schoon toilet

In een onderzoek werd aan mensen gevraagd wat zij het belangrijkst vinden aan een toilet, ‘een schoon toilet’ was het meest gehoorde antwoord. Toch is het toilet vaak onderwerp van gesprek als het gaat om reinheid, terwijl het toilet misschien wel het meest bezochte ‘kamertje’ is van ons huis.

Het toilet, vroeger en nu

Ruim 2800 jaar voor Christus werden de eerste toiletten gebruikt. Opgravingen in het tegenwoordige Pakistan laten zien dat er die tijd stenen potten met een gat erin werden gebruikt als toilet. Ook zijn er houten stellages aangetroffen waar men op kon gaan zitten. Het vuil werd opgevangen en weggespoeld, vaak in de rivier. In die tijd deden veel mensen ook nog steeds hun behoefte in de natuur. De bijbel zegt in Deuteronomium 23 vers 13 “En bij uw uitrusting dient u een pin ten dienste te staan, en het moet geschieden dat wanneer gij buiten neerhurkt, gij dan daarmee een gat moet graven en u moet omkeren en uw uitwerpselen moet bedekken.”

toiletten

Tegenwoordig kennen wij toiletten in verschillende soorten en maten. Het staande toilet, een toilet voor aan de wand of een hurktoilet die je af en toe nog op campings tegenkomt. Een vlakspoeltoilet (lastiger schoon te maken) of een diepspoeltoilet voor minder stankoverlast. Welke toilet je ook gebruikt, de beleving is overal hetzelfde. Een toilet dient schoon te zijn en als het kan ook nog fris te ruiken. Niet zo gek als je je bedenkt dat wij gemiddeld 3 jaar van ons leven doorbrengen op een toilet.

Niet iedereen heeft een toilet

In 2012 telde onze wereld ruim 7 miljard inwoners, waarvan ongeveer 2,6 miljard mensen niet over een toilet beschikken. Het is dan ook niet vreemd dat er jaarlijks (naar schatting) 1,8 miljoen mensen sterven door slechte toilethygiëne. Bij het schrijven van dit artikel schrokken wij, zoveel? Een toilet in huis mag voor ons dan de gewoonste zaak van de wereld zijn, voor veel mensen is dat zeker niet het geval.

Toilet ergernissen

Behalve dat sommigen het toilet gebruiken om de krant te lezen of met een iPad op schoot door het laatste nieuws scrollen, is het toilet een plaats waar wij doorgaans alleen onze behoefte doen. Hoe we het toilet ook gebruiken, de beleving blijft hetzelfde, namelijk dat het toilet schoon en fris dient te zijn. Zoals in het begin van dit artikel genoemd, is dat waar mensen het eerst aan denken als je ze vraagt wat zij het belangrijkst vinden van het toilet.

Toch lukt het ons maar niet om ervoor te zorgen dat onze toiletten schoon en fris zijn. In opdracht van Tork (SCA Hygiëne Products) heeft een recent onderzoek door onderzoeksbureau PanelWizard uitgewezen dat de helft van alle Nederlanders een vies toilet op het werk vermijdt. De grootste ergernissen onder de 931 respondenten waren:

  1. Onhygiënische / vieze toiletten (64,8%)
  2. Onfris ruikende toiletruimte (61,2%)
  3. Ontbrekend toiletpapier (54,5%)
  4. Ontbrekende mogelijkheid om handen af te drogen (32,5%)
  5. Ontbrekende of groezelige handzeep (28,4%)

Hoe is het toch mogelijk dat met al onze beschaving er maar moeilijk in slagen om zoiets fundamenteels als een toilet, schoon en netjes te houden?

Een schoon toilet is niet moeilijk

Al het bovenstaande in acht genomen is het misschien goed om eens naar ons eigen toilet te kijken. Hoe vaak maak je het toilet schoon? Als het een openbaar toilet betreft, hoe is de inrichting? Is er voldoende toiletpapier? Hangen er de juiste dispensers gebaseerd op het aantal bezoekers wat per dag het toilet bezoekt? Is er een mogelijkheid tot handen wassen en kunnen de handen worden gedroogd? Jammer genoeg komen wij maar al te vaak situaties tegen waar dit onvoldoende is geregeld. Het toilet wordt (helaas) nog te vaak als een stel- of sluitpost gezien, en dat terwijl wij allemaal van een schoon en fris toilet gebruik willen maken. Dat klinkt wat tegenstrijdig toch?

Bij Groveko pakken wij dat anders aan. Wij kunnen geheel kosteloos een toilet hygiënescan uitvoeren waarbij wij volledig in kaart brengen hoe het gesteld is met uw toiletten. Op basis van de inventarisatie kunnen wij meerdere oplossingen aanbieden om het toilet tip top in orde te maken. De juiste dispensers op de juiste plaats, voldoende navul mogelijkheden en dispensers in koop- of bruikleenovereenkomst. Laat u zich vooral eens vrijblijvend informeren en doe de toilet hygiënescan. Op die manier weet u voortaan zeker dat uw gasten met plezier en zonder klachten gebruik kunnen maken van het toilet.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.