branchenieuws schoonmaakbranche

Elk jaar publiceert de Rabobank cijfers, kansen en bedreigingen en perspectieven voor een groot aantal sectoren. Vandaag presenteerde de Rabobank de vooruitzichten voor de schoonmaakbranche. Onze branche blijft een actieve branche, in 2011 waren er ruim 11.000 schoonmaakbedrijven actief met ongeveer 150.000 medewerkers. In 2011 waren er circa 1850 starters in de branche.

In het kort

In het rapport lezen we de volgende ontwikkelingen. Door kleinere kantoorruimtes, dalende schoonmaakfrequenties, een groeiende concurrentie door schaalvergroting en prijsconcurrentie neemt de druk op de markt toe. Verbreding van de dienstverlening is een trend. Naast schoonmaken bieden bedrijven steeds vaker diensten als bewaking en catering aan.

Kansen en bedreigingen in de schoonmaakbranche

De krimpende markt zorgt voor groeiende concurrentie en het optreden van schaalvergroting. Bedrijven die niet mee kunnen in de schaalvergroting hebben kansen in de nichemarkten. Met name de zorgsector biedt kansen door het steeds vaker uitbesteden van schoonmaakwerkzaamheden. Maatwerk in contractvormen zoals prestatiecontracten of performance gerichte contracten bieden schoonmaakbedrijven mogelijkheden om onderscheidend te zijn. Steeds vaker zal werk worden aanbesteed, niet alle bedrijven kunnen hierin mee, samenwerkingsvormen tussen bedrijven lijken hiervoor een goede oplossing te zijn.

Toekomst

De markt zal de komende jaren onder druk blijven staan. Goede vooruitzichten zijn er in de innovatie van de dienstverlening, een punt waar de sector ook sterk in is. Ook liggen er kansen in nieuwe samenwerkingsvormen aan de inkoop en ontwikkelzijde van nieuwe producten.

Voor het complete rapport van de Rabobank klikt u hier.

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.