Vermogen stofzuigers aan banden

Vermogen stofzuigers aan banden

Met ingang van 1 september 2014 legt de EU het vermogen van stofzuigers aan banden. In twee stappen moet het vermogen van een stofzuiger worden teruggebracht naar een maximaal vermogen van 900 watt in 2017. Dit geldt voor de consumentenmarkt maar ook voor de professionele markt. Is dit nu allemaal nodig? Gedraagt de Europese commissie zich weer als een betuttelende vader? En wat betekent dit voor het schoonmaakresultaat? Maken stofzuigers met minder vermogen ook minder schoon?

Aanzienlijke besparingen

Wat is er nu eigenlijk aan de hand? De Europese Unie heeft bij verordening besloten dat het maar eens afgelopen moet zijn met al die energie verslindende stofzuigers. Op grond van richtlijn 2009/125/EG stelt Europa richtlijnen vast voor energiegerelateerde producten met een groot handelsvolume. Dit omvat producten die een grote impact hebben op ons milieu en producten die bij kunnen dragen aan een positief milieueffect zonder dat dit erg duur wordt.

 

De Commissie heeft onderzoek gedaan naar stofzuigers welke particulier en professioneel worden ingezet en kwam tot de conclusie dat het wel wat minder kan met al dat vermogen. In 2005 werd het energieverbruik van stofzuigers geschat op 18 TWh (TerraWattuur) en verwacht wordt dat dit in 2020 zal stijgen naar 34 TWh. Met ingang van 1 september 2014 mogen bepaalde stofzuigers niet meer vermogen mogen leveren dan 1600 watt. En per 1 september 2017 zelfs niet meer dan 900 watt. Ter illustratie; de besparing die Groot Britannië in één jaar realiseert met deze nieuwe maatregel, levert voldoende stroom op om de Londense metro twintig jaar te verlichten. Dit zijn aanzienlijke besparingen volgens de EU.

EU regels betuttelend

Sommigen vinden deze nieuwe regels maar betuttelend. Volgens de Dagelijkse Standaard is het een ‘kruistocht tegen de stofzuiger!’ En Geen Stijl beschrijft op hun eigen cynische manier dat het allemaal niets uit maakt omdat er straks veel langer gestofzuigd moet worden om hetzelfde resultaat te bereiken. Ook minister Timmermans van Buitenlandse zaken vind dat Europa minder paternalistisch moet worden. Toen hem na een lezing in Amsterdam naar zijn mening werd gevraagd over dit onderwerp, antwoordde de minister: “Zitten we daar op te wachten? Ik denk het niet. Moet Europa dat doen? Ik denk het niet”.

Nieuw energielabel voor stofzuigers

Als hulpmiddel heeft de EU een energielabel bedacht waar alle relevante informatie over de stofzuiger op is terug te vinden. Wat opvalt is dat er op het label niet alleen wordt gesproken over de energieklasse waar de stofzuiger in valt. Op het label staan ook symbolen die iets zeggen over het geluidsniveau, de zuigkracht en het filtersysteem. Of consumenten dit ook zullen begrijpen vragen wij ons wel een beetje af.

Voortaan langer stofzuigen voor hetzelfde resultaat?

Een veelgehoord argument tegen deze Europese betutteling is dat er door het verminderde vermogen nu langer gestofzuigd moet worden om hetzelfde schoonmaakresultaat te behalen. De hele besparing die Europa denkt te gaan halen op het energieverbruik zal hiermee weer tenietgedaan worden, beweren sommigen. Maar is dit zo?

 

Marktleider Numatic laat in een reactie weten dat de nieuwe EU-regel fabrikanten scherper zal maken om betere producten te maken. Volgens Numatic zijn de eisen op het gebied van stofopname in de nieuwe regels wel degelijk hoog en heeft tot meer inspanningen en investering geleid om tot een goede score te komen.

 

Nilfisk is vol vertrouwen. “Voor het grootste gedeelte van onze stofzuigers zijn de eisen voor stofopname al haalbaar. Er zullen geen modellen verdwijnen. De modellen die nu nog niet voldoen zullen voor de invoering worden aangepast”, aldus Senior Marketing Coördinator Ludovic Vrijburg in het vakblad Clean Totaal.

 

Kärcher geeft vol vertrouwen aan dat zij reeds sinds 2011 Eco Efficiency stofzuigers produceert en met de nieuwe regels de lijn verder zal uitbreiden.”Met 750 watt is het punt van optimale zuigprestatie bereikt, wat meer dan voldoende is voor het reinigen van normaal stof op textiel- of harde vloeren.” zegt Marketing Manager Jop Küster in Clean Totaal.

Vermogen niet belangrijkste voor goed schoonmaakresultaat

Volgens Chris Reutelingsperger van Bond Textile Research, een testcentrum voor harde-zachte vloeren en meubelstoffen, wordt veel vermogen van een stofzuiger gebruikt voor het koelen van de motor. “De belangrijkste twee zaken die bepalend zijn voor de zuigkracht is het vacuüm en de luchtverplaatsing. Die worden beïnvloed door de zuigmond, de stang, de slang, de vorm van de stofzuiger en tot slot het toerental van de motor”

 

Ook de Consumentenbond concludeerde uit een test van juli dit jaar dat de meeste stofzuigers prima werk leveren met minder vermogen.

Het laatste woord is nog niet gesproken

Dat het nieuwe energielabel de gemoederen behoorlijk bezig houdt blijkt wel uit de vele publicaties over dit onderwerp. Kranten en consumentenorganisaties schrijven er over. Maar ook in de professionele wereld zijn de nieuwe richtlijnen het onderwerp van de dag. Het facilitair vakblad Clean Totaal organiseert zelfs een live uitzending op het internet waar zij in gesprek gaan met onder andere Chris Reutelingsperger en vier vooraanstaande fabrikanten van stofzuigers. De uitzending is interactief waarbij de kijker vragen kan stellen die tijdens de uitzending worden behandeld.

 

Vermogen niet belangrijkste voor goed schoonmaakresultaat

Groveko kiest zijn leveranciers met grote zorg en zal er voor zorgen dat alle stofzuigers die onder de nieuwe regels vallen, voldoen aan de eisen die er aan worden gesteld. Daarnaast hanteren wij een meer merken beleid waardoor onze klanten altijd de mogelijkheid hebben om te kiezen uit een breed assortiment.