bescherming tegen ebola

Bescherming tegen Ebola

Voorkom besmetting met Ebola door het juiste gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Er bestaat nog geen vaccin voor dit filovirus, maar besmetting kan wel voorkomen worden. Preventieve maatregelen tegen Ebola zijn vooral relevant voor artsen die werken in gebieden waar momenteel Ebola heerst. Lees hier meer over welk Ebola-pak besmetting helpt voorkomen en hoe bescherming afhankelijk is van goede omgang met de persoonlijke beschermingsmiddelen.
[divider /]

Alleen besmettelijk via lichamelijk contact

Allereerst willen we nog even stilstaan bij de werking van het virus. Ebola is alleen besmettelijk via lichamelijk contact met een patiënt. Het verspreid zich via bloed, ontlasting, urine, sperma, braaksel en zweet. Ook kleding of beddengoed dat in aanraking is gekomen met een patiënt kan het virus overdragen. Verspreiding van het virus via de lucht is nog nooit aangetoond.

Een ebola-patiënt is alleen besmettelijk tijdens de fase waarin hij echt ziek is. De patiënt is dan al zo ziek dat reizen niet mogelijk is. Ebola vormt dus alleen een gevaar voor mensen die in direct contact staan met patiënten, zoals familieleden, artsen en laboratoriumpersoneel.

Ebola-pak Microchem 3000

De wegwerpoverall Microchem 3000 is uiterst geschikt om besmetting te voorkomen wanneer u ebola-patiënten behandelt, of in het laboratorium werkzaam bent met dit virus. Deze lichte en comfortabele beschermende overall bestaat uit drie lagen die alle gevaren weert. Door de dubbele ritssluiting is de overall tegen vloeistoffen bestand, zonder extra tape aan te brengen.

Effectief gebruik beschermende kleding

Een aantal artsen geven aan dat ze onvoldoende training hebben gekregen om met persoonlijke beschermingsmiddelen om te gaan. Een wegwerpoverall is heel effectief tijdens het dragen, maar bij het uittrekken van de overall bestaat er nog steeds een kans om besmet te raken. Een goede omgang met persoonlijke beschermingsmiddelen is noodzakelijk voor effectief gebruik.

Effectief gebruik van een wegwerpoverall is toegelicht door de Werkgroep Infectie Preventie. In het document met algemene voorzorgsmaatregelen staat omschreven hoe je de wegwerpoverall gebruikt zodat je besmetting voorkomt. Steek bij het aantrekken je benen in het beengedeelte en je armen in de mouwen. Sluit dan de overall. Rol de overall na gebruik zo op dat het binnenste buiten komt, dit verkleint de kans op besmetting. Gooi ten slotte de wegwerpoverall weg volgens het afvalstoffenbeleid.

Desinfectiemiddelen als preventie tegen Ebola

Desinfecteer direct je handen na het uittrekken van de beschermende kleding, ook al had je handschoenen aan tijdens het werk. Het Ebola-virus kan de beschermende kleding besmetten, aanraking bij het uittrekken ervan blijft dus risicovol. Voorkom dit door goede reiniging en het gebruik van desinfectiemiddelen. Verschillende merken zoals CID Lines KenoSept of Ecolab Incidin komen hiervoor in aanmerking.