Heeft u het artikel in Service Management gelezen over het Waspak? Het Waspak is de eerste én het enige ergonomische hulpmiddel voor glazenwassers en gevelreinigers. Glazenwassen en gevelreiniging wordt maar liefst twee keer lichter door het Waspak! Maar wat is het dan precies en hoe werkt het? Dat vertellen we u graag.

Wat is het Waspak?

Het Waspak is een indrukwekkende uitvinding dat ervoor zorgt dat glazenwassen en gevelreiniging een stuk lichter wordt. Het Waspak is een soort rugzak met een buis die uit de tas steekt en de telescoopsteel draagt. De fysieke belasting wordt hierdoor aanzienlijk minder dan voorheen, omdat het gewicht verspreidt wordt. Daarom mag met het Waspak langer gewerkt worden. Deze uitvinding is dus niet alleen gezond, maar ook efficiënter!

Voordelen van het Waspak

Het Waspak biedt veel voordelen voor glazenwassers en gevelreinigers, namelijk:

  • Het is snel en eenvoudig in gebruik
  • Het zorgt voor ruim 50% vermindering van de fysieke arbeidsbelasting
  • Het is ergonomisch verantwoord en een goedgekeurd arbeidsmiddel
  • Er mag langer worden doorgewerkt met de telescoopsteel
  • Het Waspak is ook geschikt voor het werken met een telescoop hogedrukspuit

Het Waspak wordt geleverd met Wasbril, Waslijn, speciale katrol, een extra beugel met aansluiting voor telescoop hogedrukreiniging en gebruikershandleidingen.

De Wasbril

De Wasbril is een prismabril, waardoor glazenwassers niet meer naar boven hoeven te kijken bij het reinigen van de glazen of gevels. Met de Wasbril ziet u wat er 90 graden boven u gebeurt, terwijl u recht vooruit kijkt. Ideaal, want dit voorkomt heel veel lichamelijke klachten, als schouder- en nekpijn. Glazenwassers houden hun werk veel langer vol door het Waspak in combinatie met de Wasbril.

Het Waspak bij Groveko

Bent u overtuigd van de vele voordelen van het Waspak? Neem dan contact met ons op! U kunt het Waspak bij ons bestellen.

Unger fabriceert al jaren glasbewassingsmateriaal  van topkwaliteit. Het is een merk dat wij standaard in ons assortiment hebben opgenomen. Unger heeft de afgelopen jaren een aantal innovatie-slagen weten te maken met hun producten. De grootste innovatie zit echter in de Unger Stingray, een systeem gemaakt om binnen, snel en veilig glasoppervlakken schoon te kunnen maken.

De Stingray is uitermate geschikt om ramen en spiegels weer helemaal te laten stralen. Door de driehoekige kop is het gemakkelijk langs obstakels zoals een deurklink te bewegen, zonder daarvoor meubels weg te hoeven halen. Zelfs een trap is niet nodig om met de Unger Stingray ramen schoon te maken. Er is namelijk speciaal voor de Stingray een aparte steel gemaakt zodat er veilig op grote hoogte (tot 5 meter) kan worden schoongemaakt. Het reinigingsmiddel maakt de Stingray extra effectief.

Unger Stingray handheldBewezen sneller

Bewezen is dat je, in vergelijking met traditionele reinigingsmethoden, met de Stingray eenvoudig raamoppervlakten aan de binnenzijde 25% sneller schoonmaakt. Daarnaast is het helemaal niet moeilijk om te leren omgaan met de Unger Stingray. Het paneel op de bovenzijde van de Stingray is gemakkelijk open te klikken. In dit gedeelte is de flacon met schoonmaakmiddel te bevestigen door het over het zuigsysteem te bevestigen.

Achter de ruimte voor de flacon zit nog een paneel dat te verwijderen is. Hier kunnen de batterijen in bevestigd worden. De Unger Stingray gebruikt de energie uit deze batterijen om het schoonmaakmiddel naar boven te zuigen. Dit wordt dan gedoseerd op bijvoorbeeld het raam gespoten. Vervolgens maakt u een aantal draaiende bewegingen om ervoor te zorgen dat de voorkant van de Stingray goed nat is. Het grote voordeel van de Stingray is dat deze niet spettert.

Unger Stingray voor ramen

Unger Stingray tripadGebruikt u de Stingray om ramen mee schoon te maken? Maak dan gebruik van de vorm, door de driehoekige kop is het namelijk gemakkelijk om snel een raam schoon te krijgen. Beweeg de kop eerst langs de buitenste randen van het raam. Ga daarna langzaam naar beneden terwijl je horizontaal de gehele oppervlakte meepakt. Het raam is gegarandeerd binnen no-time schoon!

Wilt u meer weten over onze schoonmaakproducten? Neem dan contact met ons op via de contactpagina. Wilt u de Stingray in actie zien, bekijk dan onderstaande video van de Unger Stingray.

[tpvideo id=”g07jqlUW9WQ” site=”youtube” autoplay=”0″ /]

 

Telescopische glasbewassing is een specifiek vakgebied dat veiligheid en vakmanschap vereist én goede telewash systemen om tot een goed eindresultaat te komen. Het is bijzonder werk, waarbij het gebruik van kwalitatieve en ergonomische apparatuur erg belangrijk is. Daarom hebben wij bij Groveko verschillende telewash systemen van Facelift en Unger in ons assortiment.

Facelift telewash systemen en telescopische glazenwassystemen van Unger maken het vak van telescopische glasbewassing grondiger, gebruiksvriendelijker, milieuvriendelijker én veiliger. We leggen u natuurlijk graag uit waarom.

Facelift telewash systemen

FaceLift telewash 800Een goede glazenwasser is niet te herkennen aan de snelheid waarmee hij of zij werkt, maar aan zijn of haar reinigingsprestatie en veilige manier van werken. De mensen achter Facelift telewash systemen weten dat als geen ander. Om die reden hebben zij een gebruiksvriendelijk en zeer effectief telewash systeem op de markt gebracht genaamd Facelift. Dit systeem is modulair op te bouwen en kan zowel achter in uw bedrijfsbus als aanhanger worden geplaatst. Zelfvoorzienend in zuiver water voor zowel één als twee personen tegelijkertijd.

Facelift ook mobiele glasbewassingssystemen (trolleys) op de markt gebracht, waarmee men snoerloos en met osmose-water kan wassen op moeilijk bereikbare plekken. Dit mobiele telewash systeem werkt optimaal in combinatie met de Phoenix  telescoopstelen.

Unger Nlite telescoopstelen

telewashsysteem aanhangerOok onze Unger telescoopstelen zijn goed inzetbaar op de Facelift telewash systemen. Het merk Unger staat vooral bekend om zijn uiteenlopende assortiment in traditionele tools voor de glazenwasser (zoals bijvoorbeeld raamwissers). Maar de afgelopen jaren heeft Unger véél know-how opgebouwd in  glasbewassingssystemen en telescoopstelen. In het bijzonder het Unger Nlite steelsysteem, waarmee ramen kunnen worden gereinigd met zuiver water, zonder dat er chemische toevoegingen aan te pas komen. En dat is een stuk vriendelijker voor het milieu. Dit modulaire steelsysteem is in verschillende varianten verkrijgbaar:  Aluminium (tot 9 mtr) , Glasvezel (tot 9 mtr), Carbon (tot 13.65mtr), Himod carbon (tot 16 mtr) en Ultra-Himod Carbon (tot 20 mtr).

Meer informatie of advies?

Wilt u meer informatie over ons assortiment telewash systemen? Of wilt u advies over het telewash systeem dat het beste bij uw situatie past? Neem dan contact op met één van onze verkoopmedewerkers. Zijn staan u graag te woord.

Het FaceLift Telewash-systeem komt uit de UK en is een geavanceerd én innovatief concept voor in de moderne telescopische glasbewassing. Een FaceLift Telewash-systeem kenmerkt zich door veiligheid en innovatieve oplossingen. De systemen zorgen zelf voor zuiver water en de inbouw van de systemen is gebaseerd op het gemak van PLUG-AND-PLAY. Zelfs comfortabele trolleys zijn beschikbaar voor effectief gebruik van de telewash-systemen. We gaan hier graag verder op in:

FaceLift Telewash staat voor veiligheid

Veiligheid voor alles. De zeer veilige multi-point verankering in de vloer houdt het systeem op zijn plek, zelfs bij de impact van een aanrijding. Het robuuste ontwerp van deze telewash-systemen voorkomt schade aan externe leidingen, koppelingen en slangen.

Eigen waterzuivering

FaceLift Telewash-systemen zijn verkrijgbaar in twee uitvoeringen: op basis van DI (deionisatie) en membraan (omgekeerde osmose). U kunt hierdoor water zuiveren aan boord van uw bedrijfsauto óf aanhanger tot wel 150 liter per uur. U bent nooit meer afhankelijk van osmose-tankstations, waardoor kostbare reistijd niet verloren gaat. Te allen tijde kunt u met een volle tank water vertrekken naar uw klus wanneer u maar wilt.

Innovatieve oplossingen

Aangestuurd door de Phoenix Black Box, heeft u met FaceLift Telewash-systemen een volledige pomp, batterij, lading, stroom en TDS (waterkwaliteit) controle tot uw beschikking. Met de Bluetooth én de handige (optionele) App op uw smartphone krijgt u extra programmeerbare functies en dus extra voordeel met Telewash-systemen van FaceLift.

Het gemak van inbouw-systemen

In de vestiging van Groveko in Leiden worden systemen vakkundig ingebouwd. De instructie op onderhoud en de juiste was-methode worden vanzelfsprekend gegeven bij ingebruikname. Wilt u zelf inbouwen? Dat kan natuurlijk ook, want elk telewash-systeem wordt PLUG-AND-PLAY geleverd met een heldere instructie.

Trolley-systemen van PhoenixPhoenix black box 300

De trolley-systemen van Phoenix zijn geschikt voor de FaceLift Telewash-systemen en verkrijgbaar mét of zonder waterzuivering. Ze zijn degelijk en industrieel gebouwd met on-board accu, lader en grote wielen voor comfortabel transport. Deze nieuwe trolley heeft een volwaardige 100PSI pompset (met variabele pompdruk) en is verkrijgbaar in twee maten: 40 en 70 liter inhoud.  Hiermee kunt u plekken bereiken die anders moeilijk bereikbaar zijn. Denk hierbij aan serres, zonnepanelen, galerijen, achtertuinen, patio’s, penthouses, koepels, liften, showrooms en boten.

Unieke eigenschappen van FaceLift Telewash-systemen

De modulaire inbouw-systemen van FaceLift zijn verkrijgbaar in drie formaten, namelijk 350, 500 en 650 liter. Hiermee zijn de FaceLift Telewash-systemen voor elk formaat bedrijfsauto of aanhanger beschikbaar. U heeft de keuze uit een systeem voor één of twéé gebruikers. Daarnaast zijn deze telewash-systemen voorzien van volledig geïntegreerde componenten, zoals een DI-fles, membraan, pompset, accu- en ‘split-charger’. De accu wordt zelfs bijgeladen tijdens het rijden. Alles is verwerkt in het FaceLift Telewash-systeem, waardoor u alleen nog maar een haspel en een steel hoeft toe te voegen.

De nieuwe Facelift systemen zijn vanaf augustus in onze showroom te bewonderen, voor meer informatie of een vrijblijvende offerte kunt u natuurlijk nu al bij ons terecht.


 

Het beroep glazenwasser is dit jaar (2013) maar liefst 135 jaar oud. Ondanks dat er veel gereedschappen hetzelfde zijn gebleven, is er ook veel veranderd.

Glazenwasser sinds 1878

Volgens de boeken is glazenwasser sinds 1878 een officieel beroep. Voor die tijd lapten de meeste mensen hun eigen ramen, maar sinds er hoger werd gebouwd en mensen steeds lastiger bij hun ramen konden komen, werd glazenwassen een echt beroep.

Glazenwassers waren vaak ruige mannen. Mannen met tattoos die geen angst voor grote hoogten hadden. Veel glazenwassers uit die tijd ware afkomstig uit de zeevaart. Mannen die gewend waren om op grote hoogten te werken.

Tot op de dag van vandaag komen glazenwassers vaak uit de familie. Vader begon zijn bedrijf en zoonlief nam het later over. Eerst als leerling om door te groeien naar halfwas glazenwasser en vervolgens als volleerd glazenwasser het bedrijf uiteindelijk van zijn vader over te nemen.

glazenwasser amsterdam 1933

Bovenstaande foto is genomen in 1933 en de fotograaf is onbekend. Maar het geeft goed weer dat je als glazenwasser hard moest werken. Je moest sterk zijn om je eigen kar te trekken en de ladders waren in die tijd nog allemaal van hout. Daar tegenover stond dat je als glazenwasser een vrij bestaan had.

Glazenwassen wordt meer en meer aan banden gelegd

In de eerste decennia van het glazenwassers vak waren er nauwelijks regels. Er gebeurden dan ook regelmatig ongelukken. Zoals gezegd, glazenwassers waren stoere hardwerkende mensen die vaak op grote hoogten werkten. En ondanks dat de glazenwasser kundig was in zijn vak, ging het dus ook wel eens mis.

Daarom is er in juli 2004 een Europese wet van kracht geworden die de veiligheid van de glazenwasser beter moest borgen. Het werken op een ladder mag nog maar tot maximaal 8 meter hoogte en valbescherming tijdens het werken in een gondel of hangladder is verplicht.

De glazenwasser en zijn gereedschap

In de basis bestaat het gereedschap van een glazenwasser nog steeds uit dezelfde materialen. Een emmer, een spons, een lederen lap, een inwasser en een raamtrekker. Dit gereedschap is in de loop der tijd niet zo heel erg veranderd, behalve dat de materialen verder geperfectioneerd zijn.

Glazenwasser 1928Vroeger stonden glazenwassers nog wel eens met meerdere mensen op dezelfde ladder, zoals deze mannen van Heineken’s glazenwasserij uit 1928 die de raampjes van een synagoge in Amsterdam aan het wassen zijn.

Of deze meneer die in 1975 in een bootsmanstoeltje langs de gevel hangt om de ramen te lappen. Ongekend gevaarlijk natuurlijk en vandaag de dag is dit dan ook absoluut verboden.

Glazenwasser 1975

Daarnaast zijn de ladders veiliger geworden en worden er steeds meer aluminium ladders gebruikt. Alhoewel een aluminium ladder lichter is dan een houten ladder, kiest de echte die hard glazenwasser echter nog steeds het liefst voor een houten ladder.

Modern glazenwassersgereedschap doet intrede

Nadat er vanuit Europa werd besloten om strengere regels in te voeren die de veiligheid van de glazenwasser beter zou waarborgen, stonden er ook fabrikanten op die nieuwe schoonmaak systemen ontwikkelden waarmee de glazenwasser zijn werk kon doen.

Ladderen op grote hoogten was niet meer mogelijk dus moesten er vaak hoogwerkers worden ingehuurd om hoger gelegen glaswerk te kunnen reinigen. Dit zorgde voor een verhoging van de vierkante meter prijs en met een hoogwerker was het niet altijd mogelijk om dicht bij een gevel te komen, vooral niet wanneer de ramen aan een groenstrook grensde.

Inmiddels zijn er nieuwe technieken die het wel mogelijk maken om met één man op grote hoogten te werken zonder dat daarvoor een hoogwerker benodigd is.

Een zo’n oplossing is het HiFlo systeem van Unger. Een systeem bestaande uit lichte telescoopstelen met aangepaste borstels waarmee je tot op zeer grote hoogten ramen kunt wassen zonder het gebruik van een ladder of hoogwerker.unger hiflo

Wij schrijven bewust ‘ramen wassen’ omdat met dit systeem geen spons, wisser en lederen lap meer wordt gebruikt.

Het systeem werkt met gedemineraliseerd water wat via slangen langs de steel omhoog wordt geleid en waarmee de ramen worden gewassen. Doordat het water vrij is van zouten en mineralen drogen de ramen streeploos op.

Wij hebben al eerder over het Unger HiFlo systeem geschreven.

Glazenwassen blijft een vak

Zolang er glaswerk bestaat zullen deze van tijd tot gewassen moeten worden. Er zijn echter ontwikkelingen waarmee glaswerk behandeld wordt met een speciale coating waardoor vuil en water direct van het glaswerk afspoelt bij een regenbui, maar zolang er nog glazenwassers nodig zijn hebben wij in ieder geval erg veel respect voor hun werk.