entreematten

Zorgen entreematten voor een besparing op de schoonmaakkosten?

Recentelijk werd onze aandacht getrokken door een discussie op de LinkedIngroep van www.cleantotaal.nl onder de titel “De wonderen zijn schijnbaar de wereld nog niet uit”

De discussie ontstond naar aanleiding van een uitspraak van Forbo Nederland waarin zij beweerde Citaat: “Forbo Flooring brengt begin mei de nieuwe Coral-collectie op de markt. De nieuwe schoonloopmat houdt 94 procent van het vuil en vocht tegen, blijkt uit onafhankelijk onderzoek van het onderzoeksbureau TÜV Rheinland. Dit moet resulteren in een besparing op de schoonmaakkosten tot 65%.” Einde citaat.

Of de cijfers die Forbo noemt helemaal kloppen weten wij niet omdat wij geen inzage hebben gehad in de rapporten. Maar wij kunnen ons moeilijk voorstellen dat Forbo dit soort uitspraken doet zonder het te kunnen bewijzen. Dat de stelling op zijn zachtst gezegd de nodige vragen én kritiek opleverde van de lezers was echter overduidelijk.

Waarom zijn vloermatten en deurmatten belangrijk?

Naast de inhoudelijke argumenten van verschillende lezers, werd er door sommigen beweerd dat het nut van een entreemat veel minder is dan kan worden aangetoond. Maar is dit zo?

Bij entreematten denken wij aan het buiten houden van vuil. Bezoekers van uw bedrijfspand nemen nu eenmaal via hun schoenzolen vuil, zand en water mee naar binnen. U heeft matten nodig om dit alles bij de ingang op te vangen. Derhalve onnodig te zeggen dat alles wat u aan vuil buiten houd niet mee naar binnen wordt genomen en daarmee schoonmaakkosten worden verlaagd. Vooral bij de ingang van een gebouw is dit belangrijk omdat een schone entree bepalend is voor de eerste indruk die je als bezoeker krijgt.

Volgens 3M Nederland omt 80% van het vuil via schoeisel van bezoekers een gebouw binnen. Wanneer het buiten regent zorgt een natte vloer voor gevaarlijke situaties en neemt de kans op bedrijfsongevallen toe. Daarnaast beweert 3M dat het circa € 1300,00 kan kosten om 1 kg vuil te verwijderen.

Stapsgewijze systematische aanpak

Een van de tegenwerpingen in het artikel op LinkedIn was dat je net zo goed een goedkope mat kunt aanschaffen uit een ver land in plaats van al die dure oplossingen die de grote entreematten fabrikanten ons aanbieden. Maar is dit zo? Laten wij dit eens kritisch bekijken.

3M Nederland

3M Nederland is al jaren bekend om zijn matting systemen en laat op hun website weten waarom het toepassen van een goed matting systeem zo belangrijk is. Enkele punten die zij benoemen zijn:

● Installeer een mattensysteem dat werkt
● Bescherming door middel van preventie
● Verminder de slijtage en maximaliseer daardoor de levensduur van vloeren
● Verminder de kans op uitglijden bij de entree
● Houd reinigingskosten in de hand
● Verbeter het imago van uw gebouw

3M flooringDe afbeelding van 3M hiernaast is een schematische weergave van een entree met een mattingsysteem die het vuil en vocht zo adequaat mogelijk tegenhoud. 3M beweert dat een goede entreezone altijd bestaat uit verschillende matten. Een mat die zand en grove vervuiling tegenhoud is anders van structuur dan een mat die bedoeld is om vocht vast te houden. Daarom vind 3M ook dat een enkelvoudige zoals wij die vaak tegenkomen in de verhuursector, onvoldoende resultaat zal bieden.

Forbo Flooring

Forbo Flooring heeft slechts twee type matten maar geeft in beginsel hetzelfde aan als het gaat om het toepassen van de juiste entreematten op de juiste plaats. Forbo schrijft op hun website: “Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat wanneer iemand twee voetstappen op Coral Classic zet, al de helft van het vuil en vocht onder schoenen wordt afgeschraapt. Dit vuil zou anders in huis worden meegenomen.”

Een officiële reactie van Forbo kon natuurlijk niet uitblijven op de discussie die op de Linkedin groep ontstond en hun antwoord willen wij jullie toch niet onthouden.

“Forbo claimt inderdaad 65% reductie van schoonmaakkosten in het geval dat er geen entreesysteem aanwezig is. Dit komt gelukkig weinig voor. Forbo Flooring produceert al vanaf de late jaren 60 Coral loop schoon matten en adverteert al sinds 1983 de claims dat een 6 meter lange Coral zone tot 90 % van het vocht en vuil vangt (TNO rapport 605060035 (1983) en dat vloerreiniging in een gebouw zonder matten in de entree in vergelijk met een gebouw met Coral matten 3 x zo vaak dient te gebeuren, ofwel een reductie van maximaal 65% (TFI rapport: 83-037 (1983)). Beide stellingen worden onderschreven door een rapport van Camraso (7/9058 (1985)).”

Bekijk hier een video over Forbo Coral.

Samenvatting entreematten

Of deze cijfers kloppen hebben wij niet gecheckt maar van één ding zijn wij overtuigd. Een entreezone met de juiste inloopmatten houd het vuil en vocht vast waardoor er minder vuil naar binnen wordt meegenomen. Dit zorgt voor een reductie in schoonmaakkosten en een mooiere en schonere entree. Wij zijn er ook van overtuigd dat een simpele enkelvoudige mat niet altijd voldoende is en dat een goede entreezone maatwerk is en afgestemd dient te worden op het aantal passages en de omstandigheden van de locatie. Hoe lang en welke mat is een keuze die wij graag samen met u maken. Onthoud één ding, een goede entree mat houdt vuil en vocht buiten de deur en alles wat u buiten de deur houdt hoeft u binnen niet te verwijderen. Heeft u interesse in een advies voor uw droogloopzone? Neemt u dan contact op met Groveko.

2 antwoorden
 1. Birgit van Knoppen
  Birgit van Knoppen zegt:

  Het is inderdaad heel belangrijk om de juiste deurmat te hebben. Dit geldt zowel voor binnen als voor buiten. Daarnaast vind ik de kleur belangrijk van m’n deurmatten. Hebben jullie daar ook onderzoek naar gedaan?

  Beantwoorden
 2. Jan Deurse
  Jan Deurse zegt:

  Een entree waarbij je een schoonloopmat combineert met een droogloopmat is inderdaad het beste. En dan zorgen dat de deurmatten lang genoeg zijn om beide voeten op te laten landen. Bedrijven zouden ook eens kunnen kijken naar het detail van de personalisering op de mat. De ene kwaliteit kan beter gepersonaliseerd worden dan de andere. Denk bijvoorbeeld aan de borstelmat. Elke pixel is 1 borsteltje.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.