinen vinden wij de eerste aanwijzingen van een product bestaande uit dierlijk vet en as afkomstig van een berg genaamd Sapo, een naam die later in verschillende talen vertaald wordt met het woord zeep. Overigens wordt het bestaan van de berg Sapo door velen ontkend maar het verhaal hoort nu eenmaal bij de overleveringen.

Toch werd zeep in de loop van de tijd steeds minder interessant om als allround schoonmaakmiddel gebruikt te worden. Zeep is van zichzelf basisch en werkt hierdoor vet oplossend. Mensen die regelmatig in contact kwamen met zeep kregen klachten van een droge en geïrriteerde huid en zeep werd minder populair. Ook werd zeep rond 1920 vaak als wasmiddel voor kleding gebruikt, maar met de komst van wasmachines gaf het zeep als schoonmaakmiddel te veel problemen in de machine.

Een nieuw schoonmaakproduct

Toen zeep steeds minder populair werd om als allround schoonmaakproduct te worden ingezet, ging men op zoek naar alternatieven. Onderzoekers ontdekten tweedelige moleculen die later als synthetische oppervlakte actieve stoffen bekend kwamen te staan. Het ene molecuul was in staat om vet en vuil uit kleding te verwijderen, terwijl het andere molecuul het vuil zwevend hield in het water waardoor het gemakkelijk weg kon worden gespoeld. Deze synthetische schoonmaakmiddelen zorgde voor een doorbraak op het gebied van schoonmaken. In 1933 werd deze ontdekking dan ook geïntroduceerd in een schoonmaakmiddel genaamd Dreft. Dreft was echter niet in alle gevallen krachtig genoeg. Er was dus behoefte aan een sterker middel. De onderzoekers gingen verder en ontwikkelde een nieuw schoonmaakproduct dat in staat was sterk vervuilde kleding te reinigen. Dit wasmiddel kwam later bekend te staan onder de naam Tide.

Toch was er al sinds 1890 een zekere mate van synthetisch reinigen. Dit had te maken met de oliewinning. Eerst had men vet, olie en brandstof maar door het kraken van de oliën kwamen er andere stoffen vrij; oplossingen zoals tri en stoffen voor vuiloplossing.

schoonmaakmiddelen groveko

 

Schoonmaakmiddelen worden volwassen

In de jaren ’50 was het Morris D. Rouff, eigenaar van een Amerikaans chemisch bedrijf, die een zeer succesvol schoonmaakmiddel ontwikkelde onder de naam Formula 409. Een krachtige ontvetter speciaal ontwikkeld voor bedrijven die te kampen hadden met zware vervuiling. Het nieuwe aan dit product was dat het ready to use was. Een gouden greep en een Amerikaanse benadering qua marketing. Er waren er echter meer die met catch phrases de klant tot kopen maanden. Wat dacht je van de pakkende namen Elbow Grease. Blue Wonder, Windex (Johnson) en Fixal?

Gelijktijdig stoomden bedrijven op als Henkel, Johnson Wax en Procter & Gamble en introduceerde keer op keer nieuwe schoonmaakproducten voor de meest uiteenlopende vervuilingen. Iedere dag zag men Lucille Ball in haar huishouden de was en reiniging doen.

Toch zorgde de enorme toestroom van schoonmaakmiddelen voor een ander probleem, namelijk ons milieu.

Schoonmaakmiddelen en ons milieu

Zeep werd in de jaren ’50 verdrongen door petrochemische detergenten. Nagenoeg alle gangbare was- en reinigingsmiddelen bevatten momenteel detergenten die overwegend afkomstig zijn van aardolie. De wasactieve stoffen in synthetische schoonmaakmiddelen hebben veelal een negatieve effect op het milieu en het waterleven. Hierdoor kwamen fabrikanten voor een nieuwe uitdaging te staan, namelijk producten ontwikkelingen die het milieu zo min mogelijk belasten.

Er kwam wet- en regelgeving waar iedereen zich aan moest houden waardoor producten veiliger werden in het gebruik en vriendelijker voor het milieu. Daarnaast werden er onafhankelijke keurmerken ontwikkeld zoals het Europese Ecolabel, ISO, Nordic Ecolabel en meer, om producenten te stimuleren producten te ontwikkelen die ons milieu minder zouden belasten.

Tegenwoordig zien wij dat fabrikanten steeds verder innoveren in de ontwikkeling van schoonmaakmiddelen door producten sterker te concentreren, slimmere doseer technieken te bedenken en nauw samen te werken met organisaties voor de ontwikkeling van nieuwe methodieken waardoor schoonmaken met een modern schoonmaakmiddel niet alleen veilig is voor de mens, maar ook voor ons milieu. Nog niet te spreken over de ontwikkeling van het enzymatisch en bacteriologisch reinigen.

In het tweede deel van deze korte serie gaan we dieper in op de moderne schoonmaakmiddelen en innovaties.

 

Lease nu uw schoonmaakmachines bij Groveko

Groveko introduceert haar leaseplan voor schoonmaakmachines, Groveko Lease. Ondernemers kunnen vanaf heden schoonmaakmachines leasen en op deze manier hun werkkapitaal vrijhouden voor hun onderneming. Op deze manier hoeven ze geen enkele kans te missen die de markt biedt. Denk aan mooie projecten die u toch even moet voorfinancieren…

“Met Groveko Lease kunnen ondernemers direct op de werkvloer presteren zonder een groot bedrag in machines te investeren. Op deze manier worden grotere schoonmaakmachines ook bereikbaar voor kleinere bedrijven.”

Coen Blees, eigenaar van Groveko legt het waarom en hoe van het leaseplan uit. “De laatste tijd krijgen we vaker dan voorheen de opmerking dat bedrijven wel nieuwe schoonmaakmachines willen aanschaffen, maar op dit moment de investeringen niet willen doen. Ze houden hun werkkapitaal of kredietfaciliteiten bij de bank op dit moment liever vrij voor bijvoorbeeld het starten van nieuwe initiatieven of om snel in te kunnen te spelen op de kansen die de markt soms biedt.  Om deze bedrijven tegemoet te komen hebben we ons leaseplan ontwikkelt.”

 

Leaseplan voor schoonmaakmachines vanaf 950 euro

Groveko biedt het leaseplan aan voor schoonmaakmachines vanaf 950 euro. Schoonmaakmachines tot 25.000 euro kunnen zonder overleg van jaarcijfers geleased worden. De leasetermijn bedraagt in principe 36 maanden. Daar kan in overleg van worden afgeweken verteld Blees. “Om de administratiekosten zo laag mogelijk te houden en daarmee het leasetarief aantrekkelijk hebben we gekozen voor driemaandelijkse termijnen. We zoeken duidelijk naar een win-win situatie voor onze klanten en Groveko. We bieden hightech schoonmaakmachines én ruimte om te ondernemen voor de ondernemers, en we creëren een stukje financiële zekerheid voor onszelf.“

Groveko biedt de klanten met een leasecontract aan het einde van het contract drie mogelijkheden. Een bedrijf kan kiezen om het lopende contract te verlengen. Men kan de geleasede schoonmaakmachine teruggeven of men kan de schoonmaakmachine kopen.