Gisteren was het overal in het nieuws. Een dienstencheque waarmee de hulp in de huishouding op een legale manier bij iemand thuis kan komen werken. In België een groot succes. Gaat Nederland ook overstag?

Met de toenemende werkeloosheid is het niet vreemd dat mensen naar manieren zoeken om een paar centen bij te verdienen. Een uitkering is vaak onvoldoende en om net even dat extraatje te hebben en dus gaan mensen massaal aan de poets bij anderen thuis. Maar ook allochtonen die al jaren in Nederland verblijven zijn vaak onverzekerd en werken zwart in de huishouding omdat er geen werk voor hen is. Deze ‘thuiswerkers’ worden zwart uitbetaald en niemand die daar iets van vindt of zegt.

De Belgische dienstencheque

Alles goed en wel denk je misschien. Wat maakt het nou uit als je bij iemand één keer per week het huis poetst of de boodschappen doet? En dat je daar dan een paar centen voor krijgt is toch mooi meegenomen? Daar kan toch weer mooi de sportclub voor de kinderen mee betaald worden?

In Nederland alleen al zijn er naar schatting 200 à 300 duizend die op deze manier zwart bijklussen in de huishouding. Dat is toch een aardige groep die misschien wel liever gewoon op een legale manier zouden willen werken.

In België pakken ze dit anders aan. Al sinds 2004 is het mogelijk de hulp in de huishouding te betalen met een dienstencheque. Bert Lanting, buitenland journalist bij de Volkskrant schreef in 2006 er al het volgende over:

“Het systeem zit een beetje ingewikkeld in elkaar, maar het werkt wel. Wie een witte werkster wil inhuren, kan zich aanmelden bij Accor, het kantoor dat de dienstencheques uitgeeft. Daar krijg je een nummer waarmee je dienstencheques kunt bestellen, plus een lijst van bedrijven waarbij je huishoudelijke hulp kunt krijgen in ruil voor dienstencheques. Eén uur werk voor één cheque.”

Hoe werkt de dienstencheque?

De dienstencheque is een betaalmiddel die door de overheid wordt gesubsidieerd waarmee het de particuliere gebruiker een betaalmiddel verschaft, zodat hij de werknemer van een erkende onderneming kan betalen voor huishoudelijk werk.

Een dienstencheque heeft een waarde van 22,04 euro per uur. De particulier die hier gebruik van wil maken betaalt voor een cheque 9 euro minus 30% belastingaftrek waardoor de netto kosten van de dienstencheque slechts 6,30 euro bedragen. Moeders die na de zwangerschap weer aan het werk gaan krijgen gratis 105 dienstencheques van de overheid.

Als de hulp in de huishouding is geweest betaal je haar uit met één of meerdere dienstencheques, afhankelijk van het aantal uur werk. Zij levert deze in bij het bedrijf waar zij voor werkt. Het netto loon wat de werkster ontvangt ligt rond de 9 euro. Het bedrijf stuurt de check door naar Accor, zij betalen 21 euro per cheque aan de werkgever (dit kan inmiddels hoger liggen). De overheid past het verschil bij.

Wat is het voordeel van een dienstencheque?

Het grootste voordeel van een dienstencheque is dat de werkzaamheden legaal gebeuren en dat de werknemer sociaal verzekert is en een uitkering geniet tijdens ziekte bijvoorbeeld. Een ander voordeel is dat deze thuiswerkers uit de illegaliteit geraken en op een legale witte manier geld kunnen verdienen. De zekerheid van een vast maandloon is voor velen een grote stimulans om op deze manier aan het werk te gaan.

Bert Lanting vervolgt: “Twee jaar na de introductie van de dienstencheque werkten er al bijna 29 duizend mensen onder de regeling. Slechts een fractie van hen werkte daarvoor al legaal in de huishouding: volgens berekeningen heeft het project netto 28 duizend banen (de meeste deeltijd) opgeleverd. Dat is nu al meer dan de 25 duizend waarop de overheid mikte per eind 2007.”

Price Waterhouse Coopers berekende enkele maanden geleden al dat het Belgische systeem in Nederland 125.000 nieuwe banen zou kunnen opleveren.

Zitten er ook nadelen aan de dienstencheque?

Het is maar net wat je onder nadeel verstaat. Het kost de overheid geld ja. In België ruim 200 miljoen, maar daar staat tegenover dat mensen die al jaren zonder werk zaten weer aan het werk kunnen. “‘Iedereen wordt hier beter van,’ zegt Magda Peeters van stichting Wonen en Werken in Leuven. ‘De meesten van hen zouden anders nauwelijks kans op werk hebben gehad, omdat ze heel laag geschoold zijn. Nu ze voor ons werken, kunnen we ze ook begeleiding geven. Bovendien geeft het hen een goed gevoel dat ze legaal werk hebben’,” schrijft Lanting in de Volkskrant.

Wat is de reactie van de Nederlandse overheid op de dienstencheque?

In Nederland bepleiten de vakbonden en werkgevers de invoering van het Belgische systeem. Ook de OSB (Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten) pleiten voor een dergelijk systeem. Afgelopen dinsdag presenteerde vakbonden en OSB haar plannen aan de commissie Kalsbeek die in opdracht van het kabinet onderzoekt hoe de rechtspositie van werkers verbeterd kan worden.

Geschatte kosten voor de Nederlandse overheid liggen tussen de 3 en 800 miljoen. Regeringspartij VVD staat niet te trappelen ‘omdat we het geld er niet voor hebben’, de PVDA wil het systeem serieus onderzoeken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.