Op 22 maart 2014 was Groveko te zien in het Programma MedicalTravel op RTL4. Heeft u het gemist? Bekijk dan hier de video. Coen Blees vertelde over duurzaam reinigen.

 

Tijdens de China Clean Expo (CCE) in Shanghai heeft ICE twee belangrijke awards gewonnen. De eerste award was voor het produceren van ’s werelds eerste SMART schoonmaakmachines. De tweede award werd uitgereikt aan beste merk schoonmaakmachines in de Chinese markt. Wij vinden dit een bijzonder en mooi resultaat en willen ICE schoonmaakmachines vanuit Nederland dan ook feliciteren met het behalen van dit prachtige resultaat.

ICE produceert de eerste SMART schoonmaakmachines met lithium-ion batterij

ICE-lithium-ion-batterijDat ICE een innovatief en goed merk is, wisten wij bij Groveko al, maar deze nieuwe productlancering overstijgt zelfs onze verwachting. Tijdens de CCE in China kwamen zij met ’s werelds eerst SMART machine met “I-Synergy” technology én lithium-ion batterij. Het zogenaamde “I-Synergy” is een personeels- én machinemanagement systeem dat gebruik maakt van het idee van Internet of Things (IoT). IoT is een wereldwijde ontwikkeling waarin apparaten en objecten steeds meer op verschillende manier met het internet worden verbonden. Doordat de SMART schoonmaakmachine verbonden is met het internet biedt het de professionele schoonmaakbranche nieuwe mogelijkheden en vooral efficiëntere werkprocessen.

Daarnaast is de lithium-ion batterij ook een innovatieve en vooral duurzame toevoeging aan de SMART machine. Een lithium-ion batterij gaat namelijk acht jaar lang mee, dat is ongeveer vier keer langer dan de meeste reguliere batterijen. Dat betekent dat minder batterijen hoeven worden weggegooid, wat uiteindelijk goed uitpakt voor het milieu. We kunnen hier zeker spreken van een echte doorbraak en de award tijdens de CCE is dan zeker op zijn plaats.

Hoe werkt de SMART machine precies?

isynergy schoonmaakmachineDoordat de SMART machine van ICE verbonden is met het internet heeft hij de mogelijkheid om de gebruiker en de eindgebruiker van relevante informatie te voorzien. Denk hierbij aan informatie over de ingebouwde lithium-ion batterij, de zuig- en borstelmotor en andere elektrische componenten van de schoonmaakmachine. Over al deze onderdelen genereert hij dagelijks een rapport en stuurt dit vervolgens naar de eindgebruiker, zodat hij precies weet wat er met welke machine aan de hand is. Zelfs storingen worden door de machine zelf gelijk gemeld aan een ICE service monteur. De SMART schoonmaakmachine vergroot het inzicht in het machine gebruik, waardoor de gebruiker betere beslissingen kan maken. De “I-Synergie” technologie is op dit moment beschikbaar op de modellen: I20NB/I20NBT, I24BT, I28BT, I32BT, RS26 en de RS32.

Hét beursevenement voor de schoonmaakbranche in China

ICE-ceo-en-vice-presidentJPG

Voor de vijftiende keer werd dit jaar het China Clean Expo gehouden in Shanghai. CCE is een groot beursevenement speciaal voor alles wat met efficiënt schoonmaken te maken heeft. In deze vijftien jaar tijd is het evenement uitgegroeid tot één van de belangrijkste beurzen op dit gebied. Geen wonder dat ICE schoonmaakmachines hier aanwezig was. Daarnaast zal de SMART schoonmaakmachine begin mei ook te zien zijn tijdens het ISSA Interclean event in Amsterdam. ISSA Interclean is hét vakbeursevenement voor de professionele schoonmaakwereld in Europa. Grote kans dat het ICE “I-Synergy” systeem ook in Europa straks hoge ogen gaat gooien.

Groveko is vanaf heden distributeur van ICE schoonmaakmachines

Met de overname van Romac in Leiden is Groveko distributeur van ICE schoonmaakmachines geworden. Het nieuws over de twee Awards van ICE komt voor Groveko dan ook als een aangename verrassing, maar bevestigt ook meteen het grote innovatieve vermogen van de schoonmaakmachine fabrikant. Groveko is dan ook erg blij dat zij deze producten in haar assortiment mag aanbieden.

Robson is een duurzaam merk schoonmaakmiddelen dat al jaren deel uit maakt van het Groveko assortiment. Binnen het assortiment schoonmaakmiddelen van Robson nemen sanitairreinigers een belangrijke plaats in. Door de jaren heen is het assortiment sanitairreinigers sterk gegroeid en in dit artikel willen wij daarom graag een aantal producten toelichten.

Traditionele sanitairreinigers

In een ver verleden werden toiletten veelal met bleekmiddel schoongemaakt. Een veelgehoord argument van schoonmakers in die tijd, was dat bleekmiddel zo lekker schoonmaakt. Daarnaast gingen de toiletten er ook lekker fris door ruiken. En omdat bleekmiddel ook nog eens desinfecteert waren alle bacteriën vaak meteen dood.Twee vliegen in één klap. Inmiddels weten wij dat bleekmiddel helemaal niet goed schoonmaakt, maar precies dat doet wat de naam al aangeeft, namelijk bleken. Doordat het vuil wordt gebleekt valt het niet meer op en ‘lijkt’ het alsof er is schoongemaakt. 

Robson sanitair

Inmiddels weten wij dus dat bleekmiddel helemaal niet goed schoonmaakt en vervuiling en kalk in een toiletpot niet verwijdert. Laat kalk nu juist één van de grootste vervuilers zijn in een toiletpot. Kalk, welke onzichtbaar is door het bleekproces van bleekmiddel, is dus nog steeds aanwezig in de toiletpot en maakt het oppervlak ruw. Hierdoor kunnen vuil en bacteriën zich beter hechten en wordt het steeds lastiger om het toilet schoon te krijgen. Daarnaast is bleekmiddel ook niet al te vriendelijk voor het milieuu. Kortom, het werd tijd voor iets beters.

Robson Benelux was één van de eerste in de markt die de nadruk legde op milieuverantwoorde reinigingsmiddelen voor het sanitair. In plaats van bleekmiddel lanceerde Robson alkalische en zure reinigingsmiddelen die niet op basis van bleekmiddel werkte maar op basis van alkalische en zure detergenten. Deze pakken de vervuiling wel aan en laten het oppervlak in het toilet ook nog eens ongemoeid.

In het begin waren dat de standaard flessen zoals hierboven staan afgebeeld. De bekende één en twee liter flessen uit de tijd van het oude Otarès.

Het sanitair evolueert, dus Robson sanitairreinigers ook

Door de jaren heen zijn de Robson sanitairreinigers sterk geëvolueerd. Vroeger werden er nog veel materialen als graniet en emaille in sanitaire ruimten toegepast. Tegenwoordig bestaat ons sanitair steeds vaker uit geglazuurde tegels, kunststof en verchroomde metalen. Door deze veranderingen in materialen was het ook noodzakelijk dat de schoonmaakmiddelen voor het sanitair mee ontwikkelden. In de laboratoria van de grote reinigingsmiddelen fabrikanten werd uitgebreid getest met de nieuwste technieken en kwamen er steeds meer reinigingsmiddelen op de markt met een drieledig doel. Ten eerste moest het reinigingsmiddel goed schoonmaken. Ten tweede moest het reinigingsmiddel de materialen ontzien en ten derde een bijdrage leveren aan het ontzien van het milieu en de veiligheid van de gebruiker.

Robson sanitair doseer

Dit zorgde voor een nieuwe lijn reinigingsmiddelen voor het sanitair. Bestaande recepturen werden verbeterd en nieuwe doseersystemen werden ontwikkeld. Van een bag in box systeem tot doseerflessen en een geheel nieuw concept van vacuüm afgevulde zakken in combinatie met een bijbehorende dispenser lijn. Zie de afbeeldingen hierboven.

Probiotische schoonmaakmiddelen

Inmiddels kennen wij binnen het Robson assortiment ook reinigingsmiddelen voor het sanitair op basis van probiotica. Wat zijn probiotische schoonmaakmiddelen? Vrijwel overal in de natuur komen micro-organismen voor die van hun omgeving leven door de stoffen in de omgeving af te breken. Dit afbreken gebeurt door middel van enzymen die door deze micro-organismen worden geproduceerd. De enzymen worden voortdurend naar behoefte aangemaakt; is er meer vuil, dan maken de micro-organismen meer enzymen. Doordat de micro-organismen zichzelf continu vermenigvuldigen, is er sprake van een continue afbraak van hinderlijke stoffen. Dit vormt een waarborg voor een langdurige werking. De micro-organismen die de aanzet geven tot de uiteindelijke enzymvorming, vinden hun voedselbron in de biofilm. 

Robson is er best een beetje trots op, dat zij voorop blijven lopen in de ontwikkeling van deze nieuwe schoonmaakproducten. Daarmee omarmen zij de allernieuwste technieken die enerzijds het beste schoonmaakresultaat blijven waarborgen, maar tegelijkertijd ook het milieu zoveel mogelijk blijven ontzien. Robson sanitairreinigers is om die reden een verantwoorde en duurzame keuze voor iedere bewuste inkoper.

Schoonmaakbedrijven zijn allang niet meer bezig met alleen schoonmaken. Veel bedrijven bieden een totaal facilitair dienstenpakket aan zoals beveiliging, catering, groenvoorziening en zelfs verhuizingen of technische diensten. Met het motto ‘alles onder één dak’ bieden schoonmaakbedrijven een totaalpakket aan. Ze doen op die manier aan risicospreiding.

Bij schoonmaakgroothandels zien wij een soortgelijke ontwikkeling. Voorheen leverde een schoonmaakgroothandel nog een beperkt assortiment aan schoonmaakmiddelen en aanverwante producten, tegenwoordig breiden ze vaak uit met bepaalde facilitaire producten of diensten. Waarom zou een schoonmaakgroothandel dit doen? Wat is het voordeel ervan? Heeft de facilitaire groothandel de toekomst?

De specialisatie van schoonmaakgroothandels

Zoals wij al eerder schreven is schoonmaken een vak dat meer waardering verdient. Niet alleen door de eindgebruiker maar ook door de werkgevers die schoonmaakpersoneel aan het werk helpen. De lonen die aan werkend personeel in de schoonmaaksector worden uitbetaald zijn soms erg laag en de druk om kwalitatief werk af te leveren neemt vaak alleen maar toe. Volgens ons gaan die twee niet echt samen.

Schoonmaakgroothandels worden onder druk gezet om tegen de meest belachelijke prijzen te leveren. Schoonmaakmiddelen met een literprijs van onder de euro komen voor. De vicieuze cirkel die hierdoor ontstaat zorgt ervoor dat uiteindelijk niemand nog tevreden is. Het zal je niet verbazen dat hierdoor menig schoonmaakgroothandel is omgevallen. Hoe kan een schoonmaakgroothandel de kwaliteit blijven bewaken?

De waarde die een schoonmaakgroothandel biedt is kennis en ervaring. Door ruimte ervaring met verschillende klanten en schoonmaaktoepassingen bouwen ze een sterk assortiment op, vol met producten die ze kennen, waarvan ze weten dat ze goed zijn. Met adviseurs die kennis van zaken hebben kan een schoonmaakgroothandel op deze manier elke klant bedienen met de juiste productcombinaties.

Dienstverlening door breder assortiment

Steeds meer schoonmaakgroothandels begeven zich in het gehele facilitaire spectrum. Naast schoonmaakmiddelen wordt het leveringsprogramma uitgebreid met koffiebekers, tafelkleden, kunstplanten etc. Door deze uitbreiding kan een groothandel haar klanten vollediger bedienen.

De onrust die nu heerst over het CAO voor de branche kan voor een deel worden weggenomen als schoonmaakgroothandels hier een duidelijk standpunt innemen bij het bepalen van hun assortiment en prijs. Alleen maar focussen op de goedkoopste prijs is voor niemand goed, daar wordt de branche niet beter van.

Door te focussen op duurzame en tijdbesparende schoonmaaksystemen kunnen schoonmaakgroothandels een wezenlijke bijdrage leveren aan de economische omstandigheden in de branche. Wij zijn een groot voorstander van leveranciers met vakkennis. Leveranciers die een klant adviseren over het juiste product, in plaats van alleen de goedkoopste schoonmaakproducten te bieden.

Gisteren was het overal in het nieuws. Een dienstencheque waarmee de hulp in de huishouding op een legale manier bij iemand thuis kan komen werken. In België een groot succes. Gaat Nederland ook overstag?

Met de toenemende werkeloosheid is het niet vreemd dat mensen naar manieren zoeken om een paar centen bij te verdienen. Een uitkering is vaak onvoldoende en om net even dat extraatje te hebben en dus gaan mensen massaal aan de poets bij anderen thuis. Maar ook allochtonen die al jaren in Nederland verblijven zijn vaak onverzekerd en werken zwart in de huishouding omdat er geen werk voor hen is. Deze ‘thuiswerkers’ worden zwart uitbetaald en niemand die daar iets van vindt of zegt.

De Belgische dienstencheque

Alles goed en wel denk je misschien. Wat maakt het nou uit als je bij iemand één keer per week het huis poetst of de boodschappen doet? En dat je daar dan een paar centen voor krijgt is toch mooi meegenomen? Daar kan toch weer mooi de sportclub voor de kinderen mee betaald worden?

In Nederland alleen al zijn er naar schatting 200 à 300 duizend die op deze manier zwart bijklussen in de huishouding. Dat is toch een aardige groep die misschien wel liever gewoon op een legale manier zouden willen werken.

In België pakken ze dit anders aan. Al sinds 2004 is het mogelijk de hulp in de huishouding te betalen met een dienstencheque. Bert Lanting, buitenland journalist bij de Volkskrant schreef in 2006 er al het volgende over:

“Het systeem zit een beetje ingewikkeld in elkaar, maar het werkt wel. Wie een witte werkster wil inhuren, kan zich aanmelden bij Accor, het kantoor dat de dienstencheques uitgeeft. Daar krijg je een nummer waarmee je dienstencheques kunt bestellen, plus een lijst van bedrijven waarbij je huishoudelijke hulp kunt krijgen in ruil voor dienstencheques. Eén uur werk voor één cheque.”

Hoe werkt de dienstencheque?

De dienstencheque is een betaalmiddel die door de overheid wordt gesubsidieerd waarmee het de particuliere gebruiker een betaalmiddel verschaft, zodat hij de werknemer van een erkende onderneming kan betalen voor huishoudelijk werk.

Een dienstencheque heeft een waarde van 22,04 euro per uur. De particulier die hier gebruik van wil maken betaalt voor een cheque 9 euro minus 30% belastingaftrek waardoor de netto kosten van de dienstencheque slechts 6,30 euro bedragen. Moeders die na de zwangerschap weer aan het werk gaan krijgen gratis 105 dienstencheques van de overheid.

Als de hulp in de huishouding is geweest betaal je haar uit met één of meerdere dienstencheques, afhankelijk van het aantal uur werk. Zij levert deze in bij het bedrijf waar zij voor werkt. Het netto loon wat de werkster ontvangt ligt rond de 9 euro. Het bedrijf stuurt de check door naar Accor, zij betalen 21 euro per cheque aan de werkgever (dit kan inmiddels hoger liggen). De overheid past het verschil bij.

Wat is het voordeel van een dienstencheque?

Het grootste voordeel van een dienstencheque is dat de werkzaamheden legaal gebeuren en dat de werknemer sociaal verzekert is en een uitkering geniet tijdens ziekte bijvoorbeeld. Een ander voordeel is dat deze thuiswerkers uit de illegaliteit geraken en op een legale witte manier geld kunnen verdienen. De zekerheid van een vast maandloon is voor velen een grote stimulans om op deze manier aan het werk te gaan.

Bert Lanting vervolgt: “Twee jaar na de introductie van de dienstencheque werkten er al bijna 29 duizend mensen onder de regeling. Slechts een fractie van hen werkte daarvoor al legaal in de huishouding: volgens berekeningen heeft het project netto 28 duizend banen (de meeste deeltijd) opgeleverd. Dat is nu al meer dan de 25 duizend waarop de overheid mikte per eind 2007.”

Price Waterhouse Coopers berekende enkele maanden geleden al dat het Belgische systeem in Nederland 125.000 nieuwe banen zou kunnen opleveren.

Zitten er ook nadelen aan de dienstencheque?

Het is maar net wat je onder nadeel verstaat. Het kost de overheid geld ja. In België ruim 200 miljoen, maar daar staat tegenover dat mensen die al jaren zonder werk zaten weer aan het werk kunnen. “‘Iedereen wordt hier beter van,’ zegt Magda Peeters van stichting Wonen en Werken in Leuven. ‘De meesten van hen zouden anders nauwelijks kans op werk hebben gehad, omdat ze heel laag geschoold zijn. Nu ze voor ons werken, kunnen we ze ook begeleiding geven. Bovendien geeft het hen een goed gevoel dat ze legaal werk hebben’,” schrijft Lanting in de Volkskrant.

Wat is de reactie van de Nederlandse overheid op de dienstencheque?

In Nederland bepleiten de vakbonden en werkgevers de invoering van het Belgische systeem. Ook de OSB (Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten) pleiten voor een dergelijk systeem. Afgelopen dinsdag presenteerde vakbonden en OSB haar plannen aan de commissie Kalsbeek die in opdracht van het kabinet onderzoekt hoe de rechtspositie van werkers verbeterd kan worden.

Geschatte kosten voor de Nederlandse overheid liggen tussen de 3 en 800 miljoen. Regeringspartij VVD staat niet te trappelen ‘omdat we het geld er niet voor hebben’, de PVDA wil het systeem serieus onderzoeken.

‘Goed schoonmaken beperkt het ziekteverzuim’, schreef Arbo rendement onlangs. Niet zo gek wanneer je bedenkt dat er jaarlijks ruim 820.000 worden geveld door de griep, wat overgedragen wordt door besmetting.

Schoonmaken in relatie met ziek worden

Hygiëne speelt een belangrijke rol bij de overdracht van virussen. Misschien is het regelmatig wassen van de handen met water en zeep wel het allerbelangrijkste en meest doeltreffende middel om de overdacht van virussen te voorkomen. Het gebruik van een desinfecterende gel is ook aan te bevelen. En goed schoonmaken is belangrijk om besmetting te voorkomen.

Zoals uit ons artikel zal blijken kunnen wij al besmet zijn zonder dat we ziek zijn. Daar kunnen wij dus niet veel aan doen. We kunnen echter wel de nodige maatregelen treffen die het risico op besmetting zoveel mogelijk beperken, waar schoonmaken er een van is. Wat het welbekende spreekwoord ook zegt: “beter voorkomen dan genezen”.

Ziekteverzuim in Nederland

Volgens Arboned daalde het ziekteverzuim in het eerste half jaar van 2013 van 4,1% in 2012 naar 3,8% nu. Deze relatief lage cijfers betekenen niet dat mensen minder ziek zijn. Uit het onderzoek van Arboned blijkt namelijk dat mensen minder snel thuisblijven wanneer zij ziek zijn. Mede door de economische druk en angst voor baanverlies. De oorzaken van ziek zijn lopen uiteen van klachten aan spieren en gewrichten, psychische klachten en algemene lichamelijke klachten zoals verkoudheid en griep. Desondanks worden er jaarlijks maar liefst 820.000 worden door de griep. Hierdoor wordt het schoonmaken van de werkplekken nog belangrijker, om het risico op besmetting te verminderen.

Het verschil tussen een verkoudheid en de griep

Wanneer wij een fikse verkoudheid hebben opgelopen wordt er vaak verondersteld dat we de griep hebben. Maar is dat zo? Nee, er zit wel degelijk verschil tussen een verkoudheid en de griep. Een verkoudheid betreft een verkoudheid aan de bovenste luchtwegen en wordt veroorzaakt door het rhinovirus of coronavirus. Deze virussen worden overgebracht via grote druppels zoals de handen en via voorwerpen. Alhoewel een fikse verkoudheid behoorlijk vervelend kan zijn, ben je over het algemeen minder ziek dan wanneer je de griep hebt.

Schoonmaken voorkomt ziekte

De griep daarentegen wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Ook het influenzavirus geeft een ontsteking aan de bovenste luchtwegen, maar zorgt ook voor klachten als koorts, spierpijn, hoofdpijn en een algeheel gevoel van zwakte. Onder de ruim 820.000 mensen die jaarlijks worden getroffen door de griep bevinden zich ook vaak ouderen. Zij hebben een verminderde weerstand en behoren tot een risicogroep. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in Nederland sterven er tussen de 250 en 2.000 personen direct aan de griep of de gevolgen daarvan. Veelal zijn dit ouderen.

Hoe worden griep en verkoudheid verspreid?

Veel mensen leggen een relatie tussen koude en de griep. Dit is onjuist. Influenza is een virus die wordt overgebracht door de lucht of via voorwerpen. De relatie met koude zoals winter en herfst komt waarschijnlijk omdat mensen dan meer binnen leven, dichter op elkaar verblijven en er minder wordt gelucht. De kans op besmetting is dan groter dan in een periode waarin mensen meer buiten leven. Wat meer schoonmaken in de winter is dus een verstandige keuze.

Omdat het virus zich vermenigvuldigt in het slijmvlies van neus en mond, is hoesten en niezen oorzaak nummer één van een besmetting. Maar door het niezen en hoesten komt het virus ook op voorwerpen terecht waar het direct een besmettingsgevaar is voor anderen. Daarom is het schoonmaken van de werkomgeving zo belangrijk.

Het influenza heeft buiten het lichaam een beperkte levensduur. Dit kan variëren van 5 minuten op de hand of papieren handdoekje, tot meerdere uren op een glas en plastic of papiergeld. Hygiëne is dus erg belangrijk.

Hoe voorkom je griep?

De enige echt bewezen methode om griep te voorkomen is om jezelf ruim van te voren te laten vaccineren met de griepprik. Vooral voor ouderen met een lage weerstand is dit aan te bevelen.

Het griepvirus heeft echter de nijging om latent aanwezig te zijn voordat de griepverschijnselen zich gaan openbaren. Dit betekent dat je iemand anders ziek kunt maken zonder dat jezelf beseft dat je de griep gaat krijgen. Volwassen kunnen dan ook iemand al een dag van te voren besmetten zonder dat ze het zelf weten. Kinderen kunnen het virus zelfs al tot zes dagen bij zich dragen én overdragen aan een ander, voordat ze zelf ziek worden.

Risico op besmetting is dus niet altijd direct zichtbaar. Als het zichtbaar is kan het al te laat zijn. Blijf daarom goed schoonmaken, ook al lijkt het alsof iedereen gezond is. Goed schoonmaken voorkomt veel ziekte.

Handhygiëne en schoonmaken

Een goede persoonlijke hygiëne is natuurlijk de basis, zoals de goede gewoonte van het regelmatig handen wassen met water en zeep. En wanneer je al bent gegrepen door het virus, het regelmatig gebruiken van een alcohol sanitizer om je handen te desinfecteren. Er zijn tegenwoordig handige pompflesjes te verkrijgen die je gewoon op je bureau kunt neerzetten. Veel van deze sanitizers bevatten ook terugvetters waardoor je geen droge handen krijgt. Regelmatig inwrijven kan er dus voor zorgen dat je minder besmettelijk bent maar ook misschien minder snel besmet kan worden.

Grote fabrikanten als Kimberly & Clark en Tork ontwikkelen programma’s om kinderen en volwassen bewuster te maken dat een goede handhygiëne belangrijk is ter voorkoming van ziekten.

Maar ook het algemene schoonmaken van je werkplek blijft belangrijk. Wordt er dagelijks schoongemaakt en worden hierbij alle contactplekken waar de kans op besmetting het grootst is meegenomen? Het invullen van een goed schoonmaakplan in combinatie met de juiste hulpmiddelen zoals zeepdispensers en hand sanitizers kan er dus toe bijdragen dat er minder mensen ziek worden en het verzuim naar beneden gaat.

Wie aan HiFlo zuiver water schoonmaaksysteem denkt, denkt aan Unger. Of toch niet? Unger is toch dat bedrijf van de glazenwassers gereedschappen? Dat is helemaal juist, maar Unger heeft zich de laatste jaren op steeds meer andere terreinen binnen de schoonmaak gericht en Unger HiFlo is er daar één van.

De historie van Unger

Unger werd in 1964 opgericht door Henry en Barbara Unger op de zolder van het huis van Barbara’s grootmoeder in Hamburg, Duitsland. Terwijl de oorspronkelijke bedoeling was om materiaal voor glazenwassers te vervaardigen, breidde het bedrijf al snel zijn productlijn uit naar schoonmaakmaterialen voor het sanitair en de retail.

Vandaag te dag is Unger een internationaal bedrijf en produceert het professionele schoonmaak gereedschappen voor meer dan 40 jaar. Het bedrijf heeft kantoren en productiefaciliteiten in de Verenigde Staten en Duitsland, en verkoopkantoren in het Verenigd Koninkrijk en India. Unger biedt nu innovatieve reinigingsoplossingen aan in meer dan 80 landen.

Wat is Unger HiFlo

Kort gezegd is Unger HiFlo een watergeleidende steeltechnologie voor schoonmaak professionals. Met dit systeem kun je ramen, wanden en zelfs zonnepanelen reinigen met zuiver, ontzout water, zonder de noodzaak van chemie. Voordat we het systeem wat meer in detail gaan beschrijven tonen wij eerst deze teaser van Unger.

De basis van Unger HiFlo draait om het filteren van water. Normaal water bevat verschillende mineralen en zouten die bij normaal gebruik geen enkel probleem geven, echter wanneer je met dit water gaat spoelen zonder te drogen, krijg je bijna altijd kringen en residu. Daarom wordt er in de wasstraat altijd nagespoeld met een spoelmiddel die de oppervlaktespanning van het water breekt waardoor water makkelijker van het object afspoelt en er zo min mogelijk kringen en vlekken overblijven. Hele luxe wasstraten gebruiken hetzelfde water wat de HiFlo van Unger produceert.

Harsfilter versus omgekeerde osmoseUnger HiFlo filter systeem

Unger biedt in zijn range HiFlo apparaten een aantal verschillende oplossingen aan om het water te ontdoen van zouten en mineralen. De eerste is door middel van een harsfilter. Dit proces wordt ook wel de-ionisatie genoemd en wordt verkregen door normaal water door een cilinder te leiden die gevuld is met regeneratiekorrels. Door dit filter proces wordt het water ontdaan van alle zouten en mineralen waardoor 100% puur water overblijft waarmee streeploos en vlekvrij gereinigd en gespoeld kan worden.

Water verkregen via een harsfilter dient regelmatig gecontroleerd te worden omdat het hars op een gegeven moment verzadigd is en vervangen dient te worden.

Unger HiFlo omgekeerde osmoseOmgekeerde osmose is een ander proces maar met hetzelfde resultaat. Dit zogenaamde gedemineraliseerde water wordt geproduceerd door water onder hoge druk door een membraan te persen. Op het membraan filter blijven de mineralen achter waarna ze worden afgevoerd naar het riool. Naast mineralen worden door het membraan ook virussen en bacteriën (o.m. legionella) verwijderd.

Het membraanfilter heeft een grotere capaciteit en is daarom een systeem wat meer geschikt is voor continu gebruik dan een filtersysteem door middel van regeneratiekorrels.

HiFlo stelen

Naast het filteren van het water zijn er borstels en stelen die er uiteindelijk voor zorgen dat de klus geklaard wordt. Stelen zijn er in drie varianten, te weten: hybride (glasvezel / carbon), carbon en HiMod carbon en bestaan uit een basissteel met vier elementen (6,63 meter uitschuifbaar)

Unger basissteel

De basissteel kan worden uitgebreid met een uitbreidingssteel bestaande uit twee elementen (3,41m uitschuifbaar) In totaal kunnen er vier uitbreidingsstelen worden toegepast op de basissteel waardoor en een totale werkhoogte kan worden gerealiseerd van ruim 20 meter!

De HiFlo stelen zijn zo ontworpen dat hoeveel stelen je ook gebruikt, de dikte altijd gelijk blijft en daarmee een grote mate van gebruiksvriendelijkheid biedt.

HiFlo borstels

Binnen het HiFlo assortiment zijn er verschillende borstels te verkrijgen. Superlichte borstels met hoogwaardige polyester-borstelharen die ontwikkeld zijn om in de kleinste hoeken te komen en met hoge schrobkracht het vuil te verwijderen. Terwijl gebruikelijke borstels normaal gesproken slechts twee sproeiers hebben, beschikken HiFloTM nLite-borstels over maximaal tien sproeierposities met snelsluiting, zodat het veel eenvoudiger is om de waterstroom te regelen en oppervlakken af te spoelen.

Unger borstelVoor iedere toepassing is wel een passende borstel te verkrijgen en zijn er speciale hoekstukken die het mogelijk maken om ook op grote hoogten en moeilijk bereikbare plaatsen te komen.

De borstel kan 180° gedraaid en met behulp van de de adapter in een nieuwe positie geborgd worden. Het veranderen van de borstelpositie verandert ook de positionering van de buitenste rij sproeiers waardoor je meer flexibiliteit krijgt en meer controle over de reiniging en spoeling van de verschillende oppervlakken en werkhoeken.

Wat maakt Unger HiFlo tot een uitgekiend schoonmaaksysteem

Het Unger HiFlo schoonmaaksysteem is een systeem dat het mogelijk maakt om op grote hoogten te werken zonder dat er aparte apparatuur moet worden ingehuurd of aangeschaft. Sinds het werken op een ladder hoger dan 7,5 meter door een Europese richtlijn niet meer is toegestaan, werd het inhuren van hoogwerkers vaak een must voor bedrijven die hoog werk hadden. Een hoogwerker is handig, behalve als de omstandigheden het moeilijk maken om met een hoogwerker dicht bij het te reinigen object te komen.

Met HiFlo van Unger is het mogelijk om op de meest moeilijk bereikbare plekken te komen en zijn er oplossingen om zelfs binnen te reinigen. Denk hierbij aan glaswerk in moderne kantoorpanden.

HiFlo heeft zich inmiddels al ruimschoots bewezen en wordt al door tal van schoonmaakbedrijven en andere facilitaire dienstverleners ingezet. Wanneer u interesse hebt gekregen in dit uitgekiende systeem, neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs. Zij zijn u graag van dienst.

Tennant – “De manier waarop de wereld reinigt veranderen”

Met deze slogan vat Tennant zijn missie samen op haar website. Nu lijkt ons dit een redelijk ambitieuze missie maar Tennant is wel een organisatie die hiertoe in staat is. Laten wij eens zien waar Tennant allemaal voor staat.

Geschiedenis van Tennant Company

george h tennant

Tennant Company werd in 1870 door opgericht. In die tijd een kleine houtzagerij die houtproducten en vloeren produceerde voor lokale bedrijven. Dit was letterlijk de basis voor een bedrijf dat later een wereldleider in vloeronderhoud oplossingen zou worden.

In de jaren 30 van de vorige eeuw ontstonden er moeilijke tijden en nam de vraag naar hout af. George H. Tennant verlegde zijn focus en manoeuvreerde zijn bedrijf in een andere richting. Hij kocht de rechten van een vloerreinigingsapparaat van een conciërge uit Minneapolis en vanaf die tijd specialiseerde Tennant zich in schoonmaakmachines voor vloeren.

Rond de tweede wereldoorlog was Tennant het huismerk van de Amerikaanse defensie wat ongetwijfeld heeft gezorgd voor de strenge kwaliteitsnormen die Tennant tegenwoordig nog steeds hanteert.

tennant original headquarters

De afgelopen 139 jaar heeft Tennant zich ontwikkeld door veerkracht en innovatie en de missie om een schonere en veiligere wereld te creëren.

1945-1979: Grote ontwikkelingen

In de jaren na de tweede wereldoorlog veranderde de behoefte van de markt en begon het bedrijf zich in andere richtingen te begeven. Zo begon Tennant met overzeese verkoop en ontwikkelde het veegmachines voorzien van zuiginstallaties.

Tennant model-432

In 1969 werd Tennant een naamloze vennootschap en in 1970 opende het zijn eerste buitenlandse vestiging in Nederland. Eind zeventiger jaren introduceerde Tennant zijn eerste schrob/ zuigmachine, model 432.

1980-2009: Groter, Sterker en Slimmer

Kwaliteit initiatieven, procesverbeteringen en wereldwijde overnames leiden tot een sterke focus in duurzaam ondernemen en de wens om erkent te worden als leidend bedrijf op het gebied van mens en milieu. In de jaren die volgen neemt Tennant de merken Eagle Floor Care Line, Castex en Nobles over en breidt hiermee zijn range met vloermachines uit. Tennant gaat in 2000 naar de beurs en groeit verder in buitenlandse markten zoals Europa , Japan en China. Rond 2008 introduceert Tennant het vermaarde ec-H2O systeem en brengt een lijn met machines uit waarbij er onder bepaalde omstandigheden geen reinigingsmiddel meer nodig is.

2010 en verder: Innovatie gedreven door klanten

Tennant schrijft op hun Nederlandse website: ”Innovatie vereist het nemen van risico’s. Iemand moet lef tonen. Iemand moet leider zijn. Dat is de gedachtegang die Tennant Company en de reinigingsoplossingen die wij creëren, aandrijft. Gedreven door de behoeften van onze klanten, werken we continu aan betere manieren om vuil, stof en vuildeeltjes te vernietigen om zo een gezondere wereld te creëren om in te leven, te werken en te spelen.”

Tennant toont zich hiermee een bedrijf met een missie die past in het thema van deze tijd. Duurzaam met oog voor onze planeet en de mensen die er op wonen. Met zijn baanbrekende technologie ec-H2O helpt Tennant om onze planeet schoner te houden en zal voortdurend blijven streven naar nieuwe oplossingen die zullen bijdragen aan de vervolmaking van haar missie “De manier waarop de wereld reinigt veranderen”

Innovatie stuit op tegenstand

Het revolutionaire systeem stuit echter op de nodige weerstand en in 2013 ontstaat er een juridische strijd tussen Tennant en concurrent Kärcher. Het ec-H2O wordt ter discussie gesteld en een Duitse rechter bepaald dat de door Tennant geuite reclame uitingen inzake de ec-H2O technologie misleidend zouden zijn.

De rechter motiveert schriftelijk: “De reinigende werking van het met de ec-H2O technologie bereide water niet beter is dan die van zuiver leidingwater en met name niet overeenkomt met de werking van een sterke of krachtige reiniger of allesreiniger.”

Via Kathryn Lovik, Global Communications Director bij Tennant Company kregen wij de officiële reactie doorgestuurd. Wij citeren een stukje:

“Wij staan categorisch achter onze ec-H2O-technologie en zijn het niet eens met de beslissing van de Duitse rechter. De twee laboratorium bench tests van de door de rechtbank aangestelde adviseur, zijn onvoldoende omdat deze te weinig correlatie hebben met het reinigen met een schrobzuigmachine met ec-H2O technologie. Er is geen gestandaardiseerde test voor het reinigen met dit systeem en dat is waarom de praktijk ervaringen van onze klanten die met dit systeem werken, veelzeggender, “zei Chris Killingstad, President en CEO van Tennant Company.

Lees hier de officiële reactie van Tennant.

Bekijk hier een video van Tennant met een testimonial van haar klanten.

Zorgen entreematten voor een besparing op de schoonmaakkosten?

Recentelijk werd onze aandacht getrokken door een discussie op de LinkedIngroep van www.cleantotaal.nl onder de titel “De wonderen zijn schijnbaar de wereld nog niet uit”

De discussie ontstond naar aanleiding van een uitspraak van Forbo Nederland waarin zij beweerde Citaat: “Forbo Flooring brengt begin mei de nieuwe Coral-collectie op de markt. De nieuwe schoonloopmat houdt 94 procent van het vuil en vocht tegen, blijkt uit onafhankelijk onderzoek van het onderzoeksbureau TÜV Rheinland. Dit moet resulteren in een besparing op de schoonmaakkosten tot 65%.” Einde citaat.

Of de cijfers die Forbo noemt helemaal kloppen weten wij niet omdat wij geen inzage hebben gehad in de rapporten. Maar wij kunnen ons moeilijk voorstellen dat Forbo dit soort uitspraken doet zonder het te kunnen bewijzen. Dat de stelling op zijn zachtst gezegd de nodige vragen én kritiek opleverde van de lezers was echter overduidelijk.

Waarom zijn vloermatten en deurmatten belangrijk?

Naast de inhoudelijke argumenten van verschillende lezers, werd er door sommigen beweerd dat het nut van een entreemat veel minder is dan kan worden aangetoond. Maar is dit zo?

Bij entreematten denken wij aan het buiten houden van vuil. Bezoekers van uw bedrijfspand nemen nu eenmaal via hun schoenzolen vuil, zand en water mee naar binnen. U heeft matten nodig om dit alles bij de ingang op te vangen. Derhalve onnodig te zeggen dat alles wat u aan vuil buiten houd niet mee naar binnen wordt genomen en daarmee schoonmaakkosten worden verlaagd. Vooral bij de ingang van een gebouw is dit belangrijk omdat een schone entree bepalend is voor de eerste indruk die je als bezoeker krijgt.

Volgens 3M Nederland omt 80% van het vuil via schoeisel van bezoekers een gebouw binnen. Wanneer het buiten regent zorgt een natte vloer voor gevaarlijke situaties en neemt de kans op bedrijfsongevallen toe. Daarnaast beweert 3M dat het circa € 1300,00 kan kosten om 1 kg vuil te verwijderen.

Stapsgewijze systematische aanpak

Een van de tegenwerpingen in het artikel op LinkedIn was dat je net zo goed een goedkope mat kunt aanschaffen uit een ver land in plaats van al die dure oplossingen die de grote entreematten fabrikanten ons aanbieden. Maar is dit zo? Laten wij dit eens kritisch bekijken.

3M Nederland

3M Nederland is al jaren bekend om zijn matting systemen en laat op hun website weten waarom het toepassen van een goed matting systeem zo belangrijk is. Enkele punten die zij benoemen zijn:

● Installeer een mattensysteem dat werkt
● Bescherming door middel van preventie
● Verminder de slijtage en maximaliseer daardoor de levensduur van vloeren
● Verminder de kans op uitglijden bij de entree
● Houd reinigingskosten in de hand
● Verbeter het imago van uw gebouw

3M flooringDe afbeelding van 3M hiernaast is een schematische weergave van een entree met een mattingsysteem die het vuil en vocht zo adequaat mogelijk tegenhoud. 3M beweert dat een goede entreezone altijd bestaat uit verschillende matten. Een mat die zand en grove vervuiling tegenhoud is anders van structuur dan een mat die bedoeld is om vocht vast te houden. Daarom vind 3M ook dat een enkelvoudige zoals wij die vaak tegenkomen in de verhuursector, onvoldoende resultaat zal bieden.

Forbo Flooring

Forbo Flooring heeft slechts twee type matten maar geeft in beginsel hetzelfde aan als het gaat om het toepassen van de juiste entreematten op de juiste plaats. Forbo schrijft op hun website: “Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat wanneer iemand twee voetstappen op Coral Classic zet, al de helft van het vuil en vocht onder schoenen wordt afgeschraapt. Dit vuil zou anders in huis worden meegenomen.”

Een officiële reactie van Forbo kon natuurlijk niet uitblijven op de discussie die op de Linkedin groep ontstond en hun antwoord willen wij jullie toch niet onthouden.

“Forbo claimt inderdaad 65% reductie van schoonmaakkosten in het geval dat er geen entreesysteem aanwezig is. Dit komt gelukkig weinig voor. Forbo Flooring produceert al vanaf de late jaren 60 Coral loop schoon matten en adverteert al sinds 1983 de claims dat een 6 meter lange Coral zone tot 90 % van het vocht en vuil vangt (TNO rapport 605060035 (1983) en dat vloerreiniging in een gebouw zonder matten in de entree in vergelijk met een gebouw met Coral matten 3 x zo vaak dient te gebeuren, ofwel een reductie van maximaal 65% (TFI rapport: 83-037 (1983)). Beide stellingen worden onderschreven door een rapport van Camraso (7/9058 (1985)).”

Bekijk hier een video over Forbo Coral.

Samenvatting entreematten

Of deze cijfers kloppen hebben wij niet gecheckt maar van één ding zijn wij overtuigd. Een entreezone met de juiste inloopmatten houd het vuil en vocht vast waardoor er minder vuil naar binnen wordt meegenomen. Dit zorgt voor een reductie in schoonmaakkosten en een mooiere en schonere entree. Wij zijn er ook van overtuigd dat een simpele enkelvoudige mat niet altijd voldoende is en dat een goede entreezone maatwerk is en afgestemd dient te worden op het aantal passages en de omstandigheden van de locatie. Hoe lang en welke mat is een keuze die wij graag samen met u maken. Onthoud één ding, een goede entree mat houdt vuil en vocht buiten de deur en alles wat u buiten de deur houdt hoeft u binnen niet te verwijderen. Heeft u interesse in een advies voor uw droogloopzone? Neemt u dan contact op met Groveko.

Ecolab 360° is het programma waarmee Ecolab het totale schoonmaak en hygiëne vraagstuk in de zorgsector aanpakt. Door de focus te leggen op Schoon, Veilig en Efficiënt is Ecolab in staat om effectieve en economisch rendabele schoonmaakoplossingen te bieden voor zorginstellingen.  Het ECOLAB 360 is de ideale oplossing voor instellingen als verzorgingstehuizen, rusthuizen, ziekenhuizen en dagopvang. Met 360° biedt Ecolab voor elk onderdeel van de instelling een sluitend pakket producten en services. Van een HACCP schoonmaakplan voor de keuken tot en met trainingsprogramma’s voor de schoonmaakmiddelen. De medewerkers van Groveko en Ecolab helpen u bij het maken van de beste keuzes voor uw bedrijf.

 

Ecolab biedt schoonmaak producten voor elke ruimte

Of het om de keuken gaat waar de voeding wordt bereid, de gemeenschappelijke ruimten, de kamers of de wasserij, Ecolab biedt met 360° voor elke ruimte de juiste schoonmaakmiddelen om de hygiëne te garanderen. Door het inzetten van het 360° programma weet u zich verzekert van een goede hulp bij het naleven van wettelijke voorschriften, een contante hoogwaardige schoonmaakzorg en hulp bij het beheersen van de kosten van uw schoonmaakmiddelen.

 

Persoonlijke hygiëne

Naast de schoonmaakwerkzaamheden is het zaak ook de persoonlijke hygiëne in de gaten te houden. Juist via contact via mensen worden veel bacteriën verspreid. Denk aan vieze deurgrepen en loopleuningen. Het Ecolab 360° programma biedt hiervoor oplossingen met bijvoorbeeld de desinfecterende handhygiëne producten uit de EpiCare lijn en de Ecolab dagelijkse reinigers.

 

Hoe herkent u een schone en hygiënische omgeving?

Het klinkt zo eenvoudig, goed schoonmaken, maar er zit een verschil in optisch schoon en écht schoon. Hieronder een aantal punten waaraan u ziet of een instelling het schoonmaken de aandacht geeft die een patiënt of cliënt mag verwachten.

  • De vloeren zijn helder en stof- en vlekvrij
  • De ruimtes zijn vrij van ongewenste geuren
  • De vaat blinkt en de eetzalen zijn schoon
  • Het linnen is vlekvrij en zacht
  • Deuren en handvaten zijn “vet”vrij zonder veel vingerafdrukken

 

Kijkt u op onze website voor meer informatie of belt u met een van onze adviseurs voor een advies op maat.