Glazenwassers en hun gereedschappen

Glazenwassers en hun gereedschappen

Het beroep glazenwasser is dit jaar (2013) maar liefst 135 jaar oud. Ondanks dat er veel gereedschappen hetzelfde zijn gebleven, is er ook veel veranderd.

Glazenwasser sinds 1878

Volgens de boeken is glazenwasser sinds 1878 een officieel beroep. Voor die tijd lapten de meeste mensen hun eigen ramen, maar sinds er hoger werd gebouwd en mensen steeds lastiger bij hun ramen konden komen, werd glazenwassen een echt beroep.

 

Glazenwassers waren vaak ruige mannen. Mannen met tattoos die geen angst voor grote hoogten hadden. Veel glazenwassers uit die tijd ware afkomstig uit de zeevaart. Mannen die gewend waren om op grote hoogten te werken.

 

Tot op de dag van vandaag komen glazenwassers vaak uit de familie. Vader begon zijn bedrijf en zoonlief nam het later over. Eerst als leerling om door te groeien naar halfwas glazenwasser en vervolgens als volleerd glazenwasser het bedrijf uiteindelijk van zijn vader over te nemen.

 

Bovenstaande foto is genomen in 1933 en de fotograaf is onbekend. Maar het geeft goed weer dat je als glazenwasser hard moest werken. Je moest sterk zijn om je eigen kar te trekken en de ladders waren in die tijd nog allemaal van hout. Daar tegenover stond dat je als glazenwasser een vrij bestaan had.

Glazenwassen wordt meer en meer aan banden gelegd

In de eerste decennia van het glazenwassers vak waren er nauwelijks regels. Er gebeurden dan ook regelmatig ongelukken. Zoals gezegd, glazenwassers waren stoere hardwerkende mensen die vaak op grote hoogten werkten. En ondanks dat de glazenwasser kundig was in zijn vak, ging het dus ook wel eens mis.

 

Daarom is er in juli 2004 een Europese wet van kracht geworden die de veiligheid van de glazenwasser beter moest borgen. Het werken op een ladder mag nog maar tot maximaal 8 meter hoogte en valbescherming tijdens het werken in een gondel of hangladder is verplicht.

De glazenwasser en zijn gereedschap

In de basis bestaat het gereedschap van een glazenwasser nog steeds uit dezelfde materialen. Een emmer, een spons, een lederen lap, een inwasser en een raamtrekker. Dit gereedschap is in de loop der tijd niet zo heel erg veranderd, behalve dat de materialen verder geperfectioneerd zijn.

 

Vroeger stonden glazenwassers nog wel eens met meerdere mensen op dezelfde ladder, zoals deze mannen van Heineken’s glazenwasserij uit 1928 die de raampjes van een synagoge in Amsterdam aan het wassen zijn.

 

Of deze meneer die in 1975 in een bootsmanstoeltje langs de gevel hangt om de ramen te lappen. Ongekend gevaarlijk natuurlijk en vandaag de dag is dit dan ook absoluut verboden.

 

Daarnaast zijn de ladders veiliger geworden en worden er steeds meer aluminium ladders gebruikt. Alhoewel een aluminium ladder lichter is dan een houten ladder, kiest de echte die hard glazenwasser echter nog steeds het liefst voor een houten ladder.

Modern glazenwassersgereedschap doet intrede

adat er vanuit Europa werd besloten om strengere regels in te voeren die de veiligheid van de glazenwasser beter zou waarborgen, stonden er ook fabrikanten op die nieuwe schoonmaak systemen ontwikkelden waarmee de glazenwasser zijn werk kon doen.

 

Ladderen op grote hoogten was niet meer mogelijk dus moesten er vaak hoogwerkers worden ingehuurd om hoger gelegen glaswerk te kunnen reinigen. Dit zorgde voor een verhoging van de vierkante meter prijs en met een hoogwerker was het niet altijd mogelijk om dicht bij een gevel te komen, vooral niet wanneer de ramen aan een groenstrook grensde.

Inmiddels zijn er nieuwe technieken die het wel mogelijk maken om met één man op grote hoogten te werken zonder dat daarvoor een hoogwerker benodigd is.

 

Een zo’n oplossing is het HiFlo systeem van Unger. Een systeem bestaande uit lichte telescoopstelen met aangepaste borstels waarmee je tot op zeer grote hoogten ramen kunt wassen zonder het gebruik van een ladder of hoogwerker.

 

Wij schrijven bewust ‘ramen wassen’ omdat met dit systeem geen spons, wisser en lederen lap meer wordt gebruikt.

 

Het systeem werkt met gedemineraliseerd water wat via slangen langs de steel omhoog wordt geleid en waarmee de ramen worden gewassen. Doordat het water vrij is van zouten en mineralen drogen de ramen streeploos op.

 

Wij hebben al eerder over het Unger HiFlo systeem geschreven.

Glazenwassen blijft een vak

Zolang er glaswerk bestaat zullen deze van tijd tot gewassen moeten worden. Er zijn echter ontwikkelingen waarmee glaswerk behandeld wordt met een speciale coating waardoor vuil en water direct van het glaswerk afspoelt bij een regenbui, maar zolang er nog glazenwassers nodig zijn hebben wij in ieder geval erg veel respect voor hun werk.